Påskekrim - fra bok til skjerm

Innhold

Påsken er for mange forbundet med påskekrim. Mange fyller opp lesebunken med grøssende, gode krimbøker. Og noen av disse finnes også på film.

Susanne har funnet frem forslag til gode krimbøker som også har blitt filmatisert. Her ser du forslagene hennes:

Den fremmede av Harlan Coben 

Adam Price blir oppsøkt av en fremmed som forteller ham at konen Corrinne har løyet på seg et svangerskap og en abort. Når han konfronterer henne med det, blir hun opprørt, og et par dager etter forsvinner hun. Adam er overbevist om at tingene henger sammen.

Den fremmede jobber sammen med en kvinne, Ingrid. Sammen reiser de rundt, oppsøker mennesker og forteller dem informasjon de mener vil hjelpe dem. Skjulte ting, hemmeligheter. Fordi den fremmede mener at sannheten er det viktigste, og hemmeligheter trenger å bli eksponert.

Men i kjølvannet av Den fremmede dukker det opp alvorlige ting. Drap blant annet. Noen vil skjule sannheten for enhver pris. Og etter hvert som politiet nærmer seg sannheten, tetner dramatikken.

9788202490737

Både boken og tv-serien er godt konstruert, med et persongalleri som er variert og lett å like. En av Harlan Cobens styrker er at han skaper hovedpersoner og miljøer som er gjenkjennelige. I tv-serien er handlingen flyttet fra New Jersey til England, og den fremmede har skiftet kjønn, men det betyr egentlig veldig lite.

Den fremmede finner du på strømmetjenesten Netflix. Boka kan lånes gjennom appen Bookbites.

Harry Bosch av Michael Connelly 

Harry Bosch, Vietnamveteran, jazzelsker, dedikert og rettferdig etterforsker i et Los Angeles som er preget av politisk maktkamp og korrupsjon. Harry er en fyr det er lett å like, selv om han har et tidvis mørkt sinn. Han kjemper hardnakket og kompromissløst mot det politiske systemet og sin egen etat, og det gjør ham både fryktet, mislikt og respektert.

TV-serien, med Titus Welliver i hovedrollen som Bosch, er meget god, selv om den ikke er bygget kronologisk på bøkene. Den gir et godt og troverdig bilde av et California og USA som er preget av motsetninger og politiske konflikter.

Fem sesonger av Bosch finner du i strømmetjenesten HBO. Det er bare å glede seg!

Echo Park

Robert Galbraith – C.B. Strike

Cormoran Strike er krigsveteran, har ofret et bein i krigen, driver et privatetterforskerkontor, bor på kontoret, og er nesten kontinuerlig på vei til å gå fallitt. Men han er også «kjendis», i egenskap av å være sønn av en av Storbritannias legendariske rockehelter. Derfor blir han ofte kontaktet og tilbudt oppdrag. Noen takker han nei til, andre må han motvillig ta for å tjene til livets opphold. Han får etter hvert hjelp av assistenten Robin, som han egentlig hyrer inn som sekretærvikar. Men Robin viser seg å være en god etterforsker, og ikke minst støttespiller, når Strike faller ned i de mørke hullene som traumene hans utgjør.

Dette er god britisk krim, skrevet under psevdonym av J.K. Rowling, som kanskje er best kjent som forfatteren av bøkene om Harry Potter.

9788202433086

Her er det imidlertid lite magi, bare solid konstruerte plot og et persongalleri som man blir mer og mer glad i for hver bok. TV-serien speiler bøkene godt, og gir farge og realitet til bildene bøkene skaper i hodet vårt.

C.B. Strike finner du i strømmetjenesten HBO.

Louise Doughty – Apple Tree Yard

Yvonne er en fremstående forsker, godt gift med to voksne barn. En dag hun er i det britiske Overhuset for å forklare seg i en vitenskapskomite, møter hun en mann. Det er en umiddelbar tiltrekning, de går sammen ned i et kryptkapell under parlamentet, og der har de sex i et «bøttekott». Deretter går de hver til sitt. Et halvt år senere sitter de begge to på tiltalebenken i rettssalen. Hva skjedde? Hvorfor? Hvordan?

Vi får høre historien fortalt vekslende mellom nåtidsdramaet i rettssalen og Yvonnes skildring av det siste halvåret. Og langsomt får vi klarhet i hvorfor hun er der hun er.

(TV2 2017)

Apple Tree Yard

Malin Persson Giolito – Størst av alt

På Djursholm allmänna gymnasium, en videregående skole i et rikt og velstående område, blir mange elever drept i en dramatisk skoleskyting. Midt i dramaet står Maja. Ni måneder etter står hun i rettssalen, tiltalt for å være medansvarlig for skytingen. Gjennom vekslingen mellom rettssaken og tilbakeblikk får vi historien hennes. En historie om overklassefesting, familiehemmeligheter, utfrysing og vold. Hva var det som gjorde at Maja og kjæresten Sebastian tok valget den morgenen? Hvordan skal man klare å leve videre etterpå?

En spennende og dramatisk, men ganske vond historie.

Størst av alt finner du i strømmetjenesten Netflix under navnet Quicksand.

9788202529864

Andre gode bok-til-skjerm forslag

  • Ann Cleeves – Shetland og Vera
  • Peter Robinson – Inspektør Banks
  • Jørn Lier Horst – Wisting
Til toppen