Disse romanene var på topp i 1990 årene

Innhold

Hvilke bøker fra vår nære fortid står seg fortsatt? Husker du noen av disse som var populære på 1990-tallet?

Bøker Ill.

Litteratur fra 1990-årene

1990-årene er generelt et litterært tiår preget av at «alle sjangere er lov». Postmoderne eksperimentering har her til lands blitt vane og lever side om side med mer tradisjonell og realistisk litteratur. Og norsk litteratur vokser i utlandet.

Den store episke romanen lever fremdeles godt, se blant annet Roy Jacobsens Seierherrene, en generasjonsroman og samtidsberetning. Noen sjangere vokser og andre befester seg. Spesielt krim, spenning og biografisk vokser, ikke minst med Jo Nesbø og Karin Fossum. Og den minimalistiske romanen inspirert av novelle og kortprosa befester seg, særskilt med Erlend Loe.

Jostein Gaarders Sofies verden slår rekorder for norsk litteratur i utlandet med sine salgstall og oversettelser, og er Norges største litterære suksess. På bokmessen i Frankfurt 2019 er Norge hovedland.

Bøker fra 1990-årene for voksne

Edel har plukket ut disse bøkene:

1990: Jan Wiese – Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede.

Kunst, kjærlighet, og virkelighet. Livsvilkår og – skjebner. Romanen spenner vågalt mellom 1400 – tallet og vår tid i Italia. Fortelling med bred appell og historisk driv. Wieses eneste roman.

1991: Roy Jacobsen Seierherrene.

Norge og 1900-tallet. Én familie og slekt i tre generasjoner, gjennom velferdsstatens framvekst og sosialdemokratiet i etterkrigstida. Fortelling med driv og solid materiale. I 1991 kom mange gode romaner ut her til lands, men vi tror mange er enige i at Seierherrene hadde særskilt appell hvertfall her til lands.

Ikke minst Jostein Gaarders Sofies verden – roman om filosofiens historie kom ut 1991, en roman med utsøkt allmenn menneskelig fundament. Sofies verden fant stadig nye lesere i ulike land utover på 90-tallet, og har med årene blitt et internasjonalt storverk.

1992: Bergljot Hobæk Haff Renhetens pris.

Roman fra den spanske inkvisisjonen (1478-1834). Tilbakeblikk, erkjennelse, og voldsomt drama. Særskilt blikk på synderen og synden. Spenningsskapende med fordekte konflikter, gåter og demoner. Troverdige skisser og Hobæk Haff, en sjelden språklig virtuos.

1993: Ingvar Ambjørnsen Utsikt til paradiset.

Jeg-roman om Elling som forteller om hvordan han mestrer livet i drabantbyen etter at moren dør. Elling er evnerik og ensom, og forestiller seg livene til andre der ute. Nært og troverdig. Sår og vakker. Samtidsroman og allment om å være ensom, og å være menneske og hvordan livet. Første bok i serien på i alt fire om Elling.

1994: Dag Solstad Genanse og verdighet.

En lektor blir rasende da han ikke får opp paraplyen sin i skolegården. En antihelt og hans lidelse; Er det tegn på en samfunnslidelse? Samfunnsanalytisk og eksistensfilosofisk verk. Monumentalt om vilkår for ensomhet.

1995: Paulo Coelho Alkymisten.

Poetisk roman med et enkelt narrativ om en spansk gjetergutt som følger drømmen om å finne en av verdens største skatter. Leseren følger han på reisen, blant annet gjennom Egypt, like til alkymisten. Stram komposisjon med vekt på det konkrete. Store rom for leseren. Romanen har blitt en kilde til enkle oppmuntrende livsregler.

1996: Erlend Loe Naiv. Super.

Informasjonssamfunn og overflodsamfunn. Gjenkjennelig postmoderne tid og problem. En mann knekker sammen etter et tap i krokket; Hva gjør man da? Godt samspill mellom form og innhold; Både mannen og språket forenkler sin tilværelse. Humor og kommentar til vår tid.

1997: Jo Nesbø Flaggermusmannen.

Første bok om politimannen Harry Hole. Hole reiser her til Sydney. En kriminalroman med stor litterær egenverdi. Både mønster og klisjé fra krim og egenartet historie og fortelling. Fargerikt språk og mangefasettert, blant annet med fokus på lokal urbefolkning og Holes eget liv. Nesbøs krimdebut og én av mange krimromaner og debuter 1997.     

1998: Karl Ove Knausgård Ute av verden.

En lærervikar forelsker seg i en elev. Djervt. Nord-Norge 1980-årene. Samtidsorientert, skildrende og utforskende intellektuelt, etisk og estetisk. 700 sider fabelaktig romankunst.  Knausgårds debutroman.

1999: Karin Fossum De gales hus.

Troverdig og djerv jeg-fortelling som beskriver et ungt menneskes liv som pasient på Oslo kommunes psykiatriske sykehus. Preg av rå språkform og humor. Skrevet med innsikt og særskilt sympati for den ensomme og utsatte. Eksponerer indre konflikter og ambivalens med røtter i både sinn og samfunn.

Bøker fra 1990-årene for barn

Susanne  har plukket ut disse barnebøkene:

1990: Torun Lian – Frida

Frida på 11 synes søsteren Kaisa på 14 er ufordragelig og dum. Gutter og forelskelse er jo bare noe gris. Frida skal aldri ha kjæreste, hun går heller i kloster …

1990: Klaus Hagerup – Høyere enn himmelen

Ufordragelige Mari og pottesure frøken Kjær får motvillig sansen for hverandre, blir venner og kaster seg ut i jakten på frøken Kjærs tapte ungdomskjærlighet,- den mystiske Aleksander Larsen.

1991: Unni Lindell – Annas barn

Anna er 14. I sommerferien forelsker hun seg i Didrik på 16. Når ferien er over og skolen starter igjen, er Anna gravid.

En viktig bok om forelskelse, tenåringsgraviditet og om å bli voksen fortere enn man hadde tenkt.

1992: Jostein Gaarder – Julemysteriet

Joakim finner en magisk julekalender med historien om Elisabeth som forsvinner fra et kjøpesenter i julerushet, og følger etter et bjellelam til Betlehem for å ønske Jesusbarnet velkommen til verden.

1993: Aksel Fugelli – Øye for øye

I Rio jakter organjegerne på et gatebarn med grønne øyne. På den andre siden av kloden får en gutt transplantert et nytt, grønt øye etter å ha blitt skadet i en slåsskamp. Som trøst spanderer faren hans en ferietur til Rio …

Ubehagelig fortelling om pengebegjær, maktmisbruk og organhandel.

1994: Erlend Loe – Fisken

Kurt er truckfører. Han har kone og tre barn, og en stilig bart. En dag finner Kurt noe rart på kaia. Noe veldig stort og veldig rart.

Første bok om truckfører Kurt og familien hans.

1995: Elsa Kvamme – Maja Steinansikt

1996: Marit Nicolaysen – Kloakkturen

Den første boken om Svein og kjæledyret hans, hetterotta Halvorsen. På tur med ferieklubben til kloakkanlegget er det mye for Svein å tenke på. Stanken av bæsj, alle de flytende døde rottene og om han egentlig husket å lukke Halvorsens bur før han dro hjemmefra …

1997: Kari Sverdrup – Vi var fem

Fem venner har holdt sammen i alle år. Nå har Ole flyttet og fått nye venner i nynazistmiljøet. En dag kommer David hjem til en inngangsdør tilgriset med hakekors og rasistiske slagord. Ikke mange vet at familien hans er jødisk. Er det Ole som har tystet på de gamle vennene sine?

1998: Hilde Hagerup – Bølgebiter

Anna har alltid vært bestevenninne med Emma. Men når de begynner på ungdomsskolen har Emma plutselig fått pupper og mensen og rosa lipglosslepper, og begynner å si stygge ting om Anna.

Sår og fin fortelling om oppvekst, vennskap og mobbing.

1999: Sverre Henmo – Sammen er vi en og en

Anders forelsker seg hodestups i Maria første dag på videregående. Men alt han gjør for å få henne interessert blir feil. Det handler om seksuell debut, kondomknep, sjalusi, musikk og matematikk. Men først og fremst handler det om kjærligheten.

Til toppen