Boktips: Småbruksdrømmen av Tor Evert Grøndal

Innhold

Hva gjør en omflakkende barndom og et nervøst sinn med et menneske og dets evne til å slå seg til ro?

I denne boka om og av Tor-Evert Grøndal fra Øvre Brekkebakkadn får vi vite litt om denne lune, dyktige og litt alternative gårdbrukeren. Han ble for mange kjent gjennom programmene “der ingen skulle tru at nokon kunne bu” der han bodde i telt i en falleferdig låve. Han skilte seg på mange måter fra de andre i dette programmet, og i boka får vi vite litt om hva som skjedde fram til han tok over gården. Der tv-programmene bare har skrapt i overflaten så gir denne boka oss et godt innblikk i utfordringene og vi får også ta del i kjærlighetshistorien mellom han og Line. 

Foto av to voksne og to små barn ved inngangen til et hus.  Bokomslag til boka Småbruksdrømmen.

Det er en vakker historie om to som blir glad i hverandre. En bok som skal fortelle om det bak kan kanskje skli over i å bli for privat, det synes ikke jeg denne gjør og det er en styrke. 

For dem av oss som er interessert i bygdelivet og hvorfor vi gjør som vi gjør så har antropologen Tom Bratrud skrevet noen innsiktsfulle tekster om blant annet bygdedyret bakerst i boka, som et slags bonusspor.

Oppsummert er dette en fin bok om å finne seg sjøl, om new-age og dataspill, om uro og utenforskap, skyhøye ambisjoner og hardt arbeid. I tillegg er den illustrert med veldig fine fotografier og noen av Tor Everts egne skisser. 

 Anbefalt av Kjetil.

Til toppen