Snart sommer, hva med å reise litt grønnere?

Innhold

Holder du på med ferieplanlegging? Her kommer Kjetil på biblioteket sin enkle veiviser inn i en litt grønnere ferie.

Snart er det sommer og mange planlegger ferie. Noen har kanskje begynt å tenke at en korthelg i New York eller et døgn i London skaper mer avtrykk enn det som er nødvendig.

Andre igjen har kanskje tenkt at de ønsker en ferie som ikke innebærer timevis på kjedelige lufthavner. 

Et rødt leketog står foran tre bøker som handler om togreiser. Foto. Over fotoet er det tegning av tog og togskinner og en sol.

Noen ønsker heller å duve nedover i Europa i et tog som sier kla-klakk, kla-klakk, med ei bok i handa eller musikk på øret, mens ungene leker fritt i lekevogna. Her kommer Kjetil på biblioteket sin enkle veiviser inn i en litt grønnere ferie. 

Først noen inspirerende bøker

Reis bedre av Trygve Sunde Kolderup

Hvis du har et ønske om å forurense mindre, men fortsatt er sugen på å reise på tur er dette en bra plass å starte. Den er konkret, realistisk og lagt opp på en måte så det er mulig å komme seg gjennom relativt tungt stoff.

I denne boka får du fakta om reisingens klimaavtrykk, konkrete tips til hvordan du kan redusere ditt avtrykk og masse inspirasjon til å få nye spennende opplevelser. 

Grafisk fremstilling av firkanter med piktogram av sol, sky, palme, båt, kart hus, bro med et tog med mere. På boka står det: Trygve Sunde Kolderup Reis bedre. En guide til større inntrykk med mindre avtrykk. Bokomslag

Amazing Train Journeys


Alt inkludert, til og med sigarer etter aftensmaten, ta det blå toget i Sør-Afrika.
Stupbratte fjellsider og vill norsk natur, ta Flåmsbana.
Reis på tvers av Australia med The Ghan.

Denne flotte inspirasjonsboken gir deg gode tips til de store togreisene, her kan du drømme deg bort og sette i gang planleggingen.

Design Uten Navn 2024 05 08T130557.994

Ferie med tog - reiseglede langs skinnene av Sigrid Elsrud


Denne boken er en grunnleggende og god informasjonskilde for å planlegge og finne ut hvordan du kan reise på togferie.

Kanskje på interrail gjennom Europa?

Bokomslag

Togreiser - Håvard Rem 


Konkret opplegg for seks reiseruter med tog i Norden, Europa og Asia. Alt ispedd sidespor underveis, som Setesdalsbanen eller et dikt av Jens Bjørneboe.

Det hele bindes sammen  av Håvard Rems gode tekster som virkelig får deg til å ville pakke sekken. 

Et tog med tre vogner, en sennepsgul åker og et grønt jorde. Det står skrevet med store bokstaver: Togreiser. Bokomslag

Togeventyret av Bjørn Stærk


En fortellende sakprosabok om å ta toget, hvor vanskelig det kan være og hvor flott det kan være.

Undertittelen “De fineste reisene går på skinner” sier noe om at det romantiseres litt, men samtidig forteller boka saklig om konsekvensene av at så mange skal fly så mye, for naturen og klimaet. 

Grafisk fremstilling av et tog som kjører over et åkerkledd landskap, blå himmel med hvite skyer og en by i det fjerne. Stor skrift: Togeventyret. Bokomslag

Det tomme toget av Øyvind Hånes

Vi må ta med et skjønnlitterært boktips i denne oversikten. For hva passer vel bedre på en togreise, enn nettopp å lese en roman der rammefortellingen er en reise med toget?

Romanen starter med en julikveld i 1966. Da setter en far og hans sønn seg på nattoget som skal gå fra Østbanestasjonen i Oslo og nordover mot Røros. De skal tilbringe sommerferien på slektsgården Skogheim. 

Et gammelt hus med bjørketrær rundt. En mann går mot huset. Han har en koffert i hver hånd. Bokomslag.

Historien fortelles av gutten som nå er en voksen mann. I minnene hans har reisen noe drømmeaktig over seg.  I hans erindring er toget helt tomt, bortsett fra de to - far og sønn. Mens faren sovner og snorker, holder gutten seg stort sett våken. Han suger til seg alle inntrykkene som farer forbi vinduene, - et landskap som endrer seg, tettsteder og skog, folketomme perronger, eller nedlagte togstasjoner. Denne boka består av mange små kapitler, et for hver stasjon på Rørosbanen, i tillegg noen kapitler innimellom som beskriver hendelser fra familiens historie. Her får vi høre om oppvekst og liv på slektsgården de nå er på vei til. Inn i teksten flettes også sitater fra gamle brev skrevet under krigen. 

Øivind Hånes har skrevet en lavmælte og nydelige bok fylt av vemod. Det handler om minner og episoder fra et liv som flimrer forbi, det handler om det som går tapt og om tiden som forsvinner og nettopp blir igjen kun som skjøre minner. En roman som rommer både en slektshistorie og kulturhistorie. 

Planlegging av togturen


Når du har blitt inspirert av bøkene og vil komme deg videre med planlegging av turen,  er Naturvernforbundets sider en god plass å starte. De har laget en guide for hvordan du reiser fra Oslo til kontinentet. 

Ellers anbefales facebookgruppen Togferie som har svar på alt du ikke visste at du lurte på om togferie. 

Tre kjappe tips til korte turer med utgangspunkt i Larvik

  • Ta deg en tur via Porsgrunn med Bratsbergbanen til Notodden og Bluesfestivalen eller Telemark Kunstmuseum
  • Ta Superspeed 2 til Hirtshals og la Nordjyske jernbaner føre deg til Aalborg eller Århus, togstasjonen ligger i enden av ferjas landgang, det kan ikke bli enklere. 
  • Ta Color Hybrid fra Sandefjord og toget videre til Gøteborg og opplev Liseberg.

Reise nordover?

Kan det friste med øyhopping i Nordland? Ta toget fra Larvik til Bodø og kjøp deg et Travel pass Nordland. 

Da kan du reise så mye du orker med buss og hurtigbåt i Nordland i en hel uke. Og Nordland er såå mye mer enn bare Lofoten! Kanskje kan du besøke Helgelandskysten som Roy Jacobsen har portrettert i sin bokserie om den fiktive Barrøy?

Til toppen