Hilsen Ruth av Ingrid Tørresvold

Benedikte anbefaler en fin og sår roman som skildrer utenforskap og ensomhet.

Benedikte viser frem boka Hilsen Ruth

En drepende langvarig hetebølge har rammet vår del av jordkloden. Den fryktelige tørkeperioden har ført til vannmangel og store branner det er vanskelig å slokke. Mange mennesker legger nå ut på vandring fra sør i landet og nordover. De flykter. 

Men ikke alle reiser. Noen velger å bli igjen i byen sørpå. Deriblant Ruth.

Ruth er på mange måter en outsider. Hun er kanskje ikke utrustet med de mest utviklede sosiale antennene og sosiale koder er hun ikke spesielt god på. Ruth sier ofte merkelige ting og lyver seg inn og ut av situasjoner. Om det er årsaken til at hun ofte er alene, eller om hun har blitt sosialt klønete fordi hun har vært så lite sosial, er ikke lett å vite. Men en konsekvens er at Ruth er et ganske ensomt menneske. Søsteren hennes Mari kaller ofte Ruth for pinnsvin, struts, kameleon og mark.... Dyr som gir oss noen assosiasjoner.

Ruth har frem til naturkrisen inntraff, hatt en liten deltidsstilling på en kafe. Men nå, når så mange reiser, åpner det seg en mulighet for mer arbeid på kafeen. Det innebærer også mer kontakt med Sofie, kollegaen hennes. Sofie er den rake motsetningen til Ruth. Gjennom historien som følger får vi nå Ruth sine forsøk på et vennskap med kollegaen sin. Det blir en litt humpete vei der vi  får oppleve hennes noe klønete måter å håndtere hverdagen på. 

Debutromanen til Ingrid Tørresvoll er absolutt verdt å lese! Den rommer mye. Den belyser viktige temaer som klima og kriser. Men kanskje mest om det å være et ensomhet menneske og å kjenne på utenforskap. Ingrid Tørresvold har skrevet historien med herlig, språklig snert. Historien er sår, temaet alvorlig. Men det er også episoder du kan trekke på smilebåndet av her. Anbefales!

Til toppen