Byjubileum: Mangfold og medborgerskap

Innhold

Les noen av disse bøkene og få innblikk i liv som kanskje ligner ditt eget eller er helt annerledes.

Det finnes mange slags liv

Det kan av og til være lurt å foreta en reise inn bak andre menneskers fasader og høre historier om andres liv. Månedens tema for byjubileumet er mangfold og medborgerskap. Det handler blant annet om å kjenne at man hører til, er inkludert og har like muligheter. Og det handler om aksept og verdsetting av ulikheter. Ikke alle opplever at livet er slik. Mange opplever også utenforskap og forskjellsbehandling. Her får du tips til bøker som på ulikt vis belyser vårt mangfoldige samfunn.

"De som leser, lever tusen liv før de dør" sa Jojen. "Mannen som aldri leser, lever bare ett"

George R.R. Martin, fra boken Drømmer og støv

Kjetil anbefaler

Fremtidens araber 

Jeg digger disse tegneserieromanene skrevet og tegnet av Riad Sattouf. De gir et veldig interessant blikk på det å være annerledes. For den franskarabiske gutten Riad med de lyse krøllene er møtet med landsbygda i Syria en prøvelse. Og når han bor i Frankrike er det å være arabisk heller ikke noen fordel sosialt.

Sattouf formidler sin egen historie og kontrastene i den på en humoristisk måte der alvoret også ligger og lurer.

Vernon Subutex av Virginie Despentes

Dette er en reise i underdoggenes Paris. En trilogi som tar for seg Vernon Subutexs vei fra å være bankerott platepusher til å bli en jesusfigur i underdoggenes discosirkus. En bok full av livlige bikarakterer. 
Bokomslag av tre bøker i serien Vernon Subutex

Friskt språk og lemfeldig omgang med ulovlige stoffer gjør at denne boka ikke passer for alle, men dersom du vil møte skyggesidene i Paris går du hit. 

Irene anbefaler

Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud

«En får væra som en er, når en itte vart som en sku» synger Ole Ivars i en av sangene sine. Det er et uttrykk forfatter Bjørn Hatterud har med seg i boken Mjøsa rundt med mor – for han «vart ikke som han sku». 
Bokomslag
Han vokste opp i en liten bygd utenfor Brummundal og ble født med både klumpfot og en form for ryggmargsbrokk. Noe som førte til mange sykehusopphold i barndommen. Dette satte naturlig nok sitt preg på oppveksten. 21 år gammel flyttet han til Oslo, på sett og vis en flukt fra hjembygda. Han er nå godt voksen og etablert i hovedstaden 
og tar ofte turen hjemover til mor og far. 
 
Rammen rundt denne historien er en tur han og moren har hatt lyst til å ta lenge, - en kjøretur rundt Mjøsa. Boken er en historie om han selv og egne opplevelser. Den sier mye om oppvekst på 70-80-tallet, om bygdenorge og om det å være annerledes eller utenfor. Hatterud skriver med både varme og humor og har et blikk og noen betraktninger som er veldig fine. Bjørn Hatteruds livsreise er vel verdt å bli med på – noe til ettertanke og kanskje du får deg en god latter med på kjøpet også. Bjørn Hatterud mottok Fritt ord-prisen i 2021

Benedikte anbefaler

Å holde pusten av Agate Øksendal Kaupang

Agate Øksendal Kaupang debuterte i 2013 med romanen Å holde pusten. En historie om to søstre på 9 og 16 år som i stor grad er overlatt til seg selv. Moren deres er syk og har nok med seg selv. 

De to passer på hverandre, den eldste tar ansvar og dekker over hvordan tingene hjemme egentlig er.De har ikke den samme muligheten til å matche det de jevnaldrende har av klær og ting. Spørsmålet er heller om mamma har lagt igjen penger til mat. «Å holde pusten» er en passende tittel. Det er det disse jentene må gjøre, holde pusten, mens de venter og håper på at det skal bli annerledes.

Det er mange slags barndommer og ulike oppvekstvilkår. Det kan være greit å bli minnet om det.

Eileen anbefaler

Picassokvinnen - Taran L Bjørnstad

Om jenta som ser så annerledes ut at alle stirrer, men på nettet er hun like vakker som andre. "Picassokvinnen er en dramatisk og vakker fortelling om å være annerledes. Om grenseløshet, om ensomhet og om menneskets intense ønske om å være elsket"

Minus 14 av Espen Dekko

Tobias blir plaget av Adrian og gjengen. Han trodde det skulle gå over, men det gjør ikke det, det blir verre. Og da de knuser gitaren han fikk av faren og slipper ut hestene på gården til jenta han liker, har Tobias fått nok. Han henter den skarpeste kniven i skuffen hjemme og går mot skolen....

Bokomslag

Flere boktips

Til toppen