Verket og Biblioteket, gode krefter står sammen om grønn september på Larvik bibliotek

Innhold

I september har biblioteket fokus på klima- og miljøutfordringer som verden står overfor. Vi fokuserer på hvilke valg vi som innbyggere kan ta for å gjøre ting litt bedre.

Dette har blitt til en måned med fokus på gjenbruk, riktig sortering, sykling, natur og mye annet. Alt under fanen "Valga vi tar - grønn måned på Larvik bibliotek”.

I denne forbindelse tok vi en prat med Cecilie og hennes veiledere på VERKET. Vi ble møtt med stor begeistring. Gjennomføring av prosjekter og arrangementer sammen med andre er sentralt i driften av VERKET, og dette nye samarbeidet om en grønn måned på biblioteket er til inspirasjon for både ansatte og medlemmer. Under en felles idemyldring har vi landet flere tilskudd VERKETs ansatte og medlemmer vil komme med i løpet av denne måneden.

VERKET er glad for å ha bibliotekets arena som kontaktflate. Ved å flytte noen av sine aktiviteter til biblioteket blir vi mer kjent med hverandres tilbud og hvilke muligheter det kan gi for hver enkelt, både som medlem av VERKET og som besøkende på biblioteket.

VERKET er et lavterskeltilbud for mennesker i yrkesaktiv alder som er mer eller mindre utenfor arbeid. De holder til nederst i Kongegata og har daglig aktiviteter innenfor blant annet kunst, kultur og håndverk. I tillegg har de en kafé som er åpen for alle.

I september skal VERKET ha sin strikkekafe i bibliotekets lokaler hver mandag. Her er alle velkommen til å være med å skape et nytt fellesskap og få nye bekjentskaper.

Allerede 5. september rigges det opp to store prosjekter fra VERKET i bibliotekets lokaler - Covidprosjektet LarviksTeppet og et helt nytt konsept Fra Duk til Drakt.

Ved inngangen til karantenetiden i mars 2020 opprettet strikkegruppa ved VERKET et mysterie-lappe-teppe-strikk, og inviterte alle som ville være med til dugnad med restegarn og mønsterstrikk. Hver uke ble det lagt ut mønster til en ny lapp i mønsterstrikk på VERKETs digitale inspirasjonshus "VERKET hjemmefra" med veiledende bilder- og videodemonstrasjoner. Biblioteket ønsker sammen med VERKET å gjøre teppet tilgjengelig i hele september for de i befolkningen som har vært med å bidratt i samstrikken. Samtidig ønsker de å invitere inn nye til å bidra med å strikke en lapp eller rille. Derfor presenteres LarviksTeppet slik at det skaper et miljø i biblioteks lokaler, hvor du som gjest kan sette deg ned ‘midt i teppet’, ta opp et nøste og noen pinner fra en kurv som står der, og strikke deg noen masker inn i fellesskapet.

Larvikteppet Produseres

Fra Duk til Drakt er et nytt konsept og ny aktivitet på VERKET. Det skal lages festdrakter av gjenbrukte tekstiler. Vi er på jakt etter kjære skatter fra en svunnen tid som ofte er gjemt og glemt i skuffer og skap. Broderte duker, gardiner, brokader, bomull, lin og silke skal bli vakre drakter som skal inngå i en FESTDRAKT-samling. Disse kan leies og slik være en brobygger for inkludering i en tid der mange møter på forventninger og kleskodepress de ikke har rammer til å innfri. Det vil være mulig å bidra inn i dette prosjektet ved å donere tekstiler. I september vil VERKET stille med en tekstil-doneringsautomat i bibliotekets lokaler hvor bidrag vil bli mottatt med stor takk.

På den store klesbyttedagen søndag 25. september får trær fra VERKET nytt liv som klesstativer. De slanke bjørkestammene med føtter av betong var i utgangspunktet produsert av VERKET til utstillingen Livet med Lena Solberg. Utstillingen ble montert under åpen himmel og trekroner i Bøkeskogen i mai 2019. Trestammene som den gang var i tjeneste for oppheng av Lena sine tekster og bilder, får nå nytt liv som klesstativ til skatter av klær som skal selges og byttes.

Samarbeidet mellom Larvik bibliotek og VERKET avsluttes med en VERKET-aktivitets dag på biblioteket tirsdag 27. september. Da inviteres barn og voksne til å lage sin egen Hemmelige Verden i form av en boks. En boks eller eske kan jo være symbol for så mye. For eksempel kan det være et godt sted å ta vare på og gjemme minner og skatter. VERKETs veiledere og medlemmer vil bistå deg til å bli inspirert til å lage nettopp DIN betydningsfulle boks eller eske. I tråd med fokuset på gjenbruk vil det tas i bruk blant annet avgåtte bøker, tidsskrifter og magasiner. Særpreget av din boks vil oppstå gjennom teknikker som decoupage og collage. Dette er en aktivitet som passer for alle aldre, og som også kan være fint å gjøre sammen.

Image
Hovedlogo
Til toppen