Her får du en oversikt over noen bøker som kan gi deg mer kunnskap om Ukraina, men også noen flere land som grenser til Russland.
Litteratur kan være en god innfallsport for å bli kjent med et land, dets kultur, historie, - ja bli litt bedre kjent med menneskene som bor der, mentaliteten eller folkesjelen om du vil. Hvordan har det vært og hvordan er det å dele grense med dette store og mektige nabolandet i øst? Her får du en oversikt over noen bøker som kan gi deg litt mer kunnskap om Ukraina, men også noen flere land som grenser til Russland.
Litteratur fra Ukraina
Mesopotamia av Serhij Zjadan
To av romanene til den ukrainske forfatteren Serhij Zjadan har blitt oversatt til norsk. Mesopotamia, skrevet i 2014, tar deg med til Kharkiv.
Gjennom ni kapitler blir du kjent med denne storbyen og noen av dens innbyggere. Landet og byen er i stor endring etter at landet ble løsrevet fra Sovjetunionen. Folka vi treffer, og i særdeleshet mennene, kjenner på rotløshet, de leter etter kjærlighet, og etter sin plass i livet. Noen drømmer om en annen tilværelse, de lengter ut eller hjem.
Mesopotamia byr på mørk humor, en barsk, usentimental realisme, og macho stemning. Skarpe personskildringer, velkomponerte dialoger. Poetisk og realistisk skildret.
Anarchy in the UKR av Serhij Zjadan
Både tittel, bokomslag, og bokas innledning - første verset i Sex Pistols Anarchy in the UK, setter rammene for denne romanen. Så er også Jeg-fortellerens mål i denne historien å reise til steder i Ukraina der Anarko-kommunistene hadde vært aktive. Nå skal han skrive en bok om Anarkismen og første del av romanen er viet denne road-tripen gjennom Ukraina. Jeg fortelleren filosoferer og gjør sine betraktninger mens han ankommer små steder og byer.
…. turistene er alltid ute etter historiens ytre kjennetegn, hvert bidige hus bør ha en minneplakett, bak hvert hjørne må det åpne seg en utsikt mot de stedene som er beskrevet i de dustete guidebøkene deres. De har ikke blikk for enkle og uanselige ting - som for eksempel husvegger som er fulle av arr etter maskingeværild, eller de gamle nedbøyde lønnetrærne langt inne i parkens dyp, der det arbeidende folks fiender kanskje en gang ble hengt, de forstår ikke stillheten i gatene som engang var fylt av drønnende marsjering fra armeer som passerte, traumatisert av kanonader og seiers-salutter.
(side 39-40)
Vi får også ulike historier fra oppvekst på 80-tallet, og romanens siste del “Dagbok fra Kharkiv 2014” gir oss innblikk i situasjonen i landet etter Russlands annektering av Krim. Dette er en mangfoldig bok. Den er både mørk og humoristisk, leken, rå og intens. Lange, innholdsmettede setninger, referanser til musikk, samt filosofiske refleksjoner om alt fra fotball til hva frihet er.
Tegneserie: Et splittet folk : intervjuer og reisenotater fra Ukraina av Fedor Sapegin
Illustratør og tegneserieskaper Fedor Sapegin har bodd i Canada og er nå bosatt i Norge. Men han ble født i Sovjetunionen i 1985 - et land som ikke lenger eksisterer.
I starten av tegneserien "Et splittet folk" sier han:
“Men når jeg nå observerer hva som skjer i denne regionen ser jeg hvor dype sår den sovjetiske historien og sammenbruddet etterlot seg. Sår som fremdeles er åpne og gir grobunn for korrupsjon, nasjonalisme og nye konflikter.”
(side 7-8)
I etterkant av revolusjonen og hendelsen på Majdanplassen i 2014, reiste Sapegin til Ukraina nettopp for å dokumentere dette, hvilke sår historien har gitt folket og landet. Han intervjuet mennesker på begge sider i denne konflikten. Gjennom tegninger og tekst basert på intervjuene får du her vitnesbyrd fra ulike folk med ulik bakgrunn. Historiene viser hvor sammensatt konflikten er og gir oss lesere innblikk i noe av bakgrunnen for det som skjer i landet.
Døden og pingvinen av Andrej Kurkov
Viktor er forfatter og bor i Kiev. Han livnærer seg ved å forhåndsskrive nekrologer over kjente personer i Kiev, slik at avisene har det liggende klart når dødsfallet er et faktum…. Viktor er en ensom mann. Men da dyrehagen i byen begynte å gi bort dyr de ikke kunne fø lenger, valgte Viktor seg en kongepingvin. Så et slags selskap, eller noen å være avhengig av, det har han.
“ Han var ensom, men pingvinene Misja hadde tatt med sin egen ensomhet. Ensomheten deres utfylte hverandre, og forholdet dem imellom ga mer inntrykk av gjensidig avhengighet enn av vennskap”
(side 5)
En absurd men også melankolsk historie. Og historien tar en vending når mystiske hendelser og dødsfall plutselig skjer….
Venn av avdøde av Andrej Kurkov
Er du lei av å leve? Hvorfor ikke få deg en leiemorder? Ikke noe er enklere, du kommuniserer kun via telefon og postboks. Du gir ham et bilde av deg selv og oppgir når og på hvilken kafé han kan finne deg. Og så setter du deg ned og forbereder deg på å dø. Som myrdet vil du fremstå som mye mer interessant enn du noen sinne var i livet. Folk vil tenke at stilleste vann har dypest grunn. Vår nedslåtte helt planlegger nøye sin egen fratredelse fra dette livet, med unntak av en liten detalj: hvis han plutselig bestemmer seg for å leve likevel hva da?
Denne mørke, morsomme fortellingen er Kurkov i toppform. Med en stil som veksler fra dyster til ustyrtelig komisk, skaper Kurkov et univers der vi aksepterer det dagligdagse ved det absurde. Nok et moderne mesterverk av forfatteren av Døden og pingvinen.
Fra forlagets omtale. Cappelen Damm, 2010.
En reise gjennom Russlands fjorten naboland
Grensen : en reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen av Erika Fatland
Bli med Erika Fatland til, og gjennom, alle de 14 landene som har grense mot Russland. Denne reiseskildringen kom i 2017, men er igjen blitt superaktuell. Boka gir godt utgangspunkt for å tilegne seg kunnskap om disse landene (blant annet Ukraina) og deres historie. Gjennom møter med mennesker viser Fatland oss hvordan de forskjellige landene blir påvirket av nabolandet, Russland.
Slutten for det røde mennesket : tiden second hand av Svetlana Aleksijevitsj
Svetlana Aleksijevitsj har reist rundt i de tidligere sovjetrepublikkene i over tjue år, og snakket med de som tapte: gjestearbeidere, barnehjemsbarn, slektninger etter de som tok selvmord og mange flere. Gjennom deres historier forsøker hun å beskrive erfaringer sett fra det lille menneskets perspektiv. Svetlana Aleksijevitsj (f.1948) er født i Ukraina, men vokste opp i Hviterussland. Hun har mottatt en rekke priser for bøkene sine.
Fra forlagets omtale. Kagge, 2015
Kommunismen hadde en avsindig plan: å forhandle "det gamle mennesket", den skrøplige Adam. Og det lyktes de med.... kanskje var det det eneste de lyktes med. I løpet av de drøyt sytti år i det marxist-leninistiske laboratorium ble det utviklet en særskilt mennesketype: homo sovieticus.
(side 9)