Boktips: Til vanvidd, til døden av Kirsten Thorup

Rigmor anbefaler Kirsten Thorup sin nyeste roman med handling fra krigens dager. Om dagligliv i München under kaotiske krigsdager.

Boktips Fra Rigmor (1) (1)

Skal du lese en roman fra krigens dager i høst, er denne absolutt å anbefale. Med en litt annen vinkling enn vi er vant til, er dette en roman som setter spor. Handlingen foregår i München i 1942. Vi møter dagliglivet i et Tyskland i krig. Livet til over- og undermennesker, til fattige og rike. Vi er langt unna krigens slagmarker. Men krigen er tilstede hele veien.

Vår guide inn i dette er danske Harriet. Hun er enke etter Gerhard som var flyger og kjempet på finnenes side mot sovjetkommunistene. Gerhard mistet livet da flyet hans ble skutt ned over østfronten. Harriet sørger over mannen, og for å komme litt til hektene har hun takket ja til en invitasjon fra venner i München. Hun skal tilbringe noen måneder der, mens de to små sønnene hennes er plassert på barnehjem hjemme i Danmark.

Harriet er ikke nazist, men står med ett ben i hver leir som hun selv sier. Hun er nysgjerrig på Tyskland, på livet der og på folkene hun møter. Venneparet hun skal bo hos er danske Gudrun og hennes tyske ektemann Klaus som kjemper ved fronten. De er rike og privilegerte, og bor i egen villa sammen med sin lille sønn Thor. Klaus er for det meste ute ved fronten, så Gudrun styrer hjemmet. Til å hjelpe seg har hun fått tildelt hushjelp. Hushjelpene kaller hun “Ludmilla”, uansett hva de egentlig heter. De er unge jenter som er hentet inn fra østfronten. Undermennesker. De kan fint brukes opp, for da kan man bare få tildelt en ny.

Og de brukes opp.

Dette menneskesynet, over- og undermennesker, ligger tydelig framme i Gudruns hverdag. Harriet har vanskelig med å innordne seg dette, og både snakker med og hjelper “Ludmilla”. Men Harriet deltar også på de nazistiske feiringene, hun deltar i middagsselskaper, går i teater, feirer de nye helligdagene. Og hun jobber litt som frivillig på lasarettet. Hun står rett og slett med et ben i hver leir. Hun hjelper Gudrun, som sliter ned pillemisbruk, for å holde husholdningen i gang.

Dette er en viktig bok om hvordan dagliglivet i Tyskland kunne utarte seg, og hvordan menneskene levde der i disse kaotiske krigsårene. Det er en tankevekker. For hva ville jeg selv ha gjort dersom det var jeg som var i denne situasjonen? Hvilken side ville jeg valgt? Hadde jeg klart å stå opp mot regimet, med fare for eget og familiens liv? Eller ville jeg fulgt flokken, deltatt på folkemøtene, levd slik det ble forventet?

Kirsten Thorup har i en alder av 79 år skrevet nok en god roman. Les og bli klok!

Boka finnes både som fysisk bok i bibliotekets hyller og som e-bok i appen BookBites

Anbefales av Rigmor

Til toppen