Bøker om krigen

Innhold

8. mai 2020 var det 75 år siden Norge ble et fritt land igjen etter 5 år med krig.

Ungdomsbøker Om Krigen.Jpeg

Heldigvis er det skrevet mange bøker og laget filmer som kan gi oss noen svar på hvordan ting var den gangen og hva som skjedde.

Her finner du fire tips til bøker som har handling fra krigen. En dagbok, en personlig og biografisk historie, en spenningshistorie som bygger på faktiske hendelser og en kort spennende historie lagt til døgnet Blücher sank.

Gutten på trekassa av Leon Leyson

10 år gamle Leon opplever at hans gode liv i Polen blir snudd på hodet når tyskerne invaderer landet. Etter mye flytting ender til slutt Leon, foreldrene og fem søsken i en arbeidsleir i Krakow. Selv om Leon bare er en liten gutt får han jobbe ved Oskar Schindlers fabrikk sammen med faren. Leon er yngstemann der, og er så liten at han må stå på en trekasse for å rekke opp til maskinene.
Oskar Schindler reddet mange jøder, og Leon var heldigvis en av dem. Han mister imidlertid tre søsken i løpet av denne tiden.

I denne boka får man skremmende god innsikt i hvordan det var å være i arbeidsleir under krigen. Hva det fulgte med av redsel, sult og desperasjon. Leon Leyson døde i 2013, rett etter at han leverte inn manuset til denne boka. Kanskje får du også lyst til å se Schindlers liste; enten for første gang, eller igjen!

Fortelling for mellom- og ungdomstrinnet.

Anbefalt av Kari

Gutten På Trekassa

Kodenavn Overlord av Tor Arve Røssland

Det er røyk og redsel overalt. Foreldrene til Henry bestemmer at han skal evakueres. Han og mange andre barn og unge havner i en liten by som heter Effingham. Henry er heldig, han blir hentet av en bekjent, rektor Cross, og skal få bo med han og kona hans. De skal passe på at Henry gjør det bra på skolen, han skal bli lege som faren sin. Men alt Henry vil er å bli pilot!

Krigen fortsetter og i 1944 fylles den lille byen deres av amerikanske og canadiske soldater. De planlegger et siste, stort slag for å frigjøre Europa fra Hitler og nazistene. Henry og vennene hans blir godvenner med soldatene og overhører mange av kodeordene som angår slaget. Ord han igjen deler med rektor Cross som bruker dem i kryssordene han lager.

At han kunne være så dum å røpe hemmelige kodeord! Det er noe han angrer på da han sitter i avhør hos sikkerhetstjenesten.

Boka finnes som ebok i BookBites og som papirbok.

Anbefalt av Eileen

Kodenavn Overlord

Nærmere høst av Marianne Kaurin 

Året er 1942. Ilse er 15 år. Hun bor på Grünerløkka med søstrene og foreldre sine. Som alle andre 15-åringer er Ilse mest opptatt av seg selv. Hun har ingen store bekymringer annet enn å få god kontakt med Herman i oppgangen som hun er forelsket i.

Bekymringene blir derimot store etter hvert. Politiet banker på døra til den jødiske familien og tar dem med til en konsentrasjonsleir i Polen. Ilse er ikke hjemme denne dagen. Det betyr at hun slipper unna.

Ilse får merke på kroppen hvordan krigen og jødeforfølgelsen plutselig griper inn i livet hennes på en brutal måte. Hvordan er det å leve i krig under ungdomsårene? Er det lov å være forelsket og litt glad selv om verden raser rundt deg?

Dette er en bok om både forelskelse, fortvilelse, om håp og om tap. Den er både veldig vond og trist og samtidig litt fin.

Marianne Kaurin har et fantastisk språk. Det er nesten litt poetisk. Hun lager et flott og enkelt bilde på en enkeltskjebne i dette forferdelige som skjedde under 2.verdenskrig.

Passer for alle fra 14 år og oppover. Boka finnes som ebok i BookBites og vi har den som papirbok.

Anbefalt av Kari.

Nærmere Høst

Mens Blücher sank av Axel Hellstenius

Tidlig på morgenen 9. april 1940, glir den tyske krysseren Blücher inn Oslofjorden. Bak en av kanonene  står den unge matrosen Karl.  Langs mørklagte gater inne i Drøbak  vandrer 16 år gamle Bjørg gatelangs. På jakt etter litt spenning i en litt krevende hverdag der moren er syk og faren død. Og spennende blir det i denne intense fortellingen lagt til et dramatisk døgn.

Lettlest og fengende om unge mennesker som fikk livene deres snudd på hodet da krigen kom. Denne boka finnes som e-bok i BookBites og som papirbok.  

Anbefalt av Benedikte

Mens Blücher Sank (1)

Anne Franks dagbok av Anne Frank

Dagboka er skrevet av den jødiske jenta Anne Frank, angivelig fra 12. juni 1942 til 1. august 1944. Hun skrev den fra hun var 13-15 år. Familien til Anne kom fra Tyskland, men allerede som lita jente flyktet de til Nederland fordi det ble vanskelig å være jøde i Tyskland.

Dagboka inneholder en del som minner om vanlig tenåringsliv. Irritasjon på foreldre, forelskelse, drømmer…. men ellers er det lite som minner om det vi tenker på som normalt. I perioden 42-44 levde familien i dekning for nazistene. De gjemte seg i loftsrommet over en forretning i Amsterdam. Anne Frank døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.

Anbefalt av Edel

Anne Franks Dagbok (1)
Til toppen