Samefolkets dag 6. februar

Innhold

6. februar er det samefolkets dag og en dag for feiring av samisk kultur. Vi har boktips til deg.

Samenes nasjonaldag ble vedtatt av Samekonferansen i Helsinki i 1992. Frem til denne dagen hadde det vært mange års arbeid og kamp for egen kultur og like rettigheter. Dagen er en felles nasjonaldag for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Vi gratulerer med dagen! 

Vuorbbe biejvijn! (lulesamisk)

Læhkoeh biejjine! (sørsamisk)

Lihkku beivviin! (nordsamisk)

Da vi var samer av Mats Jonsson 

Slekten til Mats var skogsamer fra Malåtraktene i Sverige. Dette har ikke vært snakket om. Når farfaren hans dør kommer spørsmålet: 

Hvorfor vet han så lite om slektens historie og den samiske bakgrunnen sin?

Bokomslag: Foto av en mann som sitter på en liten trapp uten for et gammelt trehus.

Mats Jonsson reiser tilbake i historien for å bli bedre kjent med bakrunnen sin. Det blir en reise gjennom Sveriges, Sápmis og egen slekts historie. Dette er en grafisk roman om samiske røtter og identitet. 

Lappskatteland av Annika Wennström

To fine, vevde samiske skobånd blir funnet på et loft i nåtid av en ung kvinne. Hvor kommer de fra, hvem har de tilhørt? Og er det samiske røtter i familien? Historien starter i 1862. Njenna bor sammen med familien sin, skjøtter reinflokken og landområdene sine.

Bokomslag: Ei jente står på en grønn slette med ryggen mot oss.

Tilværelsen blir mer og mer konfliktfylt etterhvert som fler og fler nybrottsfolk kommer til områdene deres.

Njenna håper at Aanta Naahkeses en dag skal bli hennes. Men denne drømmen blir brått ødelagt da en nybrottsmann voldtar henne og det i tillegg får konsekvenser. Aanta Naakhese frastøter seg Njenna. Situasjonen tilspisser seg ytterligere da nybrottsmannen blir funnet død og Njennas far blir tatt inn til avhør. Njenna sliter med skyldfølelse og finner ut av at det er hun som er problemet og at hun må forlate familien. Hun legger ut på en slitsom reise og havner hos et vennlig ektepar hvor hun får datteren Ristin. Men Njenna kan ikke bli der og legger i vei videre med datteren sin.

I nåtid kjenner den unge kvinnen som fant de samiske skobåndene et sterkt behov for å finne ut sannheten om dem og hvilken tilknytning de har til familien. Dette er en slektssaga med en sterke historie som strekker seg over flere generasjoner. Den viser oss hvordan valg vi tar også påvirker kommende generasjoner og hele tiden er den samiske historien og kulturen med i fortellingen.

Anbefales av Irene

Samer sør for midnattssola: sørsamenes historie, kultur og levemåte av Leif Braseth

Denne flotte boka presenterer sørsamenes historie, levemåte og kultur. Sørsamenes historie er ulik den til samene lenger nord i landet, både med hensyn til språk, næringsdrift og tradisjon. Her får du innblikk i sørsamenes særegne historie og kultur.

Bokomslag: Et gammelt foto som viser en mann og en dame kledd i folkedrakter


En samisk verdenshistorie : hvordan et arktisk urfolk erobret verden, kolliderte med rasismen og blandet blod med kapitalismen av Hugo Lauritz Jenssen

I denne boka følges sporene etter samer som reiste fra kjente trakter og ut i verden. Gjennom en bok full av anekdoter får vi historien til ulike personers møte med nye og andre kulturer. Rikt illustrert.

Bokomslag: Et gammelt foto av en kvinne som sitter med et lite barn på fanget. Vi ser henne i profil. Hun har lue på hodet og skinnpels på seg. Det lille barnet ser inn i kameraet.

Ole Henrik Magga : kamp og kompromiss av Per Lars Tonstad

 

En biografi om en av de fremste forkjemperne for samiske rettigheter. 

Bokomslag: Foto av en mann som er kledd i reinsdyrpels, fargerik lue og med en stav i hånden. Han står på hvit snø og bak er himmelen blå.

Andre boktips

Til toppen