Boktips: Stargate av Ingvild H. Rishøi

Benedikte anbefaler denne sterke, magiske og varme julefortelling fra Tøyen.

Det er vinter og rett før jul. På Tøyen i Oslo bor de to jentene Ronja på 10 og Melissa på 17 år sammen med faren. I en liten leilighet - de tre sammen. Han kaller dem Ronja Røverdatter og Melissa Moonlight, eller Stjerna, Månen, Makaronien og Melisen. 
 
Når han ikke er hjemme, bruker faren mye tid på Stargate, - en såkalt brun pub ved Vaterlandsbrua på Grønland. Der selger de billig øl og faren til jentene er øltørst og har behov for å slukke noen sorger. Jobben som juletreselger ryker når behovet for rus melder seg, og jentene overtar jobben hans. 
 
De selger pyntegrønt og edelgran og salget går bra, for det er jo som Tommy, som også selger juletrær, sier: I julen elsker alle å kunne hjelpe tynne og fattige barn. Og det er ingenting som gir mer julestemning enn det å føle seg snill….
 
Det er ikke første gangen Ingvild H. Rishøi skriver om barn som lever under vanskelige forhold og om mennesker som sliter og er sårbare. Hun gjorde det mesterlig i novellene i Vinternoveller. Og hun gjør det igjen. På sin tydelige, sterke og usentimentale måte viser hun frem hverdagen til to unge mennesker som ikke vokser opp i overflod av julegodt, julekos og julegaver. Rishøi greier å formidle en sterk historie. Hun evner å ta barnets perspektiv og har skrevet sterkt om et spesielt søskenforhold som er fylt av ømhet og kjærlighet for hverandre.
 
Stargate er en virkelig god og aktuell julefortelling som inneholder alvor og kulde, men også varme, humor og håp. Og ikke minst - magien som ligger i drømmer og fantasi.  

Anbefales av Benedikte
Til toppen