Vi gir deg tips på gode historier for store og små, med handling som utfolder seg et sted i Norge
Mange historier er er godt plassert på konkrete plasser i landet vårt, som Søsterklokkene i Gudbrandsdalen, bøkene til Levi Henriksen i Kongsvinger traktene. Hvorfor ikke ta en rundreise i Norge - gjennom litteraturen? Bli med da vel!
Johannes Jensen tar nattoget av Henrik Hovland og Torill Kove
Dette er en bildebok som passer for alle aldre.Johannes Jensen gruer seg, for Johannes Jensen er en engstelig krokodille. Han synes det er skummelt å tenke på at han må ta toget til Bergen. Helt alene og om natta til og med!
Reisen er ikke en ferietur han bare kan droppe, det er en jobbreise. Johannes Jensen er redd for det meste, og nå har han reisefeber. Han forestiller seg alt som kan gå galt. Heldigvis kan kona Frida og Doktor Fjeld hjelpe ham med de vanskelige tankene. En metode er å tenke på noe annet, sjokoladekake for eksempel. En annen metode er å øve seg på å gjøre det han er redd for. Og Johannes Jensen følger rådene. Han reiser til Bergen og tør til og med å sitte ved siden av en bergenser. Det er ikke de som reiser uten å tenke på farer som er modige, men de som trosser egen redsel og likevel drar av sted. God reise! Torill Koves illustrasjoner er fulle av humor, og hun er god på å vise følelser. Det gjelder for de tre første bøkene om Johannes Jensen også: Johannes Jensen føler seg annerledes, Johannes Jensen og kjærligheten og Johannes Jensen opplever et mirakel.
Anbefales av Helga Frengstad
Til Kongsvinger-traktene og Levi Henriksen sitt Skogli
Skal du til Kongsvinger-traktene i sommer er Levi Henriksen sine bøker et godt tips å ta med i kofferten. Romanene hans er lagt til den fiktive plassen Skogli, geografisk sett plassert i området rundt Kongsvinger og ikke helt ulikt bygda Granli der forfatteren bor.
På Kongsvinger museum har de nå også innredet skrivestua hans: Elvis Presley Boulevard. Hvilken bok du skal begynne med er ikke lett å si for undertegnede. Jeg er nemlig stor fan av denne forfatteren. Han har en egen fortellerstemme, bøkene er befolket med gode, troverdige karakterer, lun humor, alvor, realisme og musikkreferanser. Men Snø vil falle over snø som har falt, Harpesang og Her hos de levende er tre tips. I tillegg til novellesamlingene hans. Levi Henriksen forteller enkelt og greit gode historier!
Anbefales av Benedikte Gjone
Byens spor av Lars Saabye Christensen
Hvorfor ikke ta turen til Oslo? Til området rundt Majorstua og Fagerborg. Dette er et område forfatter Lars Saabye Christensen kjenner veldig godt og har lagt flere av bøkene sine til.
Blant dem bøkene i serien Byens spor. Som i en film fører Saabye Christensen oss langs gatene, inn i bygårdene og leilighetene, året er 1947. Vi blir kjent med Maj og Ewald, sønnen deres Jesper, nabokona fru Vik, slakteren og hans familie, og pianisten på Bristol hotell, for å nevne noen. Personportrettene som tegnes er gode og nyanserte. Fra den urolige, litt spesielle unggutten Jesper, til Maj som er sekretær for Røde kors og blant annet lengter etter at de skal få innlagt telefon. Det er en melankolsk, sår, vemodig, humoristisk og underholdende fortelling om en tid som var. Det handler om vennskap, ensomhet, om Oslo, og om møter mellom mennesker. Det kan være vanskelig å sette ord på hvor magien i en god historie ligger. Her er det nok hele pakka. Språk, stemning, de gode karakterene og miljøbeskrivelsene.
Anbefales av Benedikte Gjone.
Hardanger av Marit Eikemo
Ta deg en hvilepause i sola og legg turen til Hardanger. La deg omfavne av landskapet – epletær i full blomst, smale veier, fjord og fjell og de ulike historiene i denne vakre , humoristiske og alvorlige novellesamlingen av Marit Eikemo som bringer fram både latter og tårer. Her får du het omfavnelse og begjær på fjellet, drømmen om å pusse opp et falleferdig småbruk, vennskap og kjærlighet, om skam og stedstilhørighet, misunnelse og moren som tar med den tilsynelatende likegyldige tenåringsdattera på biltur på farlige Hardangerveier for å vise hvor hun kommer fra.
Og kanskje hvor datteren kommer fra. Personene i de ulike novellene veves inn og ut av de ulike historiene vi blir servert.
Anbefales av Siri Vollebekk.
Selma & Louise av Camilla Otterlei
Det er sommer og det betyr at Selma kommer. Det igjen betyr galskap, noe Hilde trenger nå. Først kler de seg skikkelig opp og drar på “årets kuleste fest” som hun selvfølgelig ikke er invitert til. Det ender i kaos, men var litt moro mens det varte. Så blir Hilde bekymret for at faren har ei elskerinne og de bestemmer seg for å reise til Voss.
Den eneste måten å komme seg dit på er å ta bilen til moren. Ingen har lappen, men Selma har begynt å øvelseskjøre så det går nok greit. Og så legger de i vei på tidenes road trip, Selma og Hilde, som fra nå av velger navnet Louise. Boka er sår og vond, vill, gal og humoristisk.
Anbefales av Eileen
Det er vakrest når det skumrer av Camilla Bøksle
Skal du til Kristiansand i sommer? Eller har du lyst til å reise dit gjennom en god roman?
Det er vakrest når det skumrer er skrevet av Camilla Bøksle og det er hennes første roman. Og dette var virkelig en bok som berørte meg!
Camilla bestemmer seg en dag for å besøke den gamle bestefaren sin jevnlig. Han har behov for hjelp til det ene og det andre. Det er en del ting han har begynt å glemme.
Og når han en dag også får inndratt førerkortet,overtar Camilla hans bil. Med denne gaven følger også sjåførjobben. Sammen farter de to rundt i Kristiansand. Til legekontor, kjøpesenter og konditorier. De passerer gater og steder der bestefar Birger har levd og har mange minner fra. Vi får innblikk i Birgers barndomsunivers. Vi hører om den vakre tanta fra Asker, om fiskebåter i fjorden og krigsskip som kommer mot byen og fører med seg harde krigsdager. Vi hører om knuste drømmer, lengselen etter å kunne male, om den store kjærligheten og om alle disse dagene som kom og gikk ….. Bestefar forteller. Barnebarnet lytter….. Bli med på denne “minnevandringen” gjennom Kristiansands gater.
Anbefales av Benedikte
7 døgn for oss av Charlotte Glaser Munch og Anja Hitz
Kate, Silje og Tessa har ulik bakgrunn for at de havnet på denne sommerleiren, men oppdager fort at dette ikke er noe for dem og bestemmer seg for å stikke av. De tyvlåner bilen (og hunden) til leirleder Håkan, og setter kursen nordover. De har egentlig tenkt å bare være borte et døgn, men når Kat forteller at hun har en biologisk far i Nord-Norge som hun aldri har møtt, blir de enige om å dra dit.
Det blir en tur hvor de blir bedre kjent både med hverandre og seg selv. En morsom og underholdende “roadtrip”-roman med tre interessante hovedpersoner og en hund.
Anbefales av Eileen
Omtrentlig landskap av Peter Stamm
Kathrine, 28 år, bor i et lite fiskevær i Finnmark med sønnen fra første ekteskap og den nye mannen, Thomas. Kjenner hun egentlig Thomas så godt? Kathrine har aldri vært sør for polarsirkelen og når et brev fra svigerfamilien dukker opp hos arbeidsgiveren hennes, faller hennes tilværelsen sammen og Kathrine legger ut på en reise. En stillferdig roman, med et “enkelt” og godt språk – om hverdagslivet som noen ganger går i stå.
Likte du Ensomheten i Lydia Ernemans liv tror jeg du vi like denne.
Anbefales av Siri
Søsterklokkene av Lars Mytting
Det vakre dalføret Gudbrandsdalen er et fint reisemål! Og det er til de maleriske omgivelsene i Gudbrandsdalen Lars Mytting har lagt handlingen i romanen Søsterklokkene. Mitt i hjerte av Norge. Gudbrandsdalslågen som snor seg nedover dalen og fjell og åser på hver side av den. Handlingen er riktignok i lagt til en fiktive bygd, – Butangen. Vi tas med tilbake i tid, til 1800-tallet. En tid da overtro, kristentro, kunnskap og uvitenhet, eventyr og ny vitenskap levde bra side om side.
Med utgangspunkt i et gammelt sagn om to uatskillelige søstre som var sammenvokst fra livet og ned og noen spesielle kirkeklokker som ble laget til minne om de to søstrene, har Lars Mytting skrevet denne fantastiske og medrivende historien.
Romanen sirkler rundt tre fascinerende hovedkarakterer. Den sterke og uredde unge kvinnen, Astrid Hekne, den ugifte og reformvillige presten Kai Schweigaard og den tyske arkitekten og kunstneren Gerhard Schønauer. Sentralt i historien står også den gamle stavkirken og kirkeklokkene med den spesielle historien og den vakre klangen. Og et av spørsmålene er: Hva skal skje med kirken og kirkeklokkene fremover? Dette er en fantastisk historie med en dramaturgi som suger deg inn handlingen. Mytting bruker sagn og folketro, viser en stor detaljrikdom hva angår levevis, byggeskikker, tradisjoner på 1800-tallet. Karakterene vokser og folder seg ut etter hvert som du leser. Det er gode grunner til å oppleve Gudbrandsdalen og like gode grunner til å lene seg tilbake i godstolen med denne boken i hendene.
Anbefales Benedikte
Til Finnskogen med Brit Karin Larsen
Ta turen til Finnskogen! Enorme skogområder, vakker natur og en spennende historie om Skogfinnene som innvandret til hit fra Finland via Sverige på 1500-1600 tallet. Brit Karin Larsen har skrevet en fin roman-serie med handling lagt til Finnskogen for omlag hundre år tilbake i tid.
Her treffer vi bjørnejegeren Taneli og tjenestejenta Lina som vandrer rundt i skogene med sitt nyfødte barn. Medrivende og rå historie om overlevelse, om tilhørighet til naturen. Og en fin innføring i Skogfinnenes kultur og tradisjoner.
Anbefales av Benedikte
Det store spelet av Tarjei Vesaas
En biltur til vakre Vinje i Vestfold og Telemark fylke, kan være overkommelig for oss i Larvik. Uansett – om du velger å reise dit fysisk eller ei, – hvorfor ikke lese en av Tarjei Vesaas sine virkelig fine romaner?
Tarjei Vesaas kom fra Vinje, født og oppvokst på gården Vesås.
Senere bodde han og Halldis Moren Vesaas ikke langt unna, på gården Midtbø. Og det er på en slik går i Vinje handlingen til romanen Det store spelet finner sted. Unggutten Per er odelsgutt på denne gården. En liten gård der det er mange tunge tak. En dag mens Per og faren er ute på åkeren faller uttaler faren setningen: “Du skal væra på Bufast all din dag”
Denne setningen forfølger Per resten av livet. For Per ønsker seg noe annet enn et liv med hardt arbeid på en gård. Han har en drøm om å reise bort, et ønske om å leve et annet liv. Dette er en fantastisk bygdeskildring om livet på gården, om forholdet til jorda. Det er en oppvekstskildring med gode miljøskildringer og en ytre handling som går parallelt med det som skjer inne i sinnet til Per.
Anbefales av Benedikte
Vi anbefaler også:
- Hysj av Magnhild Winsnes
- Flommen av Jonny Halberg
- Smuglere av Arthur Omre
- E6 : 2672 kilometer fra Svinesund til Kirkenes : en reise gjennom nordmenns liv av Trude Lorentzen og Karin Beate Nøsterud
- 1900 Morgenrød, 1950 High Noon og 1999 Aftensang av Gunnar Staalesen
- Vestlandet av Erlend O. Nødtvedt
- Teksas-serien av Tore Renberg
- Ut av det blå av Kristin Valla