Se film i Filmoteket og Filmbib!

Innhold

De digitale tjenestene Filmoteket og filmbib gjør det enkelt for deg å låne film med lånekortet ditt.

Tegning av et gammelt film apparat og tekst

Filmoteket

Med et nasjonalt lånekort kan du låne film via strømmetjenesten Filmoteket. Alt du trenger er et lånekort.

I utvalget deres finner du Oscarfilmer, prisbelønte dokumentarer, serier og filmatiserte bøker. Her er det både norske og internasjonale filmer som du kan velge blant.   

Rigmors tips til film du finner i Filmoteket

HÅP

Norsk dramafilm fra 2019. Maria Sødahl er filmens regissør og manusforfatter. Denne filmen baserer seg på Maria hennes egne opplevelser da hun lille julaften 2012 fikk beskjed om at hun hadde tre måneder igjen å leve.

Filmen handler om parforholdet mellom Anja og Tomas og utspiller seg i jula. Det er en hjertelig og nådeløs film og kreft og om kjærlighet. Rå og troverdig. En film du ikke glemmer med det første.

Hovedrollene som Anja og Tomas spilles av Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. 17 av rollene som leger, sykepleiere og annet helsepersonell i filmen er rekruttert blant profesjonelle fagpersoner på området.
Filmen vant tre priser under Kanonprisen 2019, og under Amandaprisen 2020 vant den to priser.

BARN

Barn skildrer de dramatiske etterdønningene av en ulykke på en barneskole i utkanten av Oslo. Det er friminutt og Lykke, den 13 år gamle datteren til en profilert Arbeiderparti-politiker, skader klassekameraten Jamie, sønnen av en framtredende Frp-politiker.

Ryktene om hva som egentlig har skjedd begynner å gå. Var det bare uskyldig lek? Liv, rektor på skolen og hemmelig kjæreste med Jamies far, må finne styrken til å konfrontere lokalsamfunnet og til å takle sine egne motstridende følelser.

Barn handler om hva barn betyr for samfunnet i dag: Hva det vil si å ha, og å være barn. Og i forlengelsen av det – hva det vil si å være voksen.

(Omtale fra filmoteket.no)

DISCO

På overflaten virker alt perfekt. 19 år gamle Mirjam er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne.

Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

(Omtale fra filmoteket.no)

Serie: Krigens unge hjerter

Berlin, 1941. Fem venner vil gjøre sitt i krigen som pågår. De har ulik bakgrunn, men alle drives av sin tro. Det er en historie om mot og heder, men også om svik og umenneskelighet. En historie om hvordan krig får frem så vel det beste som det verste i menneskeheten. Alle ville de bare bli helter. Ingen kunne forutse hvordan krigens slutt skulle påvirke både dem og resten av verden.

(Omtale fra filmoteket.no)

Saras nøkkel

Paris, juli 1942. Sara, en 10-årig jødisk jente rekker akkurat å få gjemt unna sin yngre bror i klesskapet. Bare minutter senere arresteres resten av familien på brutalt vis av det franske politiet, under den beryktede jøde-arrestsjonen, Vel' d'Hiv. Den unge jenta låser døra og gjemmer nøkkelen, overbevist om at hun skal komme tilbake og låse ut sin bror noen timer senere. Men timer blir til døgn, og Saras desperasjon tiltar. 

60 år senere, i forkant av minnedagen for Vel' d'Hiv, får den amerikanske journalisten Julia Jarmond oppdraget å skrive en artikkel om denne svarte dagen i Frankrikes historie. Under arbeidet med saken snubler hun over Saras neddyssede familiehistorie, og hun blir raskt overbevist om at det er denne hendelsen hun skal avdekke. I arbeidet med saken snubler Julia over flere tegn som leder henne mot Sara, samtidig som hun begynner å stille spørsmål ved sitt eget liv - og sin fremtid.

Filmen er basert på Tatiana de Rosnays boksuksess, en roman som lå utrolige 90 uker på New York Times bestselgerliste. Boken er publisert i 38 land og har solgt hele 3 millioner eksemplarer verden over.

(Omtale fra filmoteket.no)

Cornelis

Cornelis, med Hans-Erik Dyvik Husby (eks-Turboneger) i hovedrollen, er en film om en av Nordens aller største musikklegender - Cornelis Vreeswijk.

Han levde et hardt kunstnerliv som begynte på nytt like mange ganger som det havarerte. Men først og fremst er det en film om en mann som hele sitt liv søkte etter kjærlighet og bekreftelse. En gripende, opprørende og vakker film, fylt med hans egen musikk.

(Omtale fra filmoteket.no)

Heftig og begeistret

Den lille fiskerlandsbyen Berlevåg vender mot det voldsomme Barentshavet - praktisk talt med uforstyrret utsikt mot Nordpolen. Dette er stedet som ble gjort verdensberømt av Isak Dinesen som rammen for Babettes gjestebud. Nå gir Berlevåg et nytt bud på internasjonal berømmelse - gjennom de 30 medlemmene til det veldig eksotiske og fargerike mannskoret!

Med Heftig og begeistret bringer en av Norges mest erfarne og anerkjente filmregissører en verden han kjenner og elsker. Og han gjør det i ånden til folket han skildrer, med ærbødighet og vidd og høyt ladet. For noen vil dette være en film om menn. For andre vil det handle om kjærlighet. Eller politikk. Eller fisk. Fremfor alt handler det om verdigheten til vanlige liv levd under ekstreme omstendigheter. For de som elsket Buena Vista Social Club - dette er svaret.

(Omtale fra filmoteket.no)

Filmbib

Alle med norsk lånekort har mulighet til å låne og se kort - og dokumentarfilmer gjennom strømmetjenesten filmbib. Dette er gratis og du låner deg inn med lånekortnummeret ditt og en pinkode. 

I samlingen til filmbib finner du både noe for barn og voksne. Utvalget deres spenner fra animasjonsfilmer til samfunnsaktuelle dokumentarer. 

Et utvalg filmer du finner i Filmbib

Villmarksbarna - En eventyrlig reise

- Dokumentarfilm/Barn- og familiefilm fra 2019

Vi blir med familien Krempig, kjent som Villmarksbarna, når de reiser til Grønland der de tar de del i inuittenes fangstkultur.

De besøker innlandsisen og får oppleve hvordan klimaendringene påvirker livet til de som bor der. De kommer de tett på moskus, fanger alkekonger med hov og er med på jakt etter narhval fra kajakk. Turen byr også på mange nye smaksopplevelse som rå hvalhud, alkekonge og kokt seltarm med spekk. 

(Omtale fra filmbib.no)

Generasjon Utøya

- Dokumentar, 2021

Hva har skjedd med noen av de unge som var på Utøya 22.juli 2011 i de ti årene som har gått, og hvordan har de klart å jobbe videre med det de fortsatt tror på - og som de ble forsøkt drept for?

Fire unge kvinner som alle overlevde Utøya har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. De nekter å la seg skyte til taushet og representerer en generasjon politikere som tør å drømme om og kjempe for en bedre framtid. De unge politikerne ble alle dødelig såret, eller de så sine kjærester og venner bli drept. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde og de har alle valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper videre ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, og samtidig gir de håp til et helt land og folk.

(Omtale fra filmbib.no)

Reisen til Utopia

- (Dokumentarfilm, 2020) 

Som så mange andre er familien Mo bekymret over klimakrisen og deres barns fremtid. De beslutter å flytte til et selvforsynende, økologisk landsbykooperativ. Men er det også en bærekraftig løsning for en familie med fem individualister og minst like mange drømmer?
 
Produksjon: Regissør: Erlend E. Mo

(Omtale fra filmbib.no)

Mer informasjon om Filmoteket og Filmbib og bibliotekets digitale tjenester

Til toppen