Nominert til bibliotekets litteraturpris: Lucy av Jamaica Kincaid

Innhold

Lucy er en skarp og distansert observatør, en uredd og smart ung jente med klare meninger. Ta deg tid til et møte med henne i denne sterke romanen!

19 år gamle Lucy reiser fra en liten landsby i Karibia til New York for å jobbe som au-pair hos en velstående familie. Overgangen er stor, mye er nytt og annerledes. Selv om sola skinner når Lucy våkner den første morgenen i nytt land og i en ny by, varmer den ikke slik den gjorde hjemme. Lucy har aldri tatt heis før og hjemme hos henne var det ikke noe kjøleskap til maten. På gatene haster folk av gårde til sine travle gjøremål. Lucy registrerer at folk ikke henger på hjørnet for å slå av en prat, slik de gjorde hjemme. Mulig at Lucy savner mye hjemmefra, men hun viser det ikke til noen. 

Hun holder på en kjølig distanse til vertsfamilien sin. Vertsmoren Mariah, er den rake motsetning av Lucy. Blåøyd, lys, mor til fire barn og rik. Hun mener nok hun inkluderer Lucy, har en oppriktig tro på veldedighetsarbeid og at hun gjennom dette bidrar med å gjøre verden til et bedre sted. Velmenende, men naiv. 

Portrett av biblioteksansatte Benedikte som sitter foran en bokhylle full av bøker. Hun har briller, håret i hestehale, ser inn i kameraet og smiler. Hun viser frem bokas bokomslag. Foto. På bokomslaget: Portrett av en mørk, alvorlig jente som ser rett mot oss. Tekst på omslaget: sitat fra Svenska Dagbladet: "Får deg til å se verden med et klarere blikk".
foto: Larvik bibliotek

Lucy ser og opplever Mariah og samfunnet rundt seg annerledes. Hennes erfaringer og bakgrunn gir henne et helt annet blikk og tolkning av virkeligheten. Lucy er en skarp jente. Hun er uredd, kompromissløs og sterk. Hun stiller spørsmål, og hun har sine klare svar. Gjennom episoder fra dagliglivet til Lucy og Mariah skildrer Kincaid ulike maktforhold, tilsiktet og utilsiktet rasisme, kjønnsroller og uttrykk for kolonialistisk tankegang. Romanen er skrevet i et enkelt og direkte språk, og er også til tider ganske morsom. 

Anbefalt av Benedikte

Til toppen