Byjubileum: Forbrytelse og straff

Innhold

Fra lokale og gode krimforfattere, til bøker om små og store hendelser i Larvik - vi har funnet frem et utvalg bøker som passer temaet for byjubileumet i april.

Smått og stort fra lokalsamfunnet

Det står i bla'e av Kjeld-Willy Hansen

Denne boka ble utgitt i forbindelse med Østlandsposten sitt 125 års jubileum i 2006, og er en fin kilde til å lese seg opp om smått og stort som rørte seg i Larviksdistriktet i perioden fra avisa så dagens lys i 1881 og frem til 2006. 

I tillegg til innblikk i avisens egen historie blir du kjent med ulike sider av smått og stort fra Larvik i denne perioden. En lokalavis dekker jo det skjer og som berører i nærmiljøet, og her får du en fin kilde til noe av dette. 

Boka med mye foto og faksimiler er artig å bla i. Her kan du lese om hendelser fra krigens dager, fredsårene, fra ulike nyhetssaker og om folk fra byen vår. Og - du får også et glimt inn i noe av det som har skjedd av lyssky virksomhet eller kriminelle saker.... Større og mindre ting om smuglersaker fra 20-30 årene, en liten notis om et tyveri i 1921 der en frakk og en dress ble stjålet fra en gård i Kjose, en drapssak fra Dolvenskogen som skaket en hel nasjon. Dette og mye mer. 

Larvik A - Å 

Dette er et lokalhistorisk verk forfattet og redigert av Per Nyhus og utgitt av Østlands-Posten i 1999. 

Dette er et grundig oppslagsverk som tar for seg alt fra gatenavn og bydeler, til kulturhistorie, geografi, lokalhistorie og naturforhold. Større og mindre leksikonartikler gir deg muligheten til å finne svar på mangt og mye om Larvik og distriktet vårt.

Boka Larvik A-Å ligger på en trestol ved siden av en plante.

En artikkel om ordensmakten, om Larvik politidistrikt finner du også. 

Forbrytelse og straff - krim og spenning 

Interessen for forbrytelser og straff er stor. Det bekrefter salget og utlånet av krimbøker, i tillegg til alle filmer og TV-serier vi ser. Når det gjelder barn er fascinasjonen like stor, derfor er det moro å kunne minne om at vi har spreke, lokale, krimbokforfattere som også skriver for barn og voksne her i byen.

Jørn Lier Horst

Clue - krimserie for eldre barn

Jørn Lier Horst har absolutt de lengste seriene så langt. Clue-serien teller 13 bøker. De har hver sin krimgåte, men den samme, lille gjengen med barn som bidrar til å løse gåten, samtidig som det hele tiden ligger et felles mysterium under i alle bøkene.

Bøkene i Clueserien ligger i bunke foran en bokhalle. Foto.

CLUE betyr spor, men det er også initialene til barna i serien; Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Siden to av dem bor på Perlen Pensjonat har de god oversikt over alle som kommer og går i den lille byen. Serien starter med Salamandergåten og ender med Smuglerhuset, noe som i seg selv er løsningen på en gåte.

Clue-serien blir film. Den er kommer høsten 2021. Den første boka har også kommet som tegneserie hvor Jonas A Larsen er illustratør. 

Detektivbyrå nr 2 - eller Operasjon-serien er for yngre barn

Det har til nå kommet 19 bøker i tillegg til 6 bøker i Jakten på… + aktivitetshefter og julehefter. I denne serien treffer vi barna Tiril og Oliver og hunden Åtto. De er godt kjent av politiet og lokale journalister i byen siden de stadig hjelper til med å oppklare små og store mysterier.
Bøkene i serien Detektivbyrå nr 2 ligger i en bunke foran en bokhylle med bøker. Foto.
Disse bøkene er veldig populære, ikke minst takket være illustratør Hans Jørgen Sandnes. De to første som kom heter Operasjon Tordensky er den første boka i serien, den siste til nå heter Dekkoperasjon. Operasjon mørkemann er allerede film, Operasjon Mumie kommer.

William-Wisting krim for de voksne

Gjennom 15 krimbøker har vi kunnet følge den troverdige politietterforskeren William Wisting og hans arbeid ved politikammeret i Larvik. Dette er god og tradisjonell politikrim, der vi blir med sympatiske Wisting og journalist-datteren hans gjennom etterforskning av kriminelle hendelser og drapssaker i Larviksdistriktet. 

Boka Nøkkelvitnet står foran bunke med andre bøker.

Frode Eie Larsen

Mot og mysterier - krimserie for større barn

Mot og mysterier av Frode Eie Larsen og Dag Otto Lauritzen er en krimserie med en syklende hovedperson, Hanna. Faren hennes er politimann så hun har nok fått litt av interessen for krimgåter med hjemmefra. Hennes beste venner er Einar, en frukt-spisende luring som er god på data, og kjæresten hans, Karoline.
To bøker i serien Mot og mysterier står i en bokhylle.
Hver bok har et avsluttende mysterium som alle er knyttet til et naturfenomen. Serien har så langt 4 bøker, den første heter Tåkedis, den siste Hetebølge, men det kommer flere så følg med.  

Eddi Stub - krimserie for voksne

Eddi Stub er etterforsker ved Larvik politistasjon. Gjennom de fem bøkene Frode Eie Larsen har gitt ut med han som hovedkarakter, blir vi med til plasser vi ellers regner som ganske så fredelige her i Larvik, blant annet Farris bad, Rekkevik sykehjem, Bakkanetjønn, idylliske Helgeroa og Larvik by. 

Boka Så ble det kaldt utstilt foran en bunke andre bøker. Foto.

For den siste krimboka Så ble det kaldt vant Frode Eie Larsen Sølvkniven - en pris som deles ut i forbindelse med  krimfestivalen Blodig alvor i landsbyen, i Rogaland. 

Badboy : Trond Einar Frednes av Jørn Lier Horst

I boka Badboy møter politimannen Jørn Lier Horst en mann som av mange ble sett på som en av Norges farligste menn.

Frednes startet sin kriminelle løpebane omtrent samtidig som Jørn Lier Horst begynte på sin karriere i politiet, en gang på nittitallet.

Etter mange år ville han fortelle sin historie, han kontaktet Horst. Resultatet ble denne boka som gir en rå og brutal skildring fra virkeligheten innenfor de tyngste kriminelle miljøene du finner i landet vårt. 

Til toppen