Franske favoritter

Innhold

I april er det presidentvalg i Frankrike. I den anledningen har vi samlet våre franske favoritter til deg. Her er det mange gode lesetips!

Frankrike, dette store landet sør i Europa. Kanskje tenker du på croissanter, vin,slott, Renault, rivieraen, Eiffeltårnet, Seinen, cognac, Concorde, baguetter eller stripete t-skjorter.  På biblioteket tenker vi på bøker, musikk og film. Det er mange spennende franske opplevelser som venter på deg!

Men vi tenker også på kultur, politikk og samfunnsliv. I anledning det franske presidentvalget som sparkes i gang for fullt fra 10.april 2022, før det hele skal avgjøres 24.april, har vi samlet våre ansattes franske bokfavoritter til deg og Kine har satt sammen en fransk favoritt-spilleliste på Spotify. Nederst i artikkelen finner du også lenker til nettressurser og info knyttet til valget. 

Eileens franske favoritter

Jeg er her av Clèvie Avit

Elsa ligger i koma etter en ulykke. Det har hun gjort i flere uker, ja det begynner å bli måneder, faktisk. Testene viser at det er veldig liten mulighet for at hun skal kunne våkne igjen. Faktisk snakker de om 2% sjanse. Det legene ikke vet er at hun de siste ukene har hørt alt som blir sagt. Det hjelper bare så lite når hun ikke kan få sagt det. Og snart vil de slå av respiratoren.

Thibault er ofte på sykehuset. Han kjører moren som er på besøk hos sønnen sin, som da er broren hans. Han orker bare ikke ha noe med den broren å gjøre. 

Bokomslag.

Han klarer ikke tilgi at broren kjørte ned og drepte to tenåringsjenter. I fylla. Thibault leter etter et sted å slappe av da han tilfeldig havner på rommet hvor Elsa ligger i koma. Det blir starten på et merkelig vennskap og en grunn, for Elsa, til å kjempe.

Det regnet fugler av Jocelyne Saucier

Langt inne i Canadas skoger ligger det tre hytter. I den ene bor Tom og i den andre Charlie. I den tredje bodde Boychuck. Han var en mann med en mystisk historie knyttet til. Mennene er ganske negative til fremmede, de har begge sine grunner til å bo i skogen og ute i verden finnes de ikke. Bruno er deres kontakt med omverdenen, han dukker opp hos de gamle gubbene i blant, sammen med vennen, Steve.

De liker det lovløse, de dyrker litt marihuana og driver med litt tuskhandel. En dag kommer Bruno kjørende og har med seg en bitte liten og ganske gammel dame med en sky av hvitt bomullshår. 

Det regnet fugler

Han tenker at hun kan få overta Boychuck`s hytte. For de to karene blir dette en voldsom omveltning. At de plutselig skal ha en vever skapning i rosa frotte-morgenkåpe sammen med seg inne i svarte skauen! Tittelen på boka henspeiler på en voldsom brann som var i skogen her i 1919. Det var også den brannen Boychuck`s historie ble spunnet rundt. Kjærligheten til naturen, ro og stillhet og et naturlig forhold til liv og død preger boka. Den er helt nydelig.

Kines franske favoritter

På Larvik bibliotek sin profil på Spotify finner du to og en halv time med Kines franske musikkfavoritter. 

Helgas franske favoritter

Elskeren av Marguerite Duras

Elskeren er en slags tragisk Romeo og Julie-historie. Handlingen foregår i den franske kolonien Indokina, nåværende Vietnam. Jeg-personen hopper fram og tilbake i tid når hun skal fortelle om sin første kjærlighet. Forholdet til ham blir sett på som skandaløst av flere grunner. Hun har ennå ikke fylt 16 år, han er en voksen mann. Hun kommer fra en fattig familie, han har penger. Hun er hvit europeer, han er kineser. Krefter utenfor dem gjør at forholdet ikke kan vare.

Historien er både vakker, vemodig og provoserende. Duras mottok den høythengende Goncourt-prisen for Elskeren da den ble utgitt i 1984, og innholdet i boka vakte debatt.

Bokomslag

I disse metoo tider har romanen fått ny aktualitet. Det finnes også en filmversjon fra 1992 som er verdt å se.

Pinnsvinets eleganse av Muriel Barbery

Frankrike har større sosiale forskjeller enn Norge. Det kommer tydelig fram i fortellingen om Reneé og Paloma. De bor i samme leiegård i Paris, men det er tilsynelatende det eneste som binder dem sammen.

Den middelaldrende enken Reneé har jobb som portnerske og er derfor nederst på den sosiale rangstigen. I smug dyrker hun litteratur og kunst, musikk og filosofi. 12 år gamle Paloma lever sammen med familien sin i en av luksusleilighetene og tilhører den priviligerte eliten. Hun er lynende intelligent, dypt ulykkelig og suicidal.

Bokomslag

Da japaneren Kakuro Ozu flytter inn begynner en rekke uventede ting å skje, og vi får et innblikk i begivenhetene gjennom vekselvis Reneés og Palomas synsvinkel.

Pinnsvinets eleganse er en rørende historie om vennskap og kjærlighet på tvers av alder, kultur og sosial status. Forfatteren vant den franske bokhandlerprisen for boka i 2006, og det ble også laget en severdig film av den i 2010.

Kunsten å miste av Alice Zeniter

Hvordan er det å være tredjegenerasjons innvandrer i dagens Paris? Naïma har fransk mor og en far som kommer fra Algerie. Faren har aldri fortalt noe om hjemlandet sitt, så da Naïma får et jobboppdrag i Algerie bestemmer hun seg for å dra dit for å finne ut mer om landet og familiehistorien sin.

Bestefaren Ali var en respektert fjellbonde som samarbeidet med franskmennene under den blodige uavhengighetskrigen i 1962. Han måtte derfor flykte til Frankrike med familien sin og sliter fremdeles med å finne seg til rette.

Bokomslag

Hans tap av status påvirker de andre i familien. Sønnen Hamid får den vanskelige jobben som tolk for foreldrene og tar senere avstand fra både dem og alt de står for.

Forfatteren av Kunsten å miste skriver klokt og levende om hverdagsrasisme, skam og familiehemmeligheter. Historien er gripende og viser hvor krevende det kan være å leve i eksil.

Å telle duer av Marie-Sabine Roger

Germain mangler utdanning, bor i en campingvogn og driver dank store deler av dagen. Han er rett og slett en litt mislykket fyr i midten av 40-åra. Margueritte på sin side er en vennlig, gammel dame med et langt akademisk yrkesliv bak seg. Både Margueritte og Germain liker å telle duer i parken, og en dag kommer de i snakk. Margueritte sitter ofte og leser bøker, og etterhvert innvier hun Germain i bøkenes verden. Hun gir ham dessuten et nytt syn på seg selv ved å møte ham med respekt.

Bokomslag

Å telle duer er en varm og morsom roman om vennskap og litteraturens kraft, og den er filmet med tittelen Møte med Margueritte og med Depardieu i rollen som Germain.

Marie-Sabine Roger har gitt ut to andre romaner på norsk som også kan anbefales:

Lyse utsikter handler om fire ulike venner på den franske landsbygda. De har alt annet enn lyse utsikter i sikte, men prøver likevel å finne en mening i tilværelsen.

På bedringens vei foregår i Paris. Pensjonisten Jean-Pierre blir halt opp fra Seinen, havner på sykehus og får tid til å tenke gjennom livet sitt. Kan det være håp om bedring for en gammel grinebiter som er vant til å holde folk på avstand

Benediktes franske favoritter

Mens vi venter på Bojangles av Olivier Bourdeaut

En liten gutt vokser opp i et hjem, som vel kan karakterisere som ganske kaotisk. Faren driver et bilverksted, men det er ingen lukrativ bedrift. Og hjemme på privaten, er det mye som ikke akkurat går under betegnelsen " et A4-liv". Kjæledyret deres er en trane, med navn Frøken Overflødig. Hun hakker og tar seg til rette i den egentlig veldig fasjonable parisiske leiligheten. Og foreldrene, de danser til alle døgnets tider gjennom stuene i den flotte leiligheten de bor i. Favorittlåten er Mr Bojangles av Nina Simone. De inviterer gjester, enkelte av dem av den litt tvilsomme sorten, det serveres paraplydrinker og faren forteller historier.

Bokomslag

På skolen forteller den lille gutten om noe av det som skjer hjemme. Og det han forteller er jo ikke bare lett å tro på. Kan det virkelig stemme? Når skolen begynner å stille krav, finner moren sin løsning på dette....

Dette synes jeg var en flott historie. Absurd så det holder, med mye galskap, og en liten dose normalitet. Underholdene, humoristisk og alvorlig om et liv og en hverdag basert på drømmer, luft og kjærlighet. Helt til det ikke går lenger.....Det hele er fortalt med den lille guttens barnlige betraktninger. Mens vi venter på Bojangles er debutboken til den franske forfatteren Olivier Bourdeaut. En bok som har gjort stor suksess i hjemlandet og er oversatt til en rekke språk.

Charlotte av David Foenkinos

Charlotte av David Foenkinos beretter livshistorien til kunstneren Charlotte Salomon. Hun vokste opp i Berlin i mellomkrigstiden og var ung kvinne da krigen brøt ut. Charlotte var jøde og hadde et stort kunstnerisk talent. I 1936 ble hun tatt opp som student ved kunstakademiet i Berlin. Egentlig ganske oppsiktsvekkende tatt i betraktning hennes jødiske bakgrunn og tiden dette var. Det var vanskelig og farlig å være jøde i Europa og krigsårene nærmet seg.

Bokomslag

Natten mellom 9. og 10. november 1938, natten som senere ble kalt Krystallnatten, og den natten da jødeforfølgelsen i Tyskland for alvor startet, tvinges Charlotte til å reise fra Tyskland. Hun forlater familien og reiser til slektninger i Frankrike. To produktive år, kunstnerisk sett, venter henne der. Gjennom kunsten finner hun styrke til å leve gjennom harde krigsår. Historien til Charlotte er sterkt og usentimentalt formidlet av en kritikerrost og mye lest forfatter i Frankrike. Det er lite miljøskildring og dialog i denne romanen, likevel greier forfatteren å berøre med uforglemmelig skildring av det korte og dramatiske livet til denne unge kvinnen og kunstneren. Foenkinos mottok Le Prix Goncourt des lycéens og den prestisjetunge Renaudot-prisen for romanen.

Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin

Violette Toussaint bor og jobber på en kirkegård i en liten landsby i Frankrike. Her steller hun gravstedene, hun planter, luker og vanner, hun trøster pårørende, og serverer dem te. Violette snakker med seg selv, med de døde, med blomstene og av og til med Gud. Livet hennes har ikke alltid vært en dans på roser. Vi skjønner at hun bærer på en stor sorg, men hva det dypest sett handler om, tar litt tid før avsløres. 

Bokomslag

Å vanne blomster om kvelden hopper frem og tilbake i tid og scener, men er skrevet med en språklig letthet. I tillegg til de levende og troverdige personportrettene, byr denne historien på både alvor og sårhet, varme, tørrvittig humor og optimisme. Bittersøt, original og spennende. Ja, for hva er det egentlig med Violette og hva har skjedd i livet hennes? Hemmelighetene avdekkes sakte men sikkert og holder engasjementet oppe helt til slutten.

Kjetils franske favoritter

Vernon Subutex 1-3 av Virginie Despentes

Bli med på en fantastisk reise til Paris skyggeside, med så mange aparte karakterer at man nesten ikke tror på det. Det er kanskje heller ikke poenget at man skal gjøre. 

Dette er bøker som bader i dop, musikk, fordommer, klasseforskjeller, samfunnskritikk og kampen for å overleve, hver på sitt vis. Skrevet i et livlig språk av Virginie Despentes, den norske oversetteren Gøril Eldøen fikk Bastianprisen for mest fremragende oversettelse i 2019 for sin jobb med Vernon Subutex.

Bokomslag

Linjeskift: Skriftblad frå fabrikken av Joseph Ponthus

Hva er dette egentlig? Et langdikt? En lyrisk roman? Det kan sikkert de lærde diskutere lenge. Jeg leser det som en historie fra virkeligheten, fra arbeidslivet, skrevet på verselinjer og nydelig oversatt til nynorsk av Margunn Vikingstad. Det handler om å ta en jobb nederst på rangstigen for å kunne være sammen med den man elsker, og hvordan det er å jobbe i lukt og skitt med fysiske tunge oppgaver. Okseskrotter som skal føres videre, eller sjømat som skal pakkes. Det er så godt beskrevet at jeg føler jeg er der, og det er vel det som er meningen med litteratur?

Bokomslag

Farvel til Eddy Bellegueule av Édouard Louis 

Dette er debutboken til en av fransk litteraturs store stjerner, Édouard Lois. Dette er et oppgjør med et liv i en arbeiderklasse preget av rasisme, vold og sosiale problemer. Den er tidvis ubehagelig men den er veldig godt skrevet og det gir et interessant innblikk i det franske samfunnet. Louis har også skrevet Hvem drepte faren min som også gir et godt innblikk i hvordan det er å være arbeiderklasse i det klassedelte Frankrike.

Bokomslag

Stines franske favoritter

PS fra Paris – Marc Levy

På filmlerretet spiller Mia en forelsket kvinne. I det virkelige livet trenger hun en en pause fra sin utro mann. Derfor forlater hun England og drar til Paris. Her er det lettere å være seg selv; ukjent og i fred. Mia får seg jobb som servitrise på sin venninnes restaurant. Hun overrasker seg selv ved å opprette en profil på en dating-side. En dag får hun et ekstremt velskrevet brev fra en sympatisk mann ved navn Paul. Det hun ikke vet, da hun avtaler å møte ham i virkeligheten, er at det ikke er Paul selv som har skrevet brevet. Det er vennene hans, som ønsker han skal finne kjærligheten på ny. 

Oppmuntrende fortelling om kjærlighet og forviklinger som foregår i Paris’ gater. Det er gjemt mange hemmeligheter og små twists i fortellingen som skal utredes underveis. Skrevet av Frankrikes mestselgende forfatter.

Paris er alltid en god idé av Nicholas Barreau

Vi møter Rosalie Laurent, som er stolt innehaver av Luna Luna, en liten papirbutikk i Paris. Hennes spesialitet er selvlagede «ønskekort», men når det gjelder hennes egne ønsker, er illustratøren dessverre ikke særlig heldig. Hvert år på bursdagen sin kaster Rosalie et kort med et hemmelig ønske ned fra Eiffeltårnet, men ingen av ønskene har noensinne gått i oppfyllelse. Det endrer seg da en eldre herre en dag keitete velter et postkortstativ i butikken hennes. Den eldre herren er ingen ringere enn den berømte barnebokforfatteren Max Marchais.

Bokomslag

Når han ber henne illustrere den nye barneboken sin, takker Rosalie selvsagt ja, og de to umake einstøingene blir venner. Barneboka «Den blå tigeren» vinner en ettertraktet barnebokpris og får selvsagt æresplassen i utstillingsvinduet i Rosalies butikk. Alt går som smurt helt til en amerikansk litteraturprofessor kommer styrtende inn i butikken, og hardnakket hevder at fortellingen om den blå tigeren er hans …

Dette er en humørpille av en bok. Den er leken, nostalgisk, sjarmerende, romantisk og man får et brennende ønske om å bestille seg en Paris-tur litt kjapt.

Irenes franske favoritter

Tyvenes gate av Mathias Énard

Det er alltid mennesker som er på flukt i verden - enten det er fra krig, forfølgelse eller noe annet. Dessverre et tema som aldri blir uaktuelt. I Tyvenes gate av Mathias Énard følger vi en ung gutt fra tidlig i "Den arabiske våren" og boken formidler en fin historie om en enkelt skjebne midt opp i en konflikt som gir oss et innblikk fra et helt annet ståsted og forteller noe annet enn det nyhetene gir oss. Lakhdar, som denne unge gutten heter, begår feilen i å forelske seg i sitt søskenbarn og dette fører han vekk fra familien sin og ut på gata i Tanger. Og det er vel ikke vanskelig å forestille seg at det å bo på gata i Tanger er et hardt liv. 

Bokomslag

Men så får Lakhdar plutselig en mulighet via kameraten sin. Han får både jobb og husrom hos en religiøs gruppe. Lakhdar står i utgangspunktet på sidelinjen ift aktivitetene til denne gruppen, helt til han plutselig en dag befinner seg midt i begivenhetenes sentrum. Han må så finne en ny vei og ny måte å overleve på i det "Den arabiske våren" virkelig eksploderer.

Dette er en historie som er fortalt enkelt og rett frem men i et godt språk og formidler på en god måte en historisk hendelse sett ut fra en ung gutts opplevelser. Boken berører også andre temaer som f. eks det med illegal innvandring og alt det innebærer. Viktig bok om et aktuelt tema.

Sommeren 58 av Annie Ernaux

Annie Ernaux er en kritikerrost forfatter og omtales som dronningen av selvbiografisk litteratur i Frankrike. Hun har gitt ut over 20 bøker. Ernaux skriver tematisk med utgangspunkt i seg selv. Og med boken Sommeren 58 sies det at hun har topper sitt forfatterskap. Hun uttrykker selv at dette er «teksten som alltid har manglet».

I retrospekt ser forfatteren tilbake på seg selv og hva som skjedde denne sommeren i 1958. Sommeren hun tilbrakte på en feriekoloni hvor ubetydelige hendelser for andre ble skjellsettende for henne og kanskje grunnen til at hun først nå over femti år etterpå har klart å pirke i sårskorpen.

Bokomslag

Gjennom minner, brev, bilder og dagbøker rekonstruerer Ernaux seg selv som den unge 17-årige jenta anno sommer 58. En sommer med et første møte med et stort, ungt og naivt begjær og lidenskap, og som skal ende i den andre enden av skalaen og utvikle seg til bl.a. skam. En skam hun skal bære med seg lenge.

Noe av det som kjennetegner Annie Ernaux’ forfatterskap og som gjør henne så stor er bla hennes evne til å bruke seg selv og eget liv. Hun tar hun opp temaer som er allmenngyldige og relevante. Hun klarer også på en flott måte å kombinere både en distanse til seg selv og en nærhet i det hun forteller.

Ernaux skriver intenst og med et godt språk. Hun gjør eget liv til litteratur og fortjener mange lesere. Sjekk også ut disse bøkene av Ernaux: Hendelsen. Årene. En far: En kvinne.

Rigmors franske favoritt

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda

Denne boka ble en storselger da den kom ut i Norge, og jeg vet at det er mange som elsker den. 

Saman er ein mindre aleine er ei stor og god fortelling om fire personer, Camille, Philibert, Franck og Paulette, som av ulike grunner møtes. Det er en roman om livet, om relasjoner og om kokkekunst. Og der er en kjærlighetsroman. Handlingen foregår i Paris, i området rundt Eiffeltårnet. 

Bokomslag
Dei sat der i stillheita og såg på kvarandre og fekk sagt ein heil masse med ting. Dei snakka om Franck, sjølsagt, om avstandar, og ungdomstida, og somme landskap, og om døden, om einsemda, om tida som går, om gleda ved å vere saman og om livet som humpar og går, og alt utan å veksla eit einaste ord.

Fra Saman er ein mindre aleine, side 376

Faktaboks om det franske presidentvalget

I 2017 gikk det til andre valgomgang før det ble klart Emmanuel Macron hadde absolutt flertall som er kravet for å kunne ta makten. Det er mye spenning knyttet til om han vil kunne klare å bli gjenvalgt, om det er et av de “gamle” partiene Sosialistene eller De Konservative som tar det eller om Marine Le Pen klarer å reise seg etter tapet i 2017 og bli Nasjonal samlings første president. Og i skyggene lurer Eric Zemmour som mener han kan samle den radikale høyresiden og slå Macron.

For deg som er interessert i valget så anbefales podcasten “Frankrike forklart”.  Her finner du også spennende analyser knyttet til valget og til andre Frankrikerelaterte temaer. Podcasten finner du her:

Til toppen