Byjubileum: Kvinner

Innhold

Byjubileumet i Larvik har i mars fokus på å løfte frem kvinnenes betydning  for Larvikssamfunnet og gjøre Larviks kvinner synlige og bedre kjent.

Her får du oversikt over noen kvinner i og fra Larvik som på ulik måte har markert seg i den offentlige samtalen, på idrettsbanen, i kultur, politikk, nærings- og samfunnsliv. Noen av disse har satt sine spor i eller gjennom litteraturen. 
 

Marta Breen

Marta Breen fra Larvik er sakprosaforfatter og journalist. Hun har i flere av bøkene sine hatt et sterkt fokus på feminisme, kjønnsroller og kjente kvinner fra kulturlivet, som musikeren Radka Toneff. 

Ønsker du å lese deg opp på temaet feminisme og kvinnekamp i Norge, kommer du ikke utenom Marta Breen.

Bokomslag av tre av Marta Breens bøker

Her er det mange titler å gå i gang med - "Om muser og menn", "Født feminist, hele Norge baker ikke" og "Kvinner i kamp", for å nevne noen. 

Bjørg Eva Jensen

Skøyteløper og syklist Bjørg Eva Jensen har en lang og innholdsrik idrettskarriere bak seg. OL-vinner på skøyter og en av 80-tallets store idrettshelter. 

Mille-Marie Treschow

Forretnigskvinne, bruks-og skogeier Mille-Marie Treschow bodde på Fritzøehus slott. Fritzøehus har alltid vært i familien Treschow sitt eie. I denne rikt illustrerte boken forteller hun om livet i dette helt spesielle og ærverdige huset i Larvik. 

Foto av boka på et bord.

Anne Holt

Anne Holt fra Larvik har gjort seg bemerket på flere arenaer. Som jurist, journalist, politiker, tidligere justisminister og forfatter har hun vært synlig i norsk samfunnsliv i mange år. 

For sin andre bok om Hanne Wilhelmsen "Salige er de som tørster" vant hun Rivertonprisen, noen av bøkene hennes er blitt filmatisert. 

Fotocollage. Bokomslag Anne Holt bøker.

Anette Bøe

Langrennsløper og ishockespiller Anette Bøe har vunnet  flere NM-gull, VM-medaljer, i alle tre valører, og hun har andre store idrettsprestasjoner bak seg. 

I boken "Anette - (eller historien om Bølla Bøe) skrevet av Erling Borgen, får du et levende portrett av kvinnen bak alle idrettsprestasjonene. 

Dagny Holm

Forfatter og oversetter Dagny Holm har gitt ut en rekke gode faktabøker for barn, læreverk og artikler blant annet i Nysgjerrigper (Forskningsrådets barnemagasin). Hun har også oversatt de populære bøkene om Rampete Robin til norsk. 

Fotomontasje av fire bokomslag.

Bildeboka "Grevlingen, bokfinken og den hemmelige skatten" handler om Larvik biblioteks egen maskot Grev Ling og Bokhild.

Agnes Møller Jensen

Boka Tyskertøsen som ble gatas samaritan forteller historien til Agnes fra Larvik. Under krigen fikk hun barn med sin tyske kjæreste. I denne boken gir hun de såkalte "tyskertøsene" et ansikt. 

I 2001 mottok Agnes Jensen Frivillighetsprisen for sitt store engsjement og frivillige arbeid for å hjelpe andre mennesker.

Bokomslag. Foto av Agnes Møller Jensen

Ragnhild Nilstun

Forfatter og dramatiker Ragnhild Nilstun er født i Larvik. Hun har skrevet noveller, barnebøker og debuterte som romanforfatter i 1979 med romanen Etterbyrden. 

Trilogien For mitt blik, For kjærlighets skyld og Min lange reise ender her henter handlingen sin fra Nord-Norge på 1800- og 1900-tallet.

Fotomontasje av fire bokomslag.

Kristin Solli Schøien

Kristin Solli Schøien er komponist, visedikter, kulturformidler og blant annet forfatter av praktboka "En kurv til min datter". En bok som formidler kristen tro og den kristne kulturarven, flettet sammen med rytmen vi finner i primstav og kirkeår. 

Bokomslag. En jente med blomsterkrans på hodet.

Hun har også tonesatt dikt av Herman Wildenvey og mottok i 2008 Herman Wildenveys poesipris.

Edle Hartmann

Forfatter fra Larvik som i årene etter 1890 skrev føljetonger i Aftenposten og Verdens Gang. Hun brukte psevdonymet Sfinx, og hun skrev om hverdagsfolk og hverdagssituasjoner. 

Anita Berglund

Krimforfatteren er bosatt i Larvik. 

Debuterte i 2009 med kriminalromanen "I fritt fall" og fulgte opp med samme hovedkarakter i boka "Midtvintermørke".

Ingebjørg Berg Holm

Krimforfatter fra Larvik som debuterte med den historiske krimboka "Stjerner over, mørke under" i 2015 og for denne boka ble hun nominert til Rivertonprisen. 

Nå er hun aktuell med ny psykologisk thriller - Rasende binne.

Fotomontasje. Bokomslag av tre bøker.
Til toppen