De siste par årene er det tre forfattere som har hatt sitt gjennombrudd i Norge med sine selvbiografiske bøker. Franske Annie Ernaux, italienske Natalia Ginzburg og amerikanske Vivian Gornick. Og har du ikke lest noen av disse så har du virkelig noe å glede deg til!
Annie Ernaux, Natalia Ginzburg og Vivian Gornick
Annie Ernaux
Sommeren 58
Gjennom minner, brev, bilder og dagbøker ser Ernaux seg selv som den unge 17-årige jenta anno sommer 58. En sommer med et første møte med et stort, ungt og naivt begjær og lidenskap som skal ende i den andre enden av skalaen og utvikle seg til bla skam. En skam hun skal bære med seg lenge. Hun skriver intenst med et godt språk i et lite format. Hun viser en imponerende menneskelig innsikt.
Hendelsen
Årene
Her skriver Ernaux om kvinneliv fra etterkrigstiden og opp mot våre dager. Hun setter det inn i en større samfunnsmessig kontekst som klassekamp, studentopprør med mer.
Far ; En kvinne
Natalia Ginzburg
Familieleksikon
De små dyder
De små dyder er en samling korte essays Ginzburg skrev i perioden 1944-1960. Her får vi betraktninger om alt fra de små tingene rundt henne, barneoppdragelse og relasjoner. Hun skriver klokt og innsiktsfullt og det er et stort spenn teksten som handler om det å være menneske. Skrevet med både humor og varme. Og det er de små dydene vi skal lære barna!
Vinteren 2022 kommer ny bok av forfatteren: Det tørre hjertet. Det er bare å glede seg!
Vivian Gornick
Heftige bånd
Jeg bodde i den leiegården fra jeg var seks til jeg var enogtjue. Den hadde tjue leiligheter, fire i hver etasje, og det eneste jeg husker er en bygning full av kvinner
Gornick går på kryss og tvers i New York med sin gamle mor. De prater og småkrangler og er langt fra enige om hvordan det var å vokse opp i bygården i Bronx. Hvordan vi husker kan være så forskjellig. Det er et mylder av mange ulike mennesker og deres liv vi får et innblikk i i denne boken. Det handler om hvilke bånd vi knytter. Det kan være heftige bånd, som mor-datter båndet. Gornick har en skarp penn men boken er også skrevet med både varme og temperament.
Den odde kvinnen og byen
Igjen så skal vi gatelangs i New York. Gornick viser sin kjærlighet til byen og en del av historien fra 70-tallet og fremover. Med utgangspunkt i sitt eget liv, og med mange, unike og sammensatte vennskap, fellesskap og tilhørigheter, løfter hun blikket og skaper noe allmenngyldig utover seg selv. Boken gir godt innblikk i Gornick sine refleksjoner, og her er referanser til kunst, litteratur og filosofi. Boken har et spennende persongalleri og er skrevet i et godt og rikt språk. Det er lett å lese om denne odde kvinnen som ikke passer helt inn.