Valga vi tar - Grønn måned på Larvik bibliotek - Lesetips

Innhold

I september har vi ekstra fokus på klima, miljø og natur. Sjekk ut våre tips til bøker som handler om dette på ulikt vis.

Livet på landet av James Rebanks

James Rebanks er bonde på en liten gård nord i England, nær Lake District. Forfatteren skrev ”Sauebondens liv” for noen år tilbake. Da var det mye fokus på sau, hund og ivaretagelsen av denne kulturen som var på agendaen.
Kjetil sitter i en eng og leser i boka Livet på landet.
Nå er det konsekvenser av industrilandbruket og hvordan det har valset over den nedarvede kunnskapen som står på tapetet.

Det begynner med historien om hvordan han lærte om gårdsdriften av farfaren og skildringene av de to sammen ute i markene vil få enhver bonderomantiker ned i knestående. Så skjer det noe,  selv de små gårdene i Rebanks område blir tvunget til spesialisering, sakte men sikkert dras de mot monokulturer og industrilandbruk. 

Det er ikke snakk om en bråvåkning, men etterhvert våkner familien Rebanks og flere av bøndene rundt  og ser konsekvensene av det industrielle landbruket, med fugle- og insektsdød og ugress som er immune mot sprøytemidler. Det som en gang var en drøm om effektive jorder for å oppfylle kravet om billig mat på supermarkedet er blitt et mareritt. 

Boka er skrevet i et ganske lettfattelig språk og anbefales for alle som er interessert i å forstå en av de store utfordringer i vår tid, nemlig naturtapet. 

Anbefales av Kjetil

UT Av Mikkel Soya Bølstad

Mikkel Soya Bølstad slår i denne boka et slag for et litt enklere liv, og ikke minst et litt enklere friluftsliv. Det er sykling, skigåing, vandring og padling som gjelder. Og det fungerer. Med gode tekster og flotte bilder setter Bølstad tonen for et alternativ til lange ferieturer med fly eller bil. 

Anbefales av Kjetil
Bokomslag: En mann står ute i et vann og vasker håret, han heller vann over hodet.

Varm is av Ole Mathismoen

Dette er en saklig og konkret bok om smelting av is. Ole Mathismoen er en av de fremste formidlerne av klimakrisen i Norge og har via sine artikler i Aftenposten satt klima på agendaen i mer enn 30 år.

Her får man vite mye om hvorfor det er viktig for oss at isen ikke smelter og hva slags konsekvenser smeltingen gir. 

Bokomslag til boka Varm is. Geometriske figurer

Mino-bøkene av Gert Nygaardshaug

I det som omtales som Mino-bøkene av Gert Nygårdshaug får vi fra forskjellige vinklinger oppleve utfordringene utbytting av skog og miljø gir for mennesker på både lokalt og globalt nivå.

Bokomslag av boka Mengele Zoo. Bilde av en elv som snor seg gjennom skogkledd område.
Den første boken, “Mengele zoo”, tar for seg nedhugging av regnskogen og naturvernere som slår tilbake mot de multinasjonale selskapene som tjener seg rike på nedhuggingen. 

Videre henger bøkene løselig sammen med hverandre, særlig i tematikken, men også i karakterer som går igjen i fokus eller i randsonen av historiene. 

Dette er drivende godt skrevet om et skremmende, men viktig tema. For deg som synes fagbøker kan bli for tungt kan dette være en nyttig inngang for å få forståelse av klimakrisen og naturtapet. Og hvis du bare er ute etter bøker med høy grad av spenning, litt magisk realisme og kanksje litt kjærlighet, ja da passer de også for deg. 
De øvrige bøkene i serien er: “Himmelblomsttreets muligheter”, “Afrodites basseng”, “Chimera” og “Zoo Europa”.

Anbefales av Kjetil

Insektenes planet : om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten og flere bøker av Anne Sverdrup-Thygeson

Hun har vært på besøk på Larvik bibliotek tidligere. Mange kjenner henne også fra media hvor hun alltid snakker insektenes sak. Og hun vet hva hun snakker om.

Fotocollage som viser omslaget til fem bøker av Anne Sverdrup-Thygeson.

Jeg lar henne presentere seg selv:

«Jeg er professor i bevaringsbiologi ved NMBU, der jeg forsker, underviser og formidler rundt tema som artsmangfold, naturgoder, skog og naturkrise».

Det som gjør at hun er så populær, tross den iblant dystre kunnskapen hun deler med oss, er nok hennes unike formidlingsevne og det at hun gjør ting lett å forstå. Hun har også en fin evne til å få fram alt det positive og fine med naturen og insektene. Særlig barnebøkene er både morsomme og interessante, både for liten og stor.

Anbefales av Eileen

Forest bathing av Sarah Devos og Katriina Kilpi


Ideen kommer fra Japan og buddhist-munkene. Her kalles det Shinrin-yoku som faktisk betyr Forest Bathing og på norsk, - skogsbading. I Finland dukker begrepet Skogssinn eller Skogsånd opp, i England kalles det Natural Mindfulness.

Foto av to mennesker som går på en sti i skogen og et bilde av omslaget til boka Forest Bathing.

Men hva betyr det? Noe sånt som å senke seg ned i skogens luft, forhøye sansene dine til det ytterste og slappe av i skogen.

Det er med andre ord ikke noe nytt, kun ordet er nytt. For vi mennesker har alltid trivdes i skogen, brukt skogen til både jakt, sanking og rekreasjon.

Boka tar oss gjennom de ulike årstidene, tips til hva en kan gjøre, hva man kan se eller høre. Den har også noen morsomme visdomsord. Visste du for eksempel at Petrichor er lukten av jord etter regn og at phytoncider er stoffet bartrærne skiller ut om vinteren, som beskytter trærne mot angrep og som er bra for oss mennesker?

Men, - i stedet for å lage noe mystisk ut av det pga av et nytt begrep, så fortsett bare å nyte skogens ro! Helst alene, eller to sammen, og gå inn i skogen uten annet mål enn å være stille og i ro og åpne sansene for det du hører, ser, lukter, føler og hører.

Anbefales av Eileen

Himmelørnen, Den hvite delfinen og Song of the river av Gill Lewis


Gill Lewis er forfatter, veterinær, en entusiastisk forsvarer for naturen og hun elsker tretopphytter. Jeg har lest mange bøker skrevet av Gill Lewis. Hun skriver for barn og unge, tema er dyr og miljø. 

Omslaget til de tre bøkene: Song of the River, Himmelørnen og Den hvite delfinen.

Bøkene hennes er engasjerende, ofte gripende, og etter mitt syn, viktige for å kunne se at dyr, fugler og havets innbyggere, alle har sin soleklare plass i vår verden og at vi må jobbe for å dele plassen så godt vi kan.

Noen få av bøkene hennes er oversatt til norsk, Himmelørnen og Den hvite delfinen, de fleste bøkene er på engelsk. Men de er lette å lese og er ypperlige bøker for barn, unge og voksne som ønsker å bli litt bedre på å lese engelsk uten å miste motet.

Den siste boka kom nå i 2022 og heter Song of the river. Den handler om oversvømmelser skapt av klimaendringer og at vi kan få hjelp av beverne. Er det egentlig sånn at vi ofte vil ha bort alle dyr, trær og busker som er i veien for oss, mens vi da ødelegger for oss selv ved at naturlige vannveier finner nye utløp og ødelegger mer enn dyra og trærne noen gang gjorde?
Jeg liker Gill Lewis og hennes måte å tenke på!

Anbefales av Eileen

Earth Friends – Fair Fashion av Holly Webb

I en skoleklasse skal de ha et prosjekt som skal gå over flere uker. Temaet for prosjektet er FairTrade, om rettferdig handel, om fokus på at folk i fattige land skal få ordentlig betalt for jobben de gjør, og at barn skal få gå på skole i stedet for å arbeide.
Bokomslag: Tegninger av solsikker, solbriller, knapper, synåler, sytråd og sysneller
Alt startet med at læreren viste dem bilder av små barn med store macheter på Elfenbenskysten. Barna kuttet kakao-frukter og delte dem for å få ut kakaobønnene slik at vi kan få kakao og sjokolade. Nå vil hele klassen skrive om sjokolade, mens Maya og hennes gruppe velger noe annet, - de vil skrive om klær.

Da de starter søkene om klær og produksjon får de sjokk. Det er mye verre enn de har trodd. De finner bilder av barn som plukker bomull i Usbekistan eller syr klær i India.
De neste bøkene som kommer i serien heter River Rescue, Green Garden og Pet Protection. Bøkene er på engelsk, men jeg håper de også vil bli oversatt til norsk. Forfatteren, Holly Webb, har skrevet mer enn 100 bøker for barn, bøkene er oversatt til mange språk og er blant de mest populære barnebøkene i Russland. Det står det respekt av!

Anbefales av Eileen
Til toppen