Fribyforfatter Wesam Almadani

Wesam forteller om sin periode som fribyforfatter i Larvik.

Klokken 19:04 den 14. april 2018 fikk jeg denne e-posten:

I eposten var det også vedlagt en film som heter "SAMMEN", laget av Larvik kommune. Vi så den mange ganger, for den gav oss håp. 

Slik ble jeg den første fribyforfatteren i Larvik. Noen minutter før den meldingen kom, lurte jeg på om jeg skulle få se barna mine dagen etterpå, og det var en av mine vanlige tanker i denne perioden. Etter den e-posten kunne jeg senke skuldrene litt.

Wesam Feb 2021

Jeg heter Wesam Almadani og har fire barn. Jeg er forfatter som skriver noveller og filosofiske dikt. Dessuten har jeg gitt ut min egen bok og tre bøker sammen med andre forfattere. Da jeg bestemte meg for å skrive min første roman som handler om de problemer lesbiske og kvinner sto overfor, ble jeg truet på livet og også andre slags trusler ble en del av livet mitt.  De undertrykkende truslene førte til mange spørsmål slik som
- Hva venter på barna mine og meg videre?

- Må jeg velge barna mine og livet mitt nå, eller prøve å sette samfunnsproblemer under debatt for å få en bedre framtid? Men selv om jeg valgte det, hvordan kan jeg publisere romanen min uten å risikere livet mitt og barna mine? 
I tillegg var det ikke lett å reise fra Palestina, særlig Gaza, på grunn av den israelske okkupasjonen, stengte grenser og Hamas.

Den 27. september var det min første morgen i Larvik. Der sank hjertet i brystet mitt.
Førsteinntrykket av Larvik var at det er min drømmeby fordi Larvik er en trygg og stille by som har en nydelig natur og veldig hyggelige innbyggere. 
Barna mine og jeg er takknemlige for at dere i Larvik gir oss sjansen til å leve et vanlig liv, langt borte fra trusler og krigen. Barna mine trives godt her i et trygt miljø, har venner, går på skolen og spiller musikk.

I løpet av de siste to årene som ICORN-gjest fikk jeg sjansen til å skrive de siste kapitler av romanen min «Under det arabiske bordet, og publisere den i Jordan gjennom et kjent forlag som heter “ARAB INSTITUTE FOR RESEARCH & PUBLISHING”. «Under det arabiske bordet» er med på å øke kunnskapen om situasjonen for lesbiske og kvinner i Midtøsten, og setter søkelyset på hva som egentlig skjer med dem i det virkelige livet. I løpet av min fribyperiode i Larvik deltok jeg på mange konferanser og festivaler, og ble invitert til forskjellige litteraturarrangementer for å snakke om min roman og kvinne- og LHBTIQ-saker, slik som

  • "Alles rett til å elske den man vil” Ytringsfrihetsdagene", Skien, 2020
  • "Litteraturuka i Vestfold" i Svelvik 2019.
  • "Åpningen av Litteraturuka i Vestfold" i Tønsberg 2019.
  • "Conflicts in art / Art in conflict" - debatt, Oslo 2019.

Nå er ikke Larvik lenger bare eksil, men også et hjem hvor jeg har mange venner som jeg er glad i. Selv om min periode som ICORN-gjest / -forfatter er ferdig, kan jeg fortsette å nyte trygghet, ytringsfrihet og å skrive uten redsel. 

Wesam Almadani, Larvik 15.02.21

Til toppen