Påskekrim (2019)

Innhold

Påsken har blitt en høytid for å lese krim, se krim- og spenningsserier på TV eller kanskje høre på en kriminelt god lydbok mens du pusler i hagen?

Men hvorfor har akkurat denne sjangeren, krim, blitt det helt store i påsken? I Aftenposten 29. mars 2010 stod det en artikkel om akkurat dette. Og derfra klipper vi:

Året var 1923. De unge bergensforfatterne Nordahl Grieg og Nils Lie hadde dårlig råd og bestemte seg for å skrive en kriminalroman for å dra inn litt penger. Under pseudonymet Jonathan Jerv forfattet de hvert sitt kapittel og fikk boken utgitt. Palmelørdag kjørte Gyldendal en større reklamekampanje med bokens tittel «Bergenstoget plyndret i natt» i store bokstaver. Stuntet var så vellykket at mange ikke skjønte at dette faktisk var tittelen på en kriminalroman. De trodde at toget var robbet. – Det er mange som mener at dette er opptakten til tradisjonen med påskekrim i Norge. Etter denne utgivelsen ble det vanlig å lansere kriminalbøker til påsken, sier informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Budal.

Her på biblioteket leser vi krim hele året, og mange av oss som jobber her har noen favoritter. Disse deler vi gjerne med deg! Kom innom oss og få med deg god krim du kan nyte gjennom påskedagene.

Den du ikke ser av Jonas Moström

Nathalie Svensson, psykiater og medlem i rikskrims profileringsgruppe, trives egentlig med tilværelsen. Som nyseparert har hun skaffet seg en ettroms i Stockholm. Der kan hun ta seg fri og leve et annet liv enn det som lege og mamma hjemme i Uppsala. Hun har to barn, og balanserer familielivet med livet som singel.

Dette er krim med en god historie, et godt plott. Du henger fint med i svingene, og det er spennende nok til at du må lese videre. Lettlest og god.

I denne første boka (Den du ikke ser) blir vi kjent med Nathalie. Vi får høre litt om hennes historie, og hvordan fortid og nåtid knyttes sammen. Hun opplever å se en mann bli skutt ved en fontene i Stockholm. En mann hun har en avtale om å treffe. En mann hun har et forhold til. Hun har tidligere opplevd at kjæresten Adam ble skutt for 10 år siden. Ved en annen fontene. Er dette tilfeldigheter? Eller? Henger disse drapene sammen? OG hvem er det som forfølger henne og stadig sender henne tekstmeldinger?

Jonas Moström har utgitt flere krimbøker i Sverige.  Han har skrevet to serier: En om Axberg og Jensen og en om Nathalie Svensson. Den første serien er ikke oversatt til norsk.

1. Den du ikke ser

2. Dominodøden

3. Midnattspiker

4. Til døden skiller oss

Anbefalt av Rigmor.

Den Du Ikke Ser

Sensommer Anders De la Motte

Marerittet er et faktum. Fem år gamle Billy er sporløst borte. Naboer og andre innbyggere fra bygda settes i sving med å lete etter gutten. Det eneste man finner etter han, er de små skoene hans. Hvor er Billy, og hva skjedde denne sensommerdagen i Skåne?
Anders de la Motte fører oss tett innpå folk og miljø i denne medrivende krimhistorien.  Stikkord  kan være: familiehemmeligheter, hevn og det velkjente bygdedyret.

Troverdig, velskrevet krim for dere som liker at det er flere lag i historien og som setter pris på gode karakter og miljøskildringer.

Sensommer er første boken i en kvartett. Les også Høstdåd, Vinterild og Våroffer.

Anbefalt av Benedikte

Sensommer (1)

Eugen Kallmanns øyne av Håkan Nesser

Var det virkelig bare et uhell det som skjedde natt til 18. mai da læreren Eugen Kallmann stupte ned den lange trappa og brakk nakken? I skrivebordskuffen på Eugen sitt kontor, ligger de gamle dagbøkene hans. Noen nysgjerrige kollegaer begynner å lese. Dagbøkene forteller en interessant historie…..

En spenningsbok skrevet av en av Sveriges krim-mestere, og en historie for deg som liker spenning der det er fokus på karakterene og deres relasjoner fremfor spennigshistorier med åndeløs action.

Anbefalt av Benedikte

Eugen Kallmanns Oeyne

Fortsatt savnet av Chevy Stephens


Den unge eiendomsmegleren Annie blir kidnappet fra en visning. I flere år blir hun holdt fanget og utsatt for mishandling og overgrep. Etter å ha klart å rømme, prøver hun i samtaler med psykiateren sin å finne ut av hva og hvorfor alt skjedde.


Spennende og dramatisk med uventet twist.

Anbefalt av Susanne

Fortsatt Savnet

Hjemmets lune rede av Cara Hunter

I et velstående villaområde forsvinner 8 år gamle Daisy fra en hagefest. Når politietterforskeren Adam begynner å undersøke, og se gjennom bilder og filmsnutter fra festen, viser det seg at Daisy aldri var på festen. Når forsvant hun egentlig? Hva har skjedd? Hvorfor oppfører foreldrene seg så merkelig?
Ubehagelig spenningsbok med flere overraskende vendinger.

Anbefalt av Susanne

9788202536930

Møt meg i paradis av Heine Bakkeid

Lyst på en krimhistorie med mørk stemning og god driv, fascinerende karakterer og underholdende actionscener? Ta med deg Møt meg i paradis av Heine Bakkeid. Særlig dersom du i tillegg setter pris på godt språk og dialoger med snert.

Tidligere avhørsledere i politiet, Thorkild Aske, får en dag et uvanlig oppdrag av forfatteren Milla Lind. Hun trenger hans hjelp i forbindelse med research til en ny krimroman. Men ting er ikke helt slik som det først ser ut til….

Andre bøker i serien:

1. Jeg skal savne deg i morgen, 2016.

2. Møt meg i paradis, 2018.

Anbefalt av Benedikte

Møt Meg I Paradis

Lewismannen av Peter May 

Etter at sønnen døde mister Fin og kona løsner siste rest av limet som bandt dem sammen. Fin reiser «hjem» til Isle og Lewis og ankommer øya akkurat da de finner et lik i torvmyra. Det er ikke så gammelt som de først tror, det har en Elvis-tatovering på kroppen. Krim, men også familieproblemer og flott natur gjorde boka til en leseropplevelse også for meg som sjelden velger krim.

Bøker i serien:

1. Svarthuset, 2017

2. Lewismannen, 2017

3. Lewisbrikkene, 2018


Anbefalt av Eileen

 

Lewismannen

Let me lie av Clare MacIntosh


Annas far tok livet sitt. Han la lommeboka og mobilen pent fra seg og hoppet fra Beachy Head. Da moren fulgte han på samme måten året etter blir livet til Anna et håpløst mysterium og hun trenger hjelp. Hun begynner i terapi og gifter seg etter hvert med det eneste mennesket hun har å støtte seg til, behandleren Mark. Men da hun får en melding hvor det står; «Selvmord? Tro om igjen» og det senere blir kastet en murstein inn gjennom vinduet på barneværelset, kontakter hun politistasjonen og den pensjonerte politimannen Murray blir satt på saken.

Anbefalt av Eileen

Let Me Lie

Naboparet av Shari Lapena


Psykologisk krim har en litt annen nerve enn de mer voldelige sakene.
Anna og Marco skal på fest til naboparet. Da barnevakten ikke dukker opp bestemmer de seg for å gå allikevel ved hjelp av babycall og hyppige hjemturer for å sjekke om alt går fint. Og det gjør det, helt til den siste gangen de sjekker og finner senga tom! Foreldrene til Anne har penger og innflytelse og det blir satt i gang en storstilt politiaksjon med likhunder og tøffe avhør, både av Anne og Marco, men også av naboparet, som etter hvert avdekker at ting har ligget å laget litt uoverensstemmelser mellom parene den siste tiden. Men hvem har tatt Cynthia?

Anbefalt av Eileen

Naboparet (1)

Fuglekikkeren av William Shaw

Politimannen William Souths venn, Bob, blir brutalt myrdet. William kaster seg inn i etterforskningen sammen med en nyansatt, kvinnelig etterforsker ved navn Alexandra Cupidi.

Stemningen er mørk i et fuktig, engelsk kystlandskap. Dette er en meget godt fortalt krimhistorie som kretser rundt familierelasjoner, svik og dystre hemmeligheter fra  fortiden.

Anbefales av Stine

Fuglekikkeren

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes 

Året er 1919, og Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Louisa blir nært knyttet til seksten år gamle Nancy Mitford – en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Da sykepleiersken Florence Nightingale Shore, som har forbindelser til Mitford-familien, blir funnet drept på et tog, finner de to jentene ut at i England etter den store krigen har alle noe å skjule. Sammen med den ferske politimannen Guy Sullivan vikles de inn i nettet til en morder som vil gjøre hva som helst for å slippe unna med det han har på samvittigheten. Perfekt for deg som elsker Agatha Christie og ikke minst Downton Abbey! Og hvem gjør ikke det.

Anbefalt av Stine

Mysteriet Paa Asthall
Til toppen