En litterær reise gjennom det nye fylket vårt - Vestfold & Telemark

Innhold

En god måte å gjøre seg kjent med et sted på er gjennom litteraturen! Bli med til det “nye fylket vårt” gjennom bøkenes verden.

Bli med til Vestfold og Telemark

I januar 2020 ble Vestfold og Telemark slått sammen til et stort og fint fylke. Vi er nå et fylke som byr på stor variasjon med hensyn til natur, musikk, arkitektur, litteratur og annen kultur. Høye fjell, mørke, milelange skoger, en fantastisk kystlinje, jordbruk og industri, urbant og landlig.

Vestfold og Telemark har også en stor litterær tradisjon og arv. Noen av landets store forfatternavn har tilknytning til fylket. Henrik Ibsen, Aasmund Olavsson Vinje, Ingvar Ambjørnsen og Dag Solstad. Rekken over forfattere fra fylket er lang. Gjennom en årrekke har det årlig vært arrangert litteraturfestivaler og universitetet i Sør – Øst Norge tilbyr eget forfatterstudium.

Det er på tide å gjøre seg mer kjent med det “nye” fylket vårt. Reise litt rundt. I disse dager kan det kanskje være greit å foreta denne reisen gjennom bøkenes verden! I denne artikkelen finner du et lite utvalg av bøker som på ulike måter har en tilknytning til Vestfold og Telemark fylke.

Det store spelet av Tarjei Vesaas

Tarjei Vesaas kom fra Vinje, født og oppvokst på gården Vesås. Senere bodde han og Halldis Moren Vesaas ikke langt unna, på gården Midtbø. Og det er på en slik går i Vinje handlingen til romanen Det store spelet finner sted. Unggutten Per er odelsgutt på denne gården. En liten gård der det er mange tunge tak. En dag mens Per og faren er ute på åkeren faller uttaler faren setningen:

Det Store Spelet 204X300

“Du skal væra på Bufast all din dag”

Denne setningen forfølger Per resten av livet. For Per ønsker seg noe annet enn et liv med hardt arbeid på en gård. Han har en drøm om å reise bort, et ønske om å leve et annet liv. Dette er en fantastisk bygdeskildring om livet på gården, om forholdet til jorda. Det er en oppvekstskildring med gode miljøskildringer og en ytre handling som går parallelt med det som skjer inne i sinnet til Per. Tarjei Vesaas skildrer Per og naturen han lever i på mesterlig vis.

Anbefales av Benedikte

I Midtbøs bakkar. Minne frå eit samliv av Halldis Moren Vesaas

Halldis Moren Vesaas er en av våre fremste lyrikere, og også en av de mest folkekjære.Vel verdt å lese er også de to biografiske bøkene I Midtbøs bakkar og Båten om dagen. 

(Aschehoug 1995, side 8)

I Midtbøs Bakkar. Aschehoug Forlag

Her tas vi med med til kunstnerhjemmet Midtbø og til hjemmet hun delte med ektemannen Tarjei Vesaas. Selv kom hun fra Trysil, men flyttet til Vinje da hun giftet seg. Dette er en fin, varm og personlig biografisk skildring. Hun skriver om samlivet deres og om det å være forfatter.  Men hun viser også frem dagligliv i bygda Vinje, – og ikke minst får vi innblikk i  “livet i dei heilt konkrete bakkane”, som hun sier det selv innledningsvis i boka. Videre sier hun:

Bakkar som for meg aldri har vore noko anna enn det dei er, steinete fjellbygdbakkar der det om sommaren kan bløme “så vi er ville”, skibakkar og kjelkebakkar om vinteren. Kjære var dei bakkane frå vi slo oss ned i dei, for oss båe. Aller mest for Tarjei. Å vende tilbake dit, frå ei av dei talrike reisene gjennom alle år, var å komme heim til gleda og tryggleiken ved ” å vera der ein høyrer til (Aschehoug 1995, side 7)

Til Grenlandsområdet med Merete Junker

Merete Junker er fra Skien, og har utdannelse innen kriminologi, historie og statsvitenskap. Hun bruker sin faglige bakgrunn og sin kunnskap om lokalområdet, i sine krimbøker fra Grenlandsområdet. Junker debuterte i 2008 med romanen «Jenta med ballongen». Her blir vi introdusert for NRK-journalisten Mette Minde. Hun blir trukket inn i en drapssak når hun oppdager at drapsofferets søster er en barndomsvenninne, og bestemmer seg for å nøste opp løse tråder på egen hånd. Romanen ga henne Maurits Hansen-prisen – Nytt blod for beste krimdebut.

Jenta Med Ballongen

Etter bøkene om Mette Minde har Merete Junker utvidet persongalleriet sitt med nok en journalist; Sigmund Boye, og politietterforsker Eline Torp. Dette er lettleste, men ikke lettvinte, kriminalromaner med persongallerier og plot som er interessante og spennende, og med en lokalkoloritt som bærer preg av god lokalkunnskap. Alle bøkene hennes utspiller seg i Grenland, og for de som er lokalkjent, er det lett å følge personenes bevegelser i området. 

For de som ikke har vært mye på disse traktene, kan de være en fin mulighet til å kombinere god krim med å lære litt om denne sørlige delen av Vestfold og Telemark. Bøkene hennes, særlig Mette Minde-serien, er det en fordel å lese i kronologisk rekkefølge.

Anbefales av Susanne

Url format not supported.

Blinddøra av Hans Herbjørnsrud

Denne novellesamlingen inneholder 3 ganske så ulike noveller. I tittelnovellen «Blinddøra» er vi på en gård oppe i Telemark og en låsesmed er tilkalt for å låse opp denne blinddøra som gårdeieren nesten har hatt et svermerisk forhold til helt fra barndommen. Men døren skal ikke åpnes. Døren skjuler familiens hemmeligheter og en historie som begynner helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Den neste historien blir ved første øyekast en kontrast da vi beveger oss ned på Sørlandet og ytterst i havgapet til en stor glasskuppel som er huset til Norges eneste glass-arkitekt. 

Blinddøra

Alt er gjennomsiktig. Hit har Martin Sønstebø nærmest flyktet mens hans kone flytter ut fra gården. Den siste novellen, «Kai Sandemo», er stilet som et brev og spiller på Kain og Abel historien om et brordrap i vår tid og om hvordan det på sett og vis ble orkestrert av en marionettmester. Disse tre flotte novellene berører ulike temaer. Men de har også noen fellestrekk. Alle har en eller annen grad av mørke over seg og Herbjørnsrud skaper både intensitet og spenning i tekstene sine.

Men det som virkelig utmerker seg med disse tekstene er språket. Jeg kan godt lese bøker som ikke nødvendigvis er de beste språklig sett så lenge historien fenger. Men når jeg kommer over bøker som er som en språklig fest, fryder jeg meg. Han er en mester til å skape bilder og det er fortettet. I tillegg har han sin egen måte både å sette sammen ordene på som blir effektfullt og han bruker ord som ikke nødvendigvis er i dagligtale.

Denne boken fikk Kritikerprisen og var nominert til både Brageprisen og Nordisk Råds litteraturpris. I tillegg ble den i 2006 kåret til en av de 25 beste romanene og novellesamlingene mellom 1981-2006 i Dabladets serie (wikipedia)

Forlaget Gyldendal skriver på sin nettside:

Hans Herbjørnsrud er født i Heddal i Telemark i 1938, og debuterte i 1979 med novellesamlingen Vitner. Han er utdannet lærer, men livnærer seg i dag som forfatter og bonde. Herbjørnsrud skriver både på bokmål og nynorsk, og hans noveller er oversatt til flere språk, blant annet russisk, tysk, engelsk og fransk. Herbjørnsrud regnes som en av våre aller fremste novelleforfattere, og utmerker seg særlig innenfor de lengre novellene.

Anbefalt av Irene

Norge og døden av Stian Johansen

Forfatter Stian Johansen fra Skien, tar oss i romanen Norge og døden tilbake i historien, til de første tiårene av 1900 – tallet. Vi får i denne gode romanen et fint portrett av Tulla og hennes barneår i Nord-Trøndelag. Vi følger Tulla som voksen, og til hun reiser til Porsgrunn sammen med ektemannen som på 1950 tallet får jobb i industrien der. Gjennom historien som fortelles får vi et fint portrett av Tulla. Men vi får også et godt bilde av Norge og den utviklingen som skjedde i landet vårt fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til nå.

Norge Og Døden

Fra Tullas barndom i Trøndelag, til voksenliv i byen Porsgrunn og til det å bli en gammel dame i velstands-Norge. En rivende utvikling på alle områder.

Denne forskjellen på «den gang da» og nå, får Stian Johansen godt frem ved skildringen av Tulla som gammel dame og som sengeliggende på et sykehus. Hun får besøk av sitt unge barnebarn. En ung mann som har vokst opp i et helt annet samfunn enn det bestemor gjorde. Det havet som finnes mellom deres erfaringer, kommer godt til uttrykk når Johansen skildrer møtet mellom dem. For eksempel når barnebarnet tenker gjennom hva han kan snakke med bestemor om og tenker:

At det finnes mennesker som er født 35 år før rocken er nærmest ufattelig. The Beatles er en grøft mellom oss

Det hele er skildret med varme, sår og lun humor, og med et språk som veksler fra det barske til det poetiske. Stian Johansen har også gitt ut diktboka Feltet. I knehasene til Skien og Porsgrunn siden 1981  og Jeff Tweedy, liksom : dikt & prosa

Anbefales av Benedikte

Vårs av Amalie Kasin Lerstang

Gjennom denne diktsamlingen blir du litt bedre kjent med Notodden. Om identitet, om rånere med wunderbaum og dundrende musikk i bilene, industribyen Notodden, vanlige folk og blues.

Amalie Kasin Lerstang mottok Tarjei Vesaas sin debutantpris i 2014 for romanen sin Europa.

Vårs

Til Tønsberg med Jan Mehlums Svend Foyn

Jan Mehlum skriver krim om advokaten Svend Foyn som tar på seg de mer uvanlige advokatoppdragene. Han er sta, bruker sin intuisjon når han løser saker og har en sterk rettferdighetssans. Handlingen i bøkene om Svend Foyn foregår alltid i Tønsberg, hvor han har sitt kontor ved torget, men det er mange avstikkere til resten av Vestfold, til Oslo og til utlandet.

I den siste boka, Fornemmelse av skyld (utgitt i 2019) handler det om en ung kvinne som har forsvunnet.

Fornemmelse Av Skyld

Foreldrene kommer til Foyn for å få hjelp til å finne henne. Hun var ansatt ved et advokatkontor i Oslo, men sluttet plutselig i jobben og forsvant. Hun har ikke mange nære venner og har heller ikke vært mye i kontakt med sine foreldre. Politiet vil ikke ta i saken, derfor får Foyn oppdraget.

Jan Mehlum har et godt plot og og en god penn, og dette er god krim for alle – også de som ikke har noen tilknytning til Tønsberg. I serien om Svend Foyn er dette den attende boka. Boka er frittstående og kan fint leses selv om du ikke har lest alle de andre i serien, men leser du alle vil du etterhvert bli godt kjent både med Svend Foyn og med Tønsberg.

Hvis du tenker at Svend Foyn er et veldig kjent navn, så stemmer det. Svend Foyn, født i Tønsberg i 1809, var en kjent skipsreder og regnes som grunnleggeren av moderne hvalfangst. Går du gatelangs i Tønsberg vil du se navnet flere steder, og foran domkirken står det en statue av Svend Foyn.

Anbefales av Rigmor

Ingen til bords av Lene Lauritsen Kjølner

Ord som kan brukes om krimbøkene til Lene Lauritsen Kjølner er «kosekrim», feelgood-krim, morsom krim. Sånn sett skiller krimhistoriene hennes seg ut fra det meste annet som utgis innen den sjangeren. 

Privatetterforsker Olivia Henriksen og kjæresten hennes, politimannen Torstein er på ferie. Torstein får beskjed om at en skuespiller er funnet drept, mens Olivia får et nytt oppdrag som dreier seg om etterforskningen av utroskap…

Ingen Til Bords

Tilbake på Ankerholmen, i Tønsberg sin skjærgård begynner de hver sin etterforskning. Det er ikke så lett for Olivia å ikke blande seg inn i saken til Torstein… Kanskje har de noe med hverandre å gjøre? Humoristisk og fornøyelig “feelgood-krim” fra Tønsbergsområdet.

Malerens muse av Lisa Strømme

I Malerens Muse foretar vi en reise tilbake i tid og til idylliske Åsgårdstrand. Året er 1893 og den 16 år gamle Johanne Lien arbeider som tjenestejente hos en velstående familie. Johanne har en drøm om å bli maler. Til Åsgårdstrand kommer det mange kunstnere om sommeren, deriblant Edvard Munch. De har en stor påvirkning på den lille byen og miljøet der med. En stillferdig historie som byr på fakta og fiksjon, (ulykkelig)kjærlighet, lidenskap og kunst.

Malerens Muse

Hvite Niggere av Ingvar Ambjørnsen

Hvite Niggere

Larvik, Ingvar Ambjørnsen sin hjemby, er en by som mange andre mindre/middels store byer rundt om i Norge. I Hvite niggere tas vi med til den fiktive byen Lillevik. Parallellene til Larvik er selvsagt tydelig tilstede.

Hver sommer ble distriktet rundt Lillevik overrent av elleville campinggjester. De kom fra trangbodde blokker inne i Oslo, fra steikheite innlandsbygder milevis fra hav og sjøluft, eller fra Nord-Norges ørkesløse sprutregn. I løpet av noen korte uker var hele kyststripa full av skrikende unger, irriterte foreldre, og klissvåte badedrakter. Alle mulige slags folk ble stua sammen i campingleirer langs strendene utafor byen. De hadde ikke annet til felles enn felles ferie samt likedanne strandhatter, campingvogner og telt. På stranda krøyt de over og under hverandre i ei eneste mølje, og jeg syntes ofte jeg kunne kjenne lukta av adrenalin gjennom den påtrengende dunsten av sololje og Niveakrem.

Stikkord er ungdomsopprør, småborgerlighet og oppvekst. Diktskriving og dop. Humor og alvor – gode karakterer i outsiderene Erling, Charly og Rita, og Ambjørnsen sitt drivende, gode og  upolerte språket. Det begynner å bli en del år siden 1896 og undertegnede leste denne boka. Men, den har liksom Beatles av Lars Saabye Christensen gjorde, festet seg som en stor leseopplevelse.

Anbefales av Benedikte

Til Stavern og Larvik i Jørn Lier Horst sine krimbøker

Jørn Lier Horst er tidligere politimann og nå krimforfatter, og han bor i Larvik. I 2004 ga han ut sin første kriminalroman for voksne – Nøkkelvitnet og her introduseres vi for politietterforskeren William Wisting. Senere har det blitt i alt 14 bøker med William Wisting i hovedrollen. I tillegg har han skrevet mange bøker for barn. Handlingen til bøkene er lagt til Stavern og Larvik. Gjennom sine troverdige krimhistorier blir vi med på kryss og tvers gjennom Larvik kommune. 

Nøkkelvitnet

Politiet med Wisting i spissen må ta seg av mistenkelige dødsfall, drapssaker på hytter i Stavern, jakt etter en seriemorder, forkullede lik, makabre funn på torget i Larvik…. Det skjer mye dramatisk i ellers så idylliske omgivelser. God krim for deg som liker politikrim med fokus på etterforskning og troverdighet. Stor gjenkjennelsesgrad knyttet til steder og miljøer.

Anbefales av Benedikte

Margaret Skjelbred

Margaret Skjelbred er en forfatter jeg setter stor pris. Hun er fra hjembygda mi i gamle Stokke kommune som nå er slått sammen med Sandefjord.

Bygda rommer både hav og land og er verdt et besøk – ikke minst for å oppleve stedet «Sti for øyet».
Hennes tre diktsamlinger «Skilderier», «Det er aleine du er» og «Bakkesøte, øyentrøst» er tre små bøker som alle inneholder fine, små dikt.

Skilderier

Diktene er skrevet på min dialekt og er anvendelige ved mange anledninger: Enten du trenger noe trøstende, bearbeider en sorg, eller trenger litt humor der og da. Persongalleriet er bredt og favner alle… I boka «Skilderier» finner du blant annet godbiten «Vise te kjærsten min». Dette er et nydelig dikt som sier det meste om sommer og kjærlighet. Eller kanskje du vil lese om «Feiande frieri» i samme bok, eller «Dikt te nabo’n min» ? I «Det er aleine du er» tar hun for seg ulikheter i samfunnet i diktet «Du som har så blanke fjør». Der finner du også det underfundige lille diktet «Sansær’u?» hvor Margaret Skjelbred med humor har skrevet om alderdom og demens – et viktig tema som opptar mange.

Anbefales av Elisabeth

Tilbake i historien med Karin Bang sine romaner

Karin Bang bodde fra 1960-tallet fast på Veierland, tidligere Nøtterøy og nå Færder kommune.

I romanene Jutøy,1 : Havet ble blod : roman fra Vestfold 1800-1864 ( Dreyer, 1978) og Jutøy,2 : Jag etter vind : roman fra Vestfold 1850-1906 (Dreyer, 1981) tas vi med Vestfold på 1800-tallet. En tid da hvalfangst ga arbeidsplasser til mange i bygd og by langs kysten i Vestfold.

Jutøy

Svend Foyn, som regnes som grunnleggeren av moderne hvalfangst, har begynt sin fremgangsrike karriere, og han har en sentral skikkelse i disse historiske bøkene.

Boken Seilersberget er en samling skildringer fra Tjøme og Veierland. Og i den siste romanen hun ga ut Familien på Gidske, får du en slektshistorie der handlingen er lagt til første halvdel av 1900-tallet og til en liten kystby i Vestfold.

Andre boktips til bøker med tilknytning til Vestfold og Telemark


Lerkehjerter av Margaret Skjelbred 

  • En slektskrønike i tre bind med handling fra ei vestfoldbygd på slutten av 1800-tallet.

Mors bok av Margaret Skjelbred

  • Om oppvekst i ei vestfold-bygd på 50-60-tallet, ien familie der foreldre var Haugianere og strengt religiøse. Biografisk

Løp hare, løp av Harald Rosenløw Eeg

  • Oppvekst på 80-tallet. Sted: Tønsberg.

Den hvite døden av Harald Rosenløw Eeg

  • Hvalfangst, sorg. Sted: Tønsberg

Gymnaslærer Pedersen av Dag Solstad

  • Om politikk, aktivisme, kjærlighet og samfunnsendringene i Norge på slutten av 60 tallet. Sted: Larvik

Lille Linerle: en kriminalroman av Myriam Bjerkli

  • Krim plassert i ellers så fredelige og landlige omgivelser i Kodal, Sandefjord.

Dengang: I den gamle kjøbmandsgaard av Sigurd Mathiesen

  • En romantrilogi om Larvik i perioden 1848–1884. Skrevet under psevdonymet Leo Lønn i 1933

Som en tyv om natten av Steinar Sørlle

  • Handling lagt til Larvik på midten av 1700-tallet. Grevskapsbyen preges av nød og sosiale spenninger. I sentrum for handlingen står presten Johannes Nordborg.

Før himmelen roper deg hjem av Eva Mjøen Brantenberg

  • Om hverdagslivet i siste halvdel av 1700-tallet, handling lagt til Tjøme.

Gokstadskipet : et langdikt om et langskip av Harald Sverdrup

  • tilgjengelig i fulltekst hos Nasjonalbiblioteket

Utland av Aasne Linnestå

  • Rammen rundt romanen er Rjukan.

Bare du som passer på av Jarle Sten Olsen

  • Spesialenheten for Overvåking av Reaksjonære Gruppe, SORG, må ta seg en tur til Bø i denne spenningsboka. Denne boka har vi som ebok i BookBites.

Ingebjørg Kasin Sandsdalen sin kvartett

  • om forholdene i Seljord på 1600-tallet, og om presten Zacharias Skancke, som arbeidet der i 56 år.

Min mor døde barnløs av Tore Tveit

  • Sted: Skien
Til toppen