I september har vi ekstra fokus på klima, miljø og natur. Sjekk ut våre tips til bøker som handler om dette på ulikt vis.
Livet på landet av James Rebanks
UT Av Mikkel Soya Bølstad
Varm is av Ole Mathismoen
Dette er en saklig og konkret bok om smelting av is. Ole Mathismoen er en av de fremste formidlerne av klimakrisen i Norge og har via sine artikler i Aftenposten satt klima på agendaen i mer enn 30 år.
Her får man vite mye om hvorfor det er viktig for oss at isen ikke smelter og hva slags konsekvenser smeltingen gir.
Mino-bøkene av Gert Nygaardshaug
Videre henger bøkene løselig sammen med hverandre, særlig i tematikken, men også i karakterer som går igjen i fokus eller i randsonen av historiene.
Dette er drivende godt skrevet om et skremmende, men viktig tema. For deg som synes fagbøker kan bli for tungt kan dette være en nyttig inngang for å få forståelse av klimakrisen og naturtapet. Og hvis du bare er ute etter bøker med høy grad av spenning, litt magisk realisme og kanksje litt kjærlighet, ja da passer de også for deg.
Insektenes planet : om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten og flere bøker av Anne Sverdrup-Thygeson
Hun har vært på besøk på Larvik bibliotek tidligere. Mange kjenner henne også fra media hvor hun alltid snakker insektenes sak. Og hun vet hva hun snakker om.
Jeg lar henne presentere seg selv:
«Jeg er professor i bevaringsbiologi ved NMBU, der jeg forsker, underviser og formidler rundt tema som artsmangfold, naturgoder, skog og naturkrise».
Det som gjør at hun er så populær, tross den iblant dystre kunnskapen hun deler med oss, er nok hennes unike formidlingsevne og det at hun gjør ting lett å forstå. Hun har også en fin evne til å få fram alt det positive og fine med naturen og insektene. Særlig barnebøkene er både morsomme og interessante, både for liten og stor.
Anbefales av Eileen
Forest bathing av Sarah Devos og Katriina Kilpi
Ideen kommer fra Japan og buddhist-munkene. Her kalles det Shinrin-yoku som faktisk betyr Forest Bathing og på norsk, - skogsbading. I Finland dukker begrepet Skogssinn eller Skogsånd opp, i England kalles det Natural Mindfulness.
Men hva betyr det? Noe sånt som å senke seg ned i skogens luft, forhøye sansene dine til det ytterste og slappe av i skogen.
Det er med andre ord ikke noe nytt, kun ordet er nytt. For vi mennesker har alltid trivdes i skogen, brukt skogen til både jakt, sanking og rekreasjon.
Boka tar oss gjennom de ulike årstidene, tips til hva en kan gjøre, hva man kan se eller høre. Den har også noen morsomme visdomsord. Visste du for eksempel at Petrichor er lukten av jord etter regn og at phytoncider er stoffet bartrærne skiller ut om vinteren, som beskytter trærne mot angrep og som er bra for oss mennesker?
Men, - i stedet for å lage noe mystisk ut av det pga av et nytt begrep, så fortsett bare å nyte skogens ro! Helst alene, eller to sammen, og gå inn i skogen uten annet mål enn å være stille og i ro og åpne sansene for det du hører, ser, lukter, føler og hører.
Anbefales av Eileen
Himmelørnen, Den hvite delfinen og Song of the river av Gill Lewis
Gill Lewis er forfatter, veterinær, en entusiastisk forsvarer for naturen og hun elsker tretopphytter. Jeg har lest mange bøker skrevet av Gill Lewis. Hun skriver for barn og unge, tema er dyr og miljø.
Bøkene hennes er engasjerende, ofte gripende, og etter mitt syn, viktige for å kunne se at dyr, fugler og havets innbyggere, alle har sin soleklare plass i vår verden og at vi må jobbe for å dele plassen så godt vi kan.
Noen få av bøkene hennes er oversatt til norsk, Himmelørnen og Den hvite delfinen, de fleste bøkene er på engelsk. Men de er lette å lese og er ypperlige bøker for barn, unge og voksne som ønsker å bli litt bedre på å lese engelsk uten å miste motet.
Den siste boka kom nå i 2022 og heter Song of the river. Den handler om oversvømmelser skapt av klimaendringer og at vi kan få hjelp av beverne. Er det egentlig sånn at vi ofte vil ha bort alle dyr, trær og busker som er i veien for oss, mens vi da ødelegger for oss selv ved at naturlige vannveier finner nye utløp og ødelegger mer enn dyra og trærne noen gang gjorde?
Jeg liker Gill Lewis og hennes måte å tenke på!
Anbefales av Eileen
Earth Friends – Fair Fashion av Holly Webb
Da de starter søkene om klær og produksjon får de sjokk. Det er mye verre enn de har trodd. De finner bilder av barn som plukker bomull i Usbekistan eller syr klær i India.