Nominert til bibliotekets litteraturpris: Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake. Carls bok av Naja Marie Aidt

Innhold

Hvordan klare å leve videre etter å ha mistet et barn?

Tittelen på boka er hentet fra et dikt i Naja Marie Aidts diktsamling Poesibog som ble utgitt i 2008 og kom på norsk i 2019:

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake gi dét tilbake som du fikk av den døde da dere sto i regnet i snøen i sola og den døde var levende og snudde ansiktet mot deg som om han ville spørre om noe du ikke lenger husker og han hadde også glemt det og det er en evighet en evighet siden nå

Den danske forfatteren Naja Marie Aidt har selv kjent på kroppen hvordan det er å plutselig miste en sønn. Hun utforsker språket for å kunne skrive ærlig om sjokket, lammelsen, sorgen, savnet og døden, men også om livet og kjærligheten. Carl ble bare 25 år, og i Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake prøver Aidt å beskrive livet sitt etter dødsfallet. Hva har sorgen gjort med henne og hennes opplevelse av virkeligheten og tiden? 

Deler av teksten er en hyllest til hvem Carl var og er henvendt direkte til ham. Andre deler er dagboksnotater der Aidt blander nåtiden med glimt fra fortiden. Boka er vond, vakker, voldsom og viktig og kan være en trøst for alle som har mistet et kjært menneske.

Oversatt fra dansk av Trude Marstein

Anbefalt av Helga

Biblioteksanstatt sitter i en lenestol, hun har briller og småblomstrete kjole. Hun ser inn i kameraet og i hendene holder hun frem boka "Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake". Foto.
foto: Larvik bibliotek
Til toppen