Verdens bokdag: Vi markerer dagen med boktips

Innhold

I dag hyller vi bøker og forfattere! Så fint at det skrives gode tekster som gir mange glede og lyst til å lese.

Bakgrunn

Hvert år markerer UNESCO Verdens bok - og opphavsrettsdag den 23. april. Målet er å oppmuntre til lesing, leseglede, utgivelse av bøker og å sikre forfatternes opphavrett. Det var UNESCO som innstiftet dagen i 1995. 

I bunn for markeringen ligger en gammel tradisjon fra Cataluna i Spania. Helt siden 1400-tallet har den 23. april vært viet skytsengelen St. Georg, og etter hvert ble dagen blant annet markert med at alle som kjøpte en bok denne dagen fikk en rose med på kjøpet. 

Vi har ofte markert dagen med å dele ut roser. I år blir det roser i et annet format:

Litterære roser - Vi anbefaler bøker med Rose i tittelen

Roseromanen av Øyvind Berg

Roser, roser, roser! Kronblad, støvbærere, stilker, bladverk, nyper, torner, dufter, farger. Roser i alle varianter. En fantastisk rebelsk, morsom og leken oppvekstroman med rosen som bakteppe.
Roseromanen handler om to gutter som blir forbyttet ved fødselen. Etter fem år blir feilen oppdaget og guttene blir nådeløst puttet tilbake til sine biologiske foreldre. Denne opplevelsen kommer til å prege dem for resten av livet og knytte dem ekstra godt sammen.
Hovedpersonen i fortellingen er hybridist, dvs. en som jobber med å utvikle nye roseslag. Etter at han som 16 åring får sommerjobb på Keysers gartneri vier han livet sitt til rosedyrkning og er på konstant leting etter det perfekte eksemplaret. 
Roseromanen250

Dette er en levende bok full av solskinn, kjærlighet og roser. Historien er en god miks av naturfagstime og oppvekstroman, blandet med noen deler filosofi, politikk, litteratur og språk. Språket i boka er lekent og poetisk, farget av forfatterens mange år som lyriker. En lettlest roman som kan minne om enkelte av Lars Saabye Christensen sine bøker.
 
Romanen er gitt ut i 2019 på Oktober forlag og den anbefales av Anine.

Rosehagtornen av Helga Songøygard Battin

 
Det er ikke så lett å bli voksen og skulle finne ut av livet, tilværelsen og det å være i et forhold. Og det sliter hovedpersonen Tilia med i denne romanen.


Tilia og Adrienne er et par i 30-årene og bor landlig og fint med en stor hage. Adrienne er på mange måter det motsatte av Tilia. Hun er selvsikker, bestemt og har driv og får ting gjort. Tilia  virrer litt rund, føler seg ofte utilpass, vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg og er usikker på det meste.  

Rosehagtorn250
Men en ting gir henne trygghet og ro og det er hagen. I hagen bor ripsbusken Ibsen og Syrinbusken Syri og flere andre buskvekster med dertil egnede navn. Etter hvert som denne historien skrider frem så blir mange både kleine og morsomme episoder rundt Tilia og hennes på sett og vis manglende sosiale evner og usikkerhet i forholdet til Adrienne. Jeg tenker mange ganger at Tilia er som et lite barn som Adrienne må passe på – en rolle jeg mistenker at Adrienne liker litt. Oppi dette spiller hagen og alt som gror der en viktig rolle. Det er en nærhet til naturen som gir ro og er veldig fint. 

Dette er om hverdager som vi alle har men ikke av det grå og kjedelige slaget. Det er mye humor og snert med en komikk som ikke blir heseblesende. Samtidig som det er noe sårt som ligger under her.  Det er flotte og stemningsfulle skildringer når det kommer til hagen og de som bor og gror der –Ripsbusken Ibsen og flere til.  
En fin historie skrevet i et enkelt og greit nynorsk, med mange blomster-metaforer som for meg var med å gjøre historien til det den er. 
Utgitt på Samlaget i 2020. Den anbefales av Irene.

Rosens navn av Umberto Eco

 
Ta turen tilbake til 1327 og til et Benediktinerkloster i Italia i denne fantastiske romanen til Umberto Eco. 
Jeg glemmer ikke da jeg leste den for mange år siden og heller ikke filmen som ble laget med Sean Connery i hovedrollen noe senere.
 
Vi treffer den lærde franciskanermunken Willian fra Baskerville. Det er en tid i hvor vitenskap, gamle tradisjoner og religion står mot hverandre og det brennes kjettere på bål rundtomkring i hele Europa. De religiøse lederne strides om hva som er rett lære
og riktig tro. 
Rosens Navn250
Til dette klosteret, som også gjemmer en gammel,historisk hemmelighet, kommer William fra Baskerville sammen med læregutten sin. I løpet av de dagene William og eleven hans er i klosteret skjer det uhyggelige ting og det ene bestialske drapet etter det andre skjer. 
 
Hvem er det som står bak disse drapene på munkene og hvorfor? William og eleven hans begynner med hjelp av rasjonelle etterforskningsmetoder å etterforske mordene. Sentralt i handlingen står klosterets rikholdige og litt mystiske bibliotek. Hva slags skrifter og hemmeligheter skjules og voktes av bibliotekaren? 
 
Dette er en roman som byr på spenning, hemmeligheter, vitenskap mot tro, koder og kodeknekking, labyrinter, og jakten etter gamle, mystiske manuskripter ... Og alt lagt til et stort gammelt middelalderkloster. Kan det bli bedre? En bok som passer å trekke frem i dag når vi markerer Verdens bokdag.
 
Anbefales av Benedikte. Utgitt på Tiden forlag første gang i 1984.

Flere boktips - spenning med Rose i tittelen

Flere boktips - skjønnlitteratur med Rose i tittelen

Boktips - Lyrikk med Rose i tittelen

Andre ressurser om Verdens bokdag

Film: Verdens bokdag og Bookbites

Url format not supported.

Til toppen