Byjubileum: Havet gir og havet tar

Innhold

Denne måneden får du tips til noe av vår lokale litteratur knyttet til de lange maritime tradisjonene til Larvik.

Sjøfart har vært en av de viktigste næringene i Larvik opp gjennom årene og mange av arbeidsplassene i distriktet har vært knyttet til hvalfangst, skipsbygging og losvesen. I denne artikkelen finner du eksempler på noe av den litteraturen du kan finne om nettopp denne delen av Larviks maritime historie.

Førstereis av Arne Sollie

Arne Sollie forteller om livet som førstereisgutt ut på hvalfangst. Han var 15 år da han reiste fra trygge og kjente forhold på en liten gård i Larvik, til et barskt arbeid på en hvalfangerskute.

Førstereis Av Arne Sollie

Med blikket mot havet i 11.000 år : Larviks maritime historie av Per Nyhus

Per Nyhus gir i denne boken en fin oversikt over Larvik sin maritime historie og du kan lese om kjente sjø- og polarhelter som kom fra byen vår. Som skipsfører og hvalfanger Carl Anton Larsen, sjøfartsadministrator og skipsfører, Magnus Andersen, Thor Heyerdahl og Oscar Wisting. 

Med Blikket Mot Havet Av Per Nyhus LIV Forlag (1)

Du kan lese om den navngjetne losen fra Ula, Anders Jacob Johansen kjent som Ulabrand. Og skipskonstruktør og båtbygger Colin Archer er selvsagt også med i denne oversikten. 

Colin Archer : redningsskøyte nr. 1 av Knut von Trepka og Toril Grande

Her får historien om redningsskøyta Colin Archer. 

Du kan lese om båten som ble bygget i Larvik, og som tjenestegjorde som redningsbåt på Norges hardeste kyststrekning. Den ble bygget for redningsselskapet i 1893.

Med Blikket Mot Havet Av Per Nyhus LIV Forlag (2)

Colin Archer skipene av Tor Borch Sannes

Her får du oversikt over båtene bygget av en av Norges mest kjente skipsbyggere, Colin Archer. Kjent for redningsskøyta oppkalt etter han selv. 

Med Blikket Mot Havet Av Per Nyhus LIV Forlag (3)

Konstruksjonen og byggingen av polarskuta Fram førte også til at navnet hans for ettertiden ble knyttet til Fridtjof Nansens ekspedisjon til Nordpolen, og til polferdene til Otto Sverdrup og Roald Amundsen. 

Havet sang både voggesang og gravsalmer for folket i Ula, slik hadde det vært og slik vedble det å være, tross bedre båtstell og andre framskritt.

Til heder for stripen i seilet, side 34.

Til heder for stripen i seilet : Ulabrands livssaga

Den navngjetne losen, Anders Jacob Johansøn, var bosatt i Ula. Han var i samtiden kjent for å være en dyktig los. Det å arbeide som los var et hardt og ikke ufarlig arbeid. 

Til Heder For Stripen I Seilet Ulabrands Livssaga Av Reidar Stavseth 1941

I storm og stille av Thor-Olaf Marthinsen

Larvik Sjømannsforening er byens eldste forening og en av de eldste sjømannsforeningene i Norge. Foreningen ble etablert i 1849. Og i denne boken får du et innblikk i foreningens virke og hva de har jobbet med. 

I Storm Og Stille Larviks Sjømannsforening Gjennom 150 År Thor Olaf Marthinsen

Du kan blant annet lese om opprettelsen av Sjømannsskolen, om etablering av fyr på både Svenner og Tvistein, og om ulike mannskapsforhold. I tillegg til den lokale forankringen gir også boken et innblikk i vår felles sjøfartshistorie.

Drømmen om en havn : Larvik Indre havn i fortid og framtid av Aina Aske og Gro Stalsberg

Aina Aske og Gro Stalsberg ved Larvik museum har dykket ned i gammelt arkiv- og kildemateriale. De viser i denne rikt illustrerte boken frem Larviks havnehistorie.  

I Storm Og Stille Larviks Sjømannsforening Gjennom 150 År Thor Olaf Marthinsen (1)

Du finner her god informasjon, fotografier og gamle kart. Du kan lese om større og mindre saker knyttet til utviklingen av havneområdet i Larvik.

Harpunen i hjertet av Per Erik Borge

Dette er en roman om Paul Lang sin jakt på faren. Paul var kommandør på et skip som skulle beskytte hvalfangere fra Norge. En dag får han vite at faren hans, som forlot familien da han var liten, befinner seg i en havneby i Chile.

I Storm Og Stille Larviks Sjømannsforening Gjennom 150 År Thor Olaf Marthinsen (2)

Hvem var denne Fritjof Lang, faren hans? Historien hans innebar blant annet oppvekst i Larvik, hvalfangst i Antarktis og et omflakkende liv på sjøen. 

Flere boktips

Til toppen