Denne måneden har vi fokus på fysisk og psykisk helse. Laurvig Bad, aktive idrettsforeninger, fantastiske turområder... Her er oversikt over noe av den lokal litteraturen vi har.
Månedens tema for byjubileumet Vi365 er Kropp og sjel. Helse og fysisk fostring har hatt en sentral plass i Larvik sin historie. Tenk på Laurvig Bad, de aktive og gode idrettsforeninger, våre fantastiske turområder, kulturliv og mye mer som virker inn på god fysisk og psykisk helse.
Laurvigs hospital
Hvis den syke blir plaget av raserianfall eller søvnløshet, skal spansk flue-plaster legges på ben og armer
I grevens tid : Sykdom og legevesen : Laurvigs hospital. 5 (side 19)
I grevens tid : Sykdom og legevesen : Laurvigs hospital av Asbjørn Bakken
Hvordan var det med legetilbud, behandling og oppfølging av syke i Larvik under grevskapstiden i Larvik?
I denne boken kan du lese om hvordan det sto til med helsevesenet i Larvik fra 1671 til 1815. Det var ganske andre tider..... Du kan lese om den veldig farlige Radesyken, om behandling av sykdommer og om planer for et nytt sykehus.
Dengang det het Laurvig av Per Nyhus
Dengang det het Laurvig byr på avisartikler og tekster om Larvik by i perioden 1806 til 1905. I kapittelet Igler og kildevann - når helsa sviktet kan man lese om hvordan farsotter og sykdommer som tuberkulose, kopper, kolera herjet i byen i løpet av disse årene.
Det var tøffe tider, og på samme måte som nå under dagens håndtering av koronapandemien, måtte man iverksette tiltak den gangen også. Her kan du blant annet lese om hvilke foranstaltninger Sundhedskommissionen måtte treffe.
Farriskildene
Nu inngår drikkingen som en del av hele behandlingsprogrammet. Det gjelder også vannet fra jernkilden ved Herregården. Jernvannet her angis å være landets rikeste med hensyn til innhold av jernforbindelser, og det er gjerne blodmangel og nervøse svekkelser som behandles med jernvannskurer.
Fra "Farriskildene i Larvik gjennom 150 år" (side 55)
Farriskildene i Larvik gjennem 150 år av Jan W. Krohn-Holm
Mineralske kilder har spilt en sentral rolle i folkemedisin. Og historien om Farriskildene starter som kurbad grunnlagt på midten av 1800-tallet av Karen Linaae.
Kurbadet hennes ble kjent langt utenfor Larviks grenser.
Ved å drikke vannet fra kilden og bade i det kalde svovelholdige vannet, ville man oppleve helsegevinster. Historien om kildevannet i Larvik og grunnlaget for Larvik Bad kan du lese i denne boken fra 1971.
Idrettslag i Larvik
Idrett og sport har hatt en sentral og viktig plass for fysisk fostring og glede for innbyggerne i Larvik gjennom mange år. To av klubbene er Larvik Turn & IF, som ble stiftet i 1865, og idrettsklubben Fram. Fram sine stolte og lange tradisjoner går tilbake til 1894.
I sol og skygge under bøketrærne av Per Nyhus og Tom Erik Andersen
En jubileumsbok utgitt av Larvik Turn ved Fotballgruppas 100-årsjubileum i 2006. Rikt bildemateriale og en hyllest til klubben og fotballen.
Fram og tilbake på Torstrand av Per Nyhus
Da Fram idrettsklubb markerte sitt 100 års jubileum i 1994 ble denne jubileumsboka gitt ut. Klubben med tilholdssted i hjertet av Torstrand.
Her kan du lese om klubbens historie, men boka gir et også godt innblikk i bydelen Torstrand.
På tur i Larvik
Larvik har mange turmuligheter. Som Bøkeskogen, midt i hjertet av byen, kyststien og gatelangs bakker opp og bakker ned. Det gjør godt for kropp og sjel å komme seg ut på tur. Og trenger du tips til flere turmål i nærmiljøet finnes det bøker også om det.
Turguide til Larvik og omegn av Kjell-Einar Aadnevik
Her får du til sammen forslag til 50 turer i Larviksdistriktet. Fra skogsterreng i Lågendalen, høye åser og topper, til kyststien.
Larvik har vakker og variert natur som virkelig innbyr til aktivitet. Godt for kropp. Godt for sinn.
Annen lokallitteratur
Larvik kommune: Helse og mestring
- Alt om friskliv, omsorgstjenester og psykisk helse
Her finner du nyttig informasjon om Larvik kommune sitt arbeid innen temaer som Follkehelse, Helsetjenester, Psykisk helse og avhengighet, tilbud til pårørende og mye mer.