Valentines Day

Innhold

Onsdag 14. februar er det Valentines Day, Alle hjerters dag eller Kjærlighetsdagen, som den også kan kalles. Vi har funnet frem bøker.

Valentinsdag, på engelsk St. Valentine’s Day, 14. februar, er en dag som markeres både i verdslig og kirkelig sammenheng. Denne såkalte Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag feires med gaver eller oppmerksomhet i form av blomster, konfekt eller kort til den utvalgte. (Store Norske leksikon på nett: snl.no)

Kjærlighet finnes i mange varianter og former. Lykkelig og ulykkelig, smektende, sitrende, gammel og ung.... Her deler vi et utvalg bøker med kjærlighet som tema. Fra klassikeren til det mer lettbeinte. På slutten av artikkelen fnner du også noen filmtips. Uansett: God Valentinsdag! 

Kaktus av Sarah Haywood

Folk er usikre på hva de skal mene om Susan Green. En pertentlig, uavhengig kvinne. Hun vet akkurat hvordan hun vil ha ting og organiserer hverdag og jobb til punkt og prikke. Hun har verken tid til romantikk eller å forholde seg til mennesker generelt. 

Design Uten Navn 2023 02 10T130348.090

Familie og venner syns hun er vanskelig å forstå seg på, men Susan selv syns hun har det helt fint og det er tross alt det viktigste. Susan er nå 45 år, og syns livet går på skinner så lenge hun kan unngå broren sin, Edward. Susan mener han er en lat og slu slabbedask. Heldigvis bor han i Birmingham, som ligger langt unna Susans leilighet i London.
Livet endrer seg totalt den dagen moren dør. Testamentet hun etterlater seg, går i Edwards favør. Susan finner også ut at hun er gravid, et resultat av et forhold som var mer av en bekvemmelig art enn fullt av følelser. Susan nærmer seg det punktet i livet som hun har forsøkt å unngå for enhver pris; hun er i ferd med å miste kontrollen.
Susan er overbevist om at broren, og hans snåle venn Rob, har gått sammen om å påvirke moren til å skrive det sjokkerende testamentet. Hun bestemmer seg for å bestride det ; koste hva det koste vil. Men jo tøffere hun bestemmer seg for å være, desto mer slår den harde muren sprekker.

En annerledes og nydelig romantisk bok. Forfriskende å lese om ei dame med såpass bein i nesa. Samtidig er hun en kaktus der piggene er i ferd med å mykne. Lesverdig! Anbefales av Stine

Vår tid er alltid av Sophie Cousens

Minnie og Cooper er født på samme sykehus, nesten på likt. Men det var Quinn som hadde marginene på sin side,- han ble årets nyttårsbarn og dermed vinner av en stor dæsj med penger. Livene til Quinn og Olivia tok etter fødselen helt ulike retninger. 

Design Uten Navn 2023 02 09T145513.916

Han - født med sølvskje i munnen og livet på stell, mens hun har blitt forfulgt av uhell og uflaks hele livet. På 30-årsdagen deres møtes de tilfeldigvis. Etter denne nyttårsfesten støter de merkelig nok stadig på hverandre, til tross for at de lever så ulike liv. For hvert møte er det noe som endrer seg. Dette er en søt, underholdende og lett historie. Anbefales av Benedikte

Når hvalene synger av Jojo Moyes

Den handler om britiske Mike som drar til et lite kystsamfunn i Australia for å få en avtale om et luksushotell i boks. Han bor da på det slitte, folketomme familiehotellet til Kathleen - hvor også hennes niese Liza og datteren hennes Hanna bor. Hvalsafari, den rolige og uberørte naturen og det tette lokalsamfunnet settes i fare med utbyggingsplanene Mike drar med seg. 

Design Uten Navn 2023 02 06T123929.638

Når hvalene synger er en utrolig fin bok, og har den varmen som får deg til å virkelig bry deg om karakterene. Den er også preget av alvor, vonde traumer og hemmeligheter man skjønner er avgjørende. Dette vekker en enorm nysgjerrighet, omsorg og leseiver, - i hvert fall hos meg. Jeg hulket høylytt på slutten!

Anbefales av Malin

Det du redder i en brann av Katherine Center

Cassie Hanwell er en tøff brannkonstabel som har kjempet hardt og lenge for å fortjene respekten fra sine mannlige kolleger. Likevel kommer denne kampen til kort mot hennes livs verste dag; Diana, Cassie’s mor, stakk av fra familien sin for aldri å vende tilbake. På Cassie’s 16 årsdag!

Design Uten Navn 2022 02 02T160135.989

Flere år senere, tar overraskende moren kontakt med Cassie; hun er syk og trenger hjelp. Cassie nekter å hjelpe etter morens store svik. Men den forsmådde faren til Cassie overtaler henne til å rekke ut en hjelpende hånd. Cassie flytter motvillig til moren, får ny jobb på den lokale brannstasjonen og flytter inn på loftet hos Diana. Cassie finner fort ut at det står dårligere til med moren enn hun trodde. Dessuten møtes hun av nye kolleger med de samme gamle fordommene mot kvinnelige brannkonstabler, og Cassie må ut i nye personlige kamper. Det hjelper ikke på da hun blir introdusert til Owen, en kjekk fersking på brannstasjonen. Cassie blir tiltrukket av Owen, men hun vet at et forhold mellom kolleger ikke vil bli tolerert av brannsjefen.

Hvordan dette ender, må du lese selv. Her er det nok av intriger å ta av! Dessuten er det befriende å lese om en så tøff heltinne i hovedrollen. Anbefales av Stine

Kanskje en vakker dag av Debbie Johnson

Jess har levd et beskyttet liv, lojal mot de velmenende men engstelige foreldrene. Bortsett fra den korte perioden i ungdommen, da hun gjorde opprør ved å gå på en offentlig videregående skole. Det var da hun traff sitt livs store kjærlighet Joe.
Design Uten Navn 2022 02 02T152715.709
Og det var da hun opplevde sitt livs største tragedie. Og siden da har livet stått stille. 
 
Når moren dør finner Jess en boks med kort og brev på loftet. Hun forstår at foreldrene har skjult sannheten for henne. Joe forlot henne ikke uten et ord. Han sviktet henne ikke. Sammen med fetteren Michael begynner Jess jakten på Joe. Er han et sted der ute? Tenker han fortsatt på henne? Kan hun fortsatt håpe på at kjærligheten vinner? 
 
Denne romanen er trist, men varm, med personer man blir glad i. Den byr på latter og tårer, og håp om at det meste kan bli bra til slutt. Anbefales av Susanne

Hjertestopper av Alice Oseman 

Nick og Charlie går på samme skole, men har aldri hengt med de samme folkene. Nick spiller rugby, og er en av de populære guttene. Charlie er tilbaketrukket og sjenert, og får stadig slengkommentarer etter at han kom ut som homofil. 
Design Uten Navn 2022 02 02T151936.546
De begynner å snakke sammen, blir venner, og etterhvert utvikler de følelser for hverandre. Men er det kjærlighet? Nick er usikker på om han er homofil, selv om han har følelser for Charlie. Og hva vil vennene deres si hvis de blir kjærester? Og familiene deres? 
 
Denne grafiske romanen er den første i en serie av en ung britisk forfatter som har fått mye oppmerksomhet både for romanene og tegneseriene sine. Den er hjertevarm, ekte og vekker mange følelser, både for unge lesere og oss som har levd en stund. Heartstopper kommer også som tv-serie på Netflix i 2022. Anbefales av Susanne

Leksjoner i kjærlighet av Lucy Dillon

Når Jeannie treffer Dan opplever hun sitt livs romanse. Han er superkjekk, dyrlege og han frir til henne midt på Brooklyn Bridge i New York, på en romantisk helgetur. Alt er perfekt. Men når bryllupet nærmer seg, kryper tvilen inn hos Jeannie.
Design Uten Navn 2022 02 02T150812.725
Har ting gått for fort?  Kjenner hun Dan godt nok?  Er det dette hun faktisk vil? 
 
Før hun rekker å tenke gjennom den tvilen, skjer det noe dramatisk som setter bryllupet på vent, og tvinger Jeannie til en tilværelse og et liv hun aldri hadde sett for seg. Kan hun fortsette å late som at alt er fint, og planlegge nytt bryllup? Eller må hun finne ut av hva som ikke stemmer, og bestemme seg for hva hun faktisk vil? 
 
Dette er en britisk feelgoodroman som inneholder både humor, vennskap, dyr, hyggelig landsbyliv og ikke minst romantikk. Perfekt sofalesning! Anbefales av Susanne

Synet av deg av Holly Miller 


I «Synet av deg» møter vi Callie og Joel. Callie har satt sine egne drømmer på vent da bestevenninnen dør og tar jobb på hennes kafé for å holde liv i hennes livsdrøm. Her har hun blitt værende. 

Design Uten Navn 2022 02 02T145802.635

Joel har sine utfordringer, søvnløs og fast bestemt på å ikke knytte seg til noen. Joel er nemlig sanndrømt og det er ikke alltid en gave.. Det er heller ikke noe han har delt med noen, men skriver ned hver drøm i en liten notisbok han alltid bærer med seg. Men Callie møter Joel og kjærligheten oppstår – uansett hvor mye Joel prøver å unngå den. Alt er fint og lykkelig til en dag han drømmer om Callie. Hvor mye kan han fortelle til Callie om hva som skal skje? Kan han klare å leve med vissheten, hvis hun velger å ikke vite og vil ikke blande seg inn i skjebnen? Varm og god kjærlighetshistorie med en litt annerledes tvist.  Anbefales av Cornelia.

I samme seng – Beth O’Leary

Tiffy og Leon har en merkelig leiekontrakt – hun disponerer leiligheten på natten og han har leiligheten på dagen. Leiemarkedet har blitt så dyrt, og søte, eksentriske Tiffy som har blitt kastet ut av en lite sympatisk ekskjæreste har ikke råd til så mye.

Design Uten Navn 2022 02 02T144909.540

Leon trenger også påfyll økonomisk med en bror i fengsel med høye advokatregninger han gjerne vil bidra til. Siden Leon jobber nattevakt på sykehus og kan bo hos kjæresten i helgene, kommer han på denne uvanlige løsningen til kjærestens misbilligende blikk. 

Maria & Jose av Erlend Loe

En fin, humoristisk og passe surrealistisk liten kjærlighetshistorie om den bittelille mannen Jose som lever inne i Maria sin øregang….. Jose elsker sin Maria over alt på jord. Dette er en vakker liten fortelling om hvordan ekte kjærlighet kan være. Anbefalt av Benedikte

Design Uten Navn (44)

Paris er alltid en god idé av Nicolas Barreau

Superromantisk, nydelig kjærlighetshistorie med handling fra Paris. Kan det bli bedre? Anbefalt av Stine

Design Uten Navn (46)

Victoria av Knut Hamsun

Denne klassikeren er et must å få med seg. Etter utgivelsen i 1898, har den kommet i mange nye opplag og utgivelser. Historien om møllersønnen Johannes sin store kjærlighet til rikmannsdatteren Victoria er en klassiker du må få med deg. Intens kjærlighet, – uoppnåelig og ulykkelig kjærlighet. Anbefalt av Benedikte 

Design Uten Navn (43)

Sannheten om Audrey Wilde av Eve Chase

En bok om både hjerte og smerte, og noen deilige mysterier fra fortiden. Anbefalt av Stine 

Design Uten Navn (47)

Den tidsreisendes kvinne av Audrey Niffenegger

Tenk å kunne reise i tid og treffe din kjære i alle livets faser! Boka handler om Clare og Henry som har kjent hverandre siden Clare var 6 år og Henry 36 (!). Henry gjør ufrivillige tidsreiser, og kan uten forvarsel forsvinne til fortiden eller fremtiden. Clare er den eneste som kjenner til Henrys tidsreiser. 

Design Uten Navn (48)

Boka forteller historien om forholdet mellom Clare og Henry, og de prøvelser de er utsatt for. Sterk kjærlighetshistorie. Anbefalt av Rigmor

Dager med blå himmel av Jennifer Niven

Violet og Finch møtes på toppen av skolens klokketårn. Begge har tenkt å hoppe, men etterpå er ingen sikre på hvem som reddet hvem. Sammen hjelper de hverandre med å finne lys i mørket. Men kan det vare? En fin, trist og varm fortelling om vennskap, kjærlighet, familie og om å velge livet. Anbefalt av Susanne

Design Uten Navn (49)

101 dikt om kjærleik / samla av Helge Torvund (red.)

I denne antologien finner du 101 dikt fra hele verden. Alle handler om kjærlighet. Det er Helge Torvund som har samlet diktene mellom to permer, og han har valgt både klassiske kjærlighetsdikt på vers og korte snutter fra Instagram. Anbefalt av Rigmor

Design Uten Navn (50)

Blomstring av Elisabeth Craft og Shea Olsen 

Charlotte jobber alltid. Enten på skolen eller hjemme. Hun vil ikke ende opp som moren og søsteren, altfor tidlig fanget med barn og familieliv. Hun har derfor aldri datet, hun har vel egentlig aldri kysset noen engang. Og slik skal det fortsette til hun er ferdig utdannet.

Design Uten Navn (52)

Men så kommer Tate. En kveld hun jobber i blomsterbutikken med å gjøre klar buketter, føler hun at noen ser på henne. Det er en ung mann, han er kjekk og kommer inn i butikken. Dagen etter får hun roser på skolen, lilla roser som er yndlings-blomsten hennes. Og da hun skal på jobb om kvelden har han kjøpt alle blomstene og sendt dem til sykehuset, slik at hun kan få fri til å bli med han ut. Anbefalt av Eileen

Veien til Roma : en roman fra kjærlighetens by av Mark Lamprell

En herlig, sjarmerende og morsom roman på kryss og tvers i Romas gater med en marionettmester som forteller. Anbefalt av Irene

Design Uten Navn (51)

Gutten i graven ved siden av  Katarina Mazetti

En søt, herlig, lettlest og lattervekkende historie om bibliotekaren og bonden som forelsker seg. To personer fra hver sine ulike planeter, så ulike man kan tenke seg. Likevel rammes de av besettende kjærlighet og stort begjær. Denne boken er også filmatisert. Anbefalt av Benedikte

Design Uten Navn (45)

Filmtips - romantikk og kjærlighet 

Ikke i humør til å lese, men helt klar for en god film som byr på lett feelgood, romantikk og kjærlighet? Malin anbefaler deg å se disse filmene, som også finnes som bøker:

Til toppen