Boktips: Randhav av Lina-Marie Ulvestad Halås

Rigmor anbefaler deg å lese debutboka til Lina-Marie Ulvestad Halås fra 2019. En historie om å komme hjem til barndomshjemmet ditt og det som da vekkes av minner og savn.

Rigmor står foran noen bokhyller, smiler og viser frem boka Randhav.
Det er noen sider i tegneserien Watchmen jeg stadig vender tilbake til. Etter en ulykke på laboratoriet hvor han arbeider, blir Dr. Jonathan Osterman omskapt til den udødelige Dr. Manhattan, og i sin nye form kan han se hele sitt evigvarende liv utfolde seg samtidig. Slik er også hans historie: oppstykket i episoder, uten lineær struktur. Det finnes ingen fremtid, ingen fortid, ingen nåtid. Det er denne følelsen av samtidighet jeg kjenner når jeg kommer tilbake til bygda jeg vokste opp i, alt oppleves like selvfølgelig som det var da jeg bodde der.

- Fra begynnelsen av boka Randhav.

Ei ung kvinne, Evy, flytter inn hos moren sin for en periode, mens hun skal gjøre en jobb i nærheten. Jobben går ut på å kartlegge ei byggetomt for kommunen. Det er snakk om kartlegging av planter som vokser på tomta. Jobben virker helt grei, og det er ikke den denne boka handler om.

Nei, denne boka handler om det å komme hjem til barndomshjemmet sitt som voksen. Det å minnes og det å savne. Og om naturen. Det kommer tidlig fram at bror i familien forsvant og aldri ble funnet. Dette har satt sine spor både i den unge kvinna og i moren hennes. De to har et forhold preget av få ord, men mange handlinger. De er aktive. Moren graver i hagen, Evy prøver å fikse brorens bil som fortsatt står i garasjen.

Boka er skrevet i presens. Det gjelder både fortid og nåtid, og dette grepet gjør språket nytt og spennende. Kanskje vil det for noen gjøre boka litt vanskeligere å gå inn i. Det gjøres hopp i tid uten at man helt tenker over det, men det er lett å følge med på tankesprangene for leseren, selv om det er en uvant måte å fortelle på.

Boka finnes både som fysisk bok i bibliotekets hyller og som e-bok i appen BookBites.

Forfatter Lina-Marie Ulvestad Halås debuterte med denne boka i 2019. Hun ble intervjuet i podcasten Tekstbehandlingsprogrammet, i episoden “Randhav og Lukten av klor”. Verdt å lytte til om du vil vite mer:

Randhav er et havområde som ligger nær fastlandet og er skilt fra det åpne havet av øyer eller halvøyer. Randhav kan ha sine egne bihav som enten er innhav eller andre randhav. Randhav brukes også om bukter uten klar grense mot havet.

- fra Wikipedia

Til toppen