Eileen anbefaler noveller

Innhold

Å skrive noveller er en egen kunst, det å fortelle en historie med få ord er vanskelig. Mestrer man det er det en form som gjør inntrykk. 

Noveller

Hva med å lese en novellesamling i sommer? Noveller er korte, oppdiktede historier. De passer kanskje veldig godt på stranda? En novellesamling kan være skrevet av en forfatter eller flere sammen.  Flere av de jeg anbefaler i denne artikkelen, finner du også på BookBites. Disse kan du dermed også lese på telefon eller nettbrett. Men - du er selvfølgelig også velkommen til å stikke innom bibliotekene våre i Larvik sentrum, i Stavern eller Lardal.

God lesing! 

Hilsen Eileen

Om å elske : 15 fortellinger for voksne - Antologi

Jeg var spent på denne boka. Hva hadde forfatterne konsentrert seg om? Å elske er jo så stort! Så mangfoldig.
I denne samlingen noveller er det et  bra spenn.
Fra Ambjørnsen sin start med Det haster. Her blir et tilfeldig møte på byen noe annet og mer enn kun en natts tilfeldig møte. Til Ruby Red av Enoksen, hvor vi får være med i den skrekkblanda fryden over ei oppblåsbar dukke. Her kan du kan lese om gammel kjærlighet og om ny. Om den ene gjenlevende som ikke helt klarer å henge med i tingene rundt seg lenger og roter til ansiktene rundt seg og som stadig venter.
Det er heterofil kjærlighet og homofil kjærlighet. Fullbyrdet kjærlighet og den vi aldri tør å vise. Venner og elskere som ble skilt av tiden. Her er fortellinger om det å elske et dyr. Noe som igjen kan hjelpe til å løse ens eget kjærlighetsforhold, som i novellen til Cecilie Lønn Gjennom skogen.
God lesning!

Velsignelser av Caroline Albertine Minor

Det er språket i denne novellesamlingen som er det drivende. Minor skriver på en helt spesiell måte hvor hun lar menneskemøter, familierelasjoner, forelskelse, sex og hverdagslige hendelser som rydding, få være likeverdige opplevelser.
 
Hovedtema i boka er sorg.
Sorg oppstår av ulike årsaker og har ulikt forløp. Sorg kan overkommes, overleves, kan oppleves både fjernt og overtydelig nært.
 
Jeg visste ingenting om forfatteren før jeg tilfeldig tok med meg boka. Etter å ha lest den fant jeg ut at Minor også skriver om egenopplevd sorg. Og det var nettopp novellen Sorg som traff meg hardest med sin beskrivelse av en ikke-fysisk død. Som forfatteren sier i et intervju; «Å sørge over en som fortsatt finnes er litt som kjærlighetssorg: Personen er der – kroppen finnes. Personnummeret, adressen, Facebook-kontoen finnes – men selv om den eksisterer i verden, er personen du kjente utilgjengelig for deg.» (fra Boktips 24.03.2020)
 
Vi møter barndomsvenninner som fortsatt finner støtte og trøst i hverandres ulikheter, og de som mistet kontakten, vi kommer tett på familiemedlemmer, aner forhold som var en gang, vennskapelige forhold, seksuelle, og vi får kjenne på ensomhet, forståelige og uforklarlige savn og den tunge sorgen etter en datters selvvalgte død. 
Boka er utgitt på norsk av Cappelen Damm i 2020 og ble Nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2017.

Osloeventyr. Vol. 2.
Bård Nannestad, Christian René Wold

I denne samlingen får du 21 ulike fortellinger. Og ja, de er absolutt ulike.

I novellen Hvordan dressere sommerfugler treffer vi en som strekker seg langt for å gjøre inntrykk på den nye nabodamen. 

Han lager et mini sommerfuglrom og får klekket en liten flokk for å glede henne.

Et liv på dass forteller oss at det å vaske offentlige dasser også gir deg forståelse av ulike mennesker. Iblant får du gjøre den store forskjellen i noens liv.

Bikkja. Ja hvor er bikkja? I denne novellen er det den gamle mannens strabasiøse leten etter en hund han elsker, vi leser om. En hund som kanskje har vært død lenge? Jeg likte også godt overraskelsen i Lokes straff og refererer til sist fra novellen En tiger i Tigerstaden. Den handler om gleden over lange, lyse sommernetter: 

Du kan få dagen og du kan få natten, men du kan ikke få begge. Derimot kan lange sommerkvelder gi begge deler til en oppmerksom sjel.

Fuglene tar ikke telefonen av Britt Karin Larsen

De seksten novellene i denne samlingen har ulikt tema. Språkmessig blir de mer like siden de er skrevet av samme forfatter, Britt Karin Larsen. En forfatter som blant annet er kjent for sine historiske romaner fra Finnskogen.

I novellen Det hendte noe, handler det om usikkerheten rundt det å møte noen på butikken og lete etter svar i minnene på hvem det var. Om det å være den usynlige i søskenflokken i Du ser meg nå.

Britt Karin Larsen er opptatt av mennesker, av menneskemøter og av outsiderne. Hun er opptatt av natur og trær, noe som vises i fortellingen Treet. Hun skriver om bygdefolk, sladder og abort. Og i Opprydningen, handler det om kattedama som må kvitte seg med for mange katter.

Den novellen som nok satte seg mest fast hos meg var Noe med stjerner. Den stiller noen spørsmål til leseren. Hva om jeg hadde vært mer raus den gangen, mot stakkaren som hadde det vanskelig? Ville det gjort veien videre lettere?

Utgitt på Cappelen Damm i 2020.

The lady with the dog eller Damen med hunden av Anton Tsjekov


For meg ble dette et helt tilfeldig møte. Jeg satt hos mitt sovende barnebarn og hadde reist fra boka mi og pinnene jeg hadde tatt med til strikketøyet var feil. 

Men jeg hadde jo BookBites på telefonen. En lekker rosa forside og en kort novelle på engelsk ble redningen. 

I denne novellen treffer vi Gurov. Han var tydelig en levemann. Gift og hadde barn, men ekteskapet var kaldt og han hadde hatt damer i mange byer. Korte affærer som ble glemt så snart han reiste videre, eller hjem.

Så da Gurov fikk se den unge damen med den hvite Pomeranien, hadde han ingen tanke om at dette skulle bli annerledes. Det eneste var at kvinnen var veldig ung, kanskje halvparten av hans egen alder. Men hun så litt ensom ut. Det endret seg da Gurov tok kontakt....

De skiltes etter flere dager. Anna reiste hjem til sin ektemann, og han hjem til kone og barn. De trodde nok begge at de aldri ville møtes igjen. Men noe var annerledes for Gurov. I motsetningen til alle de andre gangene, bleknet ikke minnet om Anna. Han kunne ikke få den vakre, unge kvinnen ut av tankene. Etter noen uker reiste han til Moskva og oppsøkte henne.

Jeg leser om Tsjekov, at han måtte flytte til varmere strøk, nærmere til Krim-halvøya, grunnet tuberkulose i 1897. Der traff han en kvinne som senere ble hans kone, noe som igjen endret forfatterskapet hans.

Til toppen