Boktips: Tre historier fra Iran

Innhold

Kine har tips til to gode romaner og en film som tar deg med til Iran. Her handler det om kvinner, kvinnefelleskap og du får glimt inn i Irans historie fra 50 - 60 tallet og fremover.

Kine viser frem boka Kvinner uten menn

Kvinner uten menn av Shahrnush Parsipur 

På et landsted utenfor Teheran på 1950-tallet, flettes historiene til fem kvinner sammen. Den rike enken, to eldre enslige kvinner, en ung prostituert jente og en lærer. Alle har de erfart at livene deres er blitt styrt av menn. Nå skaper de seg et fellesskap der de kvinnelige verdiene, fremtidsvisjoner og håp kommer til syne. 

Grafisk fremstilling av en stilk med blader i ulik form og farge.

Romanen er poetisk og magisk-realistisk, noe som blant annet kommer tydelig fram da den ene av kvinnene ønsker å bli et tre - og blir til ett. Bakteppet for handlingene i denne romanen, er det politiske Iran på 50-tallet. Da ble den demokratiske valgte statsminister Mossadegh styrtet, og sjahen Pahlavi gjeninnsatt. Dette var en avgjørende hendelse som litt etter litt kneblet folks, og spesielt kvinners, ytrings- og handlingsfrihet. Shahrnush Parsipur er en av de store nålevende iranske forfatterne. Hun har blitt fengslet flere ganger for sine bøker, og “Kvinner uten menn” ble bannlyst av det iranske regimet på nittitallet. Boka er også filmatisert.


Det som ventet meg av Parinoush Saniee

Masoumeh har sin barndom i den religiøse byen Qom i Iran, før hun og familien flytter inn til moderne Teheran på 1960-tallet. I Teheran får Maoumeh forbudte følelser for apotekersønnen Said. Da familien oppdager kjærlighetsbrevene deres, tvangsgiftes hun med Hamid. 

Bokomslag som viser en kvinnes ansikt som er dekket av en hijab.

Hamid lar henne studere og ha egne venner, men er en politisk aktivist, og setter det politiske arbeidet foran alt. Masoumeh er en sterk kvinne, men lever i konstant frykt for at noe skal skje familien på grunn av mannens politiske rolle. Og tilslutt mister hun både Hamid, universitetsplass og jobben sin, og blir stilt overfor noen moralske valg som kan gå på æren løs. Troverdig, viktig og engasjerende.

Circumstances -  dvd 

I denne filmen møter vi to 16-årige jenter, Atefeh og Shireen. Atefeh kommer fra et liberalt middelklassehjem, mens Shireen er foreldreløs, og bor hos sin konservative onkel. På dagtid lever jentene sine liv som det blir forventet av dem, med skole og plikter. Men på nattestid oppsøker de fester og klubber, kjøper dvd’er og driver med graffiti - alle hemmelige og ulovlige aktiviteter. 

Filmomslag som viser to kvinner som lener hodene sine mot hverandre.

Andre kvelder låser de seg inn på Atefehs soverom, og nært vennskap glir snart over til intens forelskelse. Så en dag kommer Atefehs bror, flyttende hjem igjen. Han er en eks-heroinmisbruker som nå har blitt religiøs og alliert seg med moralpolitiet. Dette truer jentenes forelskelse også innenfor husets fire, tidligere trygge vegger. Homofili er ulovlig i Iran (og blir straffet med piskeslag, og dødsstraff forekommer).
Sterk film med ungdommelig energi, og med skarp kritikk av det iranske regimet.

Til toppen