Lesetips: Gulosten av Kristian Krogh Sørensen

Kjetil anbefaler Gulosten - actionfylt historie fra virkeligheten, i tegneserieformat.

Kjetil viser frem tegneserieboka Gulosten
Kristian Krogh Sørensen debuterte med første bind i serien om “Gulosten” i 2015, ”Liv i helvete 1914-1921” og i 2021 kom andre bind,” Gentlemansforbryteren”. Tredje bind skal forfatteren visstnok begynne på over jul og det som skulle være en trilogi ser nå ut til å bli fem eller seks bøker. 
“Gulosten” het egentlig Johannes S. Andersen og har levd. Han vokste opp i Oslo og ble sendt til Bastøya, der gutter som ikke oppførte seg ble sendt. Her fikk han oppnavnet “Gulosten” og her fikk han lære så mangt om et liv på feil side av loven. 
 
I de to bøkene som har kommet så langt får vi først møte ham på Bastøya og videre inn i voksenlivet, først til sjøs og deretter på land. Han forsøker seg på et liv med ærlig arbeid, men i et samfunn med store forskjeller og lite jobber er det ikke lett å holde seg til det, særlig ikke når forbudstiden gjorde ulovlig sprithandel til en godt betalt bijobb. 
 
Det er skrevet flere bøker om “Gulosten” og hans historie, men det som er unikt her er så klart at det er fortalt i tegneserieformatet. Krogh Sørensens tegninger er en fryd for øyet og gjør dette til en virkelig stor leseropplevelse. Omgivelsene er noir-aktige og karakterene i serien kommer godt fram. Man får virkelig sympati for “Gulosten” Ved siden av “Gulosten” selv er jeg svak for den enfoldige håndlangeren hans, Klompen, som fungerer som god underholdning og samtidig en påminnelse om hvordan det kan være å bli utnyttet av andre. Dette er actionfylte historier, men Krogh Sørensen har også gitt plass til det såre i historien. 
 
Jeg gleder meg til tredje bind og anbefaler “Gulosten” til alle som liker historie fra mellomkrigstiden, smuglere, action og drama i tegneserieformat til å sjekke dette ut. Hvis du ikke har lest noe særlig tegneserier tidligere så er dette virkelig et bra sted å starte.
 
ps: “Gentlemansforbryteren” vant både “Pondusprisen” og “Årets tegneserie” i 2020

 
Anbefales av Kjetil Espeseth, 22.12.21
Til toppen