USA

Innhold

Ønsker du å lære litt mer om og forstå bakgrunnen for det som skjer i USA? Vi har funnet frem bøker

USA

Veldig mange nordmenn har slektninger i USA. I perioden 1825 til 1920 utvandret ca 800 000 nordmenn til Amerika. Det var “mulighetenes land” og et sted der man kunne skape seg en fremtid. Et land der drømmer kunne realiseres. Mange av de som reiste fra Norge havnet i Minnesota.

Nyhetene rapporterer nå fra Minnesota. Overskriftene handler om politivold, drap, opptøyer og demonstrasjoner der folk krever rettferdighet. Det tegnes et bilde av en splittet nasjon med store forskjeller mellom folk.

Det er skrevet mange bøker om USA, – bøker som hver for seg og sammen gir et bilde og en forståelse av dette mektige landet i vest. Bøker med historisk, politisk eller samfunnsvitenskaplig vinkling, samt sterke romaner om hverdagsliv. Ønsker du å lære litt mer om og forstå bakgrunnen for det som skjer, kan noen av bøkene vi har samlet her bidra til det.

Sakprosa:


Det amerikanske marerittet : hvordan USA ble et splittet land av Thor Steinhovden

Gjennom intervjuer, personlige skildringer og beretninger fra reiser i USA gir forfatter Thor Steinhovden oss en innføring i amerikansk politikk og et sveip gjennom historien fra 1945 til i dag. Lesevennlig og aktuell, delt inn i fire deler som dekker temaene:

  • Hva er galt med amerikansk politikk?
  • Hvordan ble USA et splittet land?
Det Amerikanske Marerittet
  • Hva har polariseringen ført frem til?
  • Hva betyr den politiske krisen for USA?

Denne sakprosaboka anbefales alle som er interessert i USA, amerikansk politikk og samfunnsdebatt. Forfatteren sier i bokas forord: (Det amerikanske marerittet. Thor Steinhovden. s. 15)

Jeg håper denne boken kan styrke norske leseres forståelse av det som skjer i amerikansk politikk. Vi kan, og bør, lære av det amerikanske marerittet

Alt du elsker, skal brenne av Vegard Tenold Aase

Sakprosaboka Alt du elsker skal brenne er skrevet av journalist Vegard Tenold Aase og tar oss med til det høyreekstreme og nasjonalistiske miljøene i dagens USA. Over flere år i perioden før og etter valget av Trump som president, følger Aase dette miljøet tett. Han er hele tiden åpen på at han er journalist og ikke deler deres politiske syn. Likevel blir han godt kjent med og tatt i mot av sentrale personer, han får være med på samlinger og møter. Han treffer nynazister, Ku-Klux klan medlemmer, og en rekke mennesker som alle mener at den hvite rasen er truet. 

9788202599409 (1)

Basert på erfaringene han får i møte med disse folkene og tankegodset deres, forsøker han i denne boka å si noe om hva gjør at noen mennesker trekkes mot grupper som forfekter rasisme og hatretorikk. Og – det er en mørk og ubehagelig verden  vi får et innblikk i gjennom denne rapporten fra de nasjonalistiske miljøene i USA.

Anbefales av Benedikte Gjone

Skjønnlitteratur

The hate u give av Angie Thomas

Starr bor i Garden Hights, et nabolag bestående av fattige svarte, av ulike gjenger, bla King Lords, et nabolag med samhold og vennskap hvor alle kjenner alle, men også mye fortvilelse blant familier som har mistet noen av sine unge til narkotika eller til vold. Starr har vennene sine der, men hun har også vennene sine på “den hvite” skolen hun går på; Williamson. Hun holder de to verdenene sine adskilt og det er vanskelig. Selv språket hennes er annerledes på skolen enn det er hjemme og blant venner der. Hun en hvit kjæreste, noe hun ikke har fortalt faren. Han kommer til å klikke.

The Hate U Give

På en fest Starr er på sammen med en venn, Khalil, blir det avfyrt skudd. De stikker fra festen, men kommer ikke langt.De blir stoppet av politiet. En hvit politimann ber Khalil komme ut av bilen, holde hendene synlige, og da Khalil bøyer seg ned for å spørre Starr om det går bra med henne, blir han skutt. Drept! Like foran øynene hennes. Hun er vitnet som velger å være anonym, men etter hvert klarer hun ikke la være å kjempe, for Khalil, og for all annen urettferdighet som blir begått mot svarte. Dette er ei tøff ungdomsbok og den er viktig. Filmen kom i 2019.

Anbefales av Eileen Ødegaard

Mississippi av Hillary Jordan

I denne romanen tas vi med til Mississippi-deltaet, året 1946. Laura flytter mannen sin Henry til en avsidesliggende gård i Mississippi. Henry elsker gårdsarbeidet, den friske og gode lufta på landet mens det nye livet på landet byr på store utfordringer for Laura. Hun lengter tilbake til byen, foreldrenes hus med innlagt vann og strøm. Tilværelsen blir ikke bedre når den hatefulle svigerfaren Pappy flytter inn. Dette er en roman om om et samfunn der rasistiske holdninger ulmer under overflaten. Fordommer danner grobunn for hat.

Mississippi

Det handler også om skadeskutte amerikanske soldater som vender hjem etter å ha deltatt i krigen i Europa, om kjærlighet og forbudt vennskap på tvers av hudfarge, om Ku Klux Klan – som etter hvert trer frem fra skyggene. Lettlest, godt skrevet historie som berører og engasjerer.

Anbefales av Benedikte Gjone

Et hav av kjærlighet av Tahereh Mafi

Shirin er 16 år, muslim og vant til at folk ser rart på henne. Foreldrene hennes kommer fra Iran, og hele livet har Shirin og familien flyttet rundt, i stadig jakt på et bedre liv. Shirin bruker hijab, og i USA i 2002, bare ett år etter 11. september, er det en rød klut for mange hun møter. Hun blir utsatt for trakassering, både på skolen og på gaten. Noen ganger utvikler trakasseringen seg til vold. Og det er ikke bare jevnaldrende ungdommer som gjør livet hennes vanskelig. Også voksne, lærere og fremmede, behandler henne som en potensiell terrorist i stedet for en helt vanlig tenåring.

Et Hav Av Kjaerlighet

Både foreldrene og broren til Shirin prøver å få henne til å slutte med hijab, men hun nekter å la rasistene vinne. Hun bygger murer rundt seg selv, og gjør seg så hard hun kan for at ingen skal kunne såre henne. Sammen med broren begynner hun med breakdance, og i dansecrewet finner hun fellesskap og vennskap. Hun møter også Ocean, en gutt som ser henne for den hun er. Tahereh Mafi har skrevet en roman som ryster og engasjerer. Det er vondt å lese om lærere som uten å være direkte allikevel klarer å være klart rasistiske og diskriminerende. Og det er vondt å vite at selv om 11. september 2001 er en god stund siden, lever terrorfrykten og rasismen i beste velgående både i USA og her hos oss.

Anbefales av Susanne B. Bolstad

Det store i det lille av Jodi Picoult

Ruth Jefferson er fødselssykepleier på et stort sykehus. Hun er dyktig og vel ansett, men siden hun er afroamerikaner har hun måttet jobbe dobbelt så hardt som andre for å få anerkjennelse. Hele livet har hun kjent på hverdagsrasismen i samfunnet,- både mot familien sin, henne selv og sønnen hennes. En dag kommer et ungt par og skal ha sitt første barn. Den unge faren Turk legger ned forbud mot at Ruth skal ha noe med sønnen å gjøre, fordi hun er svart. Når det oppstår komplikasjoner og Ruth forgjeves forsøker å redde barnets liv, blir hun tiltalt for drap.

Det Store I Det Lille

I romanen følger vi prosessen i rettssalen, samtidig som vi får historien fortalt gjennom Ruth, den hvite raseekstremisten Turk og Ruths kvinnelige advokat, den offentlige forsvareren Kennedy. Fortellingen gir innblikk i det amerikanske samfunnet; hvordan svarte daglig opplever systematisk rasisme og forskjellsbehandling, hvordan hvite ekstremister lærer å hate, og også hvordan liberale, selværklærte «fargeblinde» hvite i det daglige ikke innser hvor priviligerte de er, og hvordan rasismen gjennomsyrer alle samfunnslag. Det store i det lille er en dagsaktuell fortelling, som belyser både etiske, politiske og samfunnsmessige problemstillinger rundt rasisme og menneskeverd.

Anbefales av Susanne B. Bolstad

Andre lesetips

USA : supermakt i dyp demokratisk krise av Ole O. Moen.

En delt verden : hvorfor vi lever i murenes tid av Tim Marshall.

Mellom verden og meg av Ta-Nehisi Coates.

  • Denne boka ble av TIME kåret som en av tiårets ti beste sakprosabøkene.

Vanndanseren av Ta-Nehisi Coates.

  • Om 1800-tallets USA og slaveri.

Syng gravløse, syng av Jesmyn Ward.

  • Sørstatsroman fra Mississippi.

Eg snakkar om det heile tida av Camara Joof.

  • Om rasisme – fra norsk hverdag
Til toppen