Bøker om slaveri og menneskehandel

Innhold

Her har vi samlet noen forslag på bøker som handler om slaveri og menneskehandel.

Vi har plukket ut noen historiske romaner som tar oss med tilbake til en tid med kolonialisering og slavehandel, men også bøker om menneskehandel i vår tid.

1001 natt av Vetle Lid Larssen

Visste du at mange europeere ble tatt til fange og solgt som slaver i Nord-Afrika på 1700-tallet? Det visste ikke jeg før jeg leste denne spennende og fascinerende dokumentarromanen signert Vetle Lid Larssen.

Historien bygger på faktiske personer, den ene av dem var trønderen Niels Moss og den andre var Christian Børs fra Bergen. De seilte ut fra Norge med skipet Jomfru Christina i 1769, og lite ante de da hva som ventet dem. Utenfor Portugal blir skipet deres kapret, og båt og besetning blir fraktet til Algeri.

På torget og slavemarkedet i Alger, blir de kledd nakne, settes i lenker og blir solgt som slaver. Det er veldig ulike skjebner som venter de to nordmennene.

Bokomslag til 1001 natt som består av en collage som viser to seilskuter, en orientalsk kaffekanne, et par nakne føtter i lenker.

Niles Moss kastes i det beryktede slavefengselet og blir satt i tungt kroppsarbeid, mens Christian Børs settes i arbeid som personlig kaffesjenker hos den mektige herskeren i Alger. Muligens et mildere arbeid, men et farlig arbeid. Hvordan det går med disse to nordmennene under fangenskap i Algeri kan du lese om i denne fascinerende og dramatiske romanen. 

Vetle Lid Larssen skriver underholdende og godt, med levende miljøskildringer.  

Anbefales av Benedikte

Bursdagsgaven av Sue Monk Kidd

I denne romanen av Sue Monk Kidd tas du med tilbake til begynnelsen av 1800-tallet og til en plantasje i Charleston, USA. Grimke familien eier og driver plantasjen, de er hvite og velstående, og når vi kommer inn i historien er de samlet for å feier 11 årsdagen til Sarah. Og bursdagsgaven hennes fra familien er sin egen slave - den jevngamle Hetty Handful, en gave Sarah takker  blankt nei til.

Fra dette folder historien om slavejenta Hetty og rikmannsjenta Sarah seg ut for oss. En sørstatsroman om to sterke jenter, om meningers mot, forventninger og det å bryte med vedtatte sannheter og ikke minst kampen for rettferdighet.

For deg som liker de lette og gode historiske fortellingene.

Anbefales av Malin og Benedikte

Bokomslag som viser profilbilde av ei mørk jente med flette og ei lys jente sittende på en koffert med ansiktet i hendene sine. Collage

Komme hjem av Yaa Gyasi

Yaa Gyasi er en ghanesisk-amerikansk forfatter som flyttet til USA som ung sammen med foreldrene sine. Hun har skrevet romanen «Komme hjem» - som er en stor episk roman som dekker over 300 års slavehistorie på to kontinenter. 

Historien starter på vestkysten av Afrika på 1700-tallet med de to søstrene Effia og Esi – og disse to skal bli opphavet til alles historie i denne boken. Søstrene får to ganske så ulike skjebner som de neste generasjonene tar med seg, en gift med en britisk slavehandler den andre solgt som slave og sendt til USA.

Og i hvert nye kapittel fremover møter vi en ny generasjon etterkommere etter disse to søstrene. Historien hopper ofte i tid og sted.

Bokomslag: Grafisk fremstilling av profilen til en kvinne. Rund ansiktet og håret vokser det opp hvite blomster.

Gyasi evner å skape gode karakterer som er troverdige. Dette er en stor fortelling fortalt gjennom det lille mennesket. Vel verdt å lese.

Anbefalt av Irene

Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead

Den underjordiske jernbanen var et begrep som ble brukt på et hemmelig nettverk av fluktruter og trygge hus for slaver på 1800-tallet i USA.  Kanskje så mange som 100 000 slaver ble reddet gjennom dette nettverket. Og det er med dette som utgangspunkt Colson Whitehead skaper en faktisk underjordisk jernbane i boken med samme navn.

Vi følger her Coras liv på en plantasje. Selv om hun ikke er slave hos de verste slaveeierne, er det uansett en hard og nådeløs tilværelse. Også innad mellom slavene, der Cora er nederst i rang. Ønsket om frihet blir bare sterkere og sterkere. Det er de færreste som lykkes – men Coras mor Mabel klarte å flykte, hun kom aldri tilbake. Er det mulig at Cora kan lykkes med å rømme hun også?

Bokomslag: På rød bakgrunn står det med store skrift: Colson Whitehead. Den underjordiske jernbanen.

Colson Whitehead klarer på sin egen og fascinerende måte å gjenskape amerikansk historie og slaveriets grusomheter med en tvist, det er realistisk, dramatisk og gjøres relevant for oss i vår tid. For denne boken fikk Whitehead både Pulitzer pris og The National Bookaward.

Anbefales av Irene

Et glass melk takk av Herbjørg Wassmo

15 år gamle Dorte kommer fra fattige kår på landsbygda i Litauen. Faren er død og de har lite penger, og 
Dorte drømmer om en bedre fremtid. Et tilbud om å jobbe på restaurant i Stockholm blir fristende og hun takker ja. På vei mot Skandinavia, i baksetet på en Audi der vinduene ikke kan åpnes, skjønner vi at noe ikke går helt som planlagt.

Dette er starten på et mareritt. Dorte fanges i en brutal virkelighet med prostitusjon og har blitt et offer for moderne slaveri, - menneskehandel.

Anbefales av Benedikte

En kvinne sitter bøyd over et bord mens hun stirrer på et tomt glass. Hun har skaut på hodet og strikkejakke på. Bak henne er et vindu og utenfor vinduet er det nakne tresatammer. Bokomslag.

Noen kjenner mitt navn av Lawrence Hill

I denne historiske romanen tas vi med tilbake til 1745 og her får du livshistorien til en afrikansk kvinne fra landsbyen Bayo på vestkysten av Afrika.  

Aminata var bare 11 år gammel da hun ble tatt til fange og fraktet over havet  til South Carolina i USA der hun ble solgt som slave til en stor plantasje. Den nye hverdagen består av beinhardt arbeid fra tidlig til sent. Slavene er fratatt friheten, de er uten rettigheter, og ulydighet blir straffet med piskeslag. 

En god historie som balanserer fiksjon og historiske fakta på en levende og troverdig måte, det er dramatisk og underholdende.

Anbefales av Benedikte

Bokomslag som viser en hytte med stråtak, planter som vokser, og profilbildet til ei mørk jente. Grafisk fremstilling.

Å slentre plystrende forbi kirkegården av Susan Crandall

Vi befinner oss i Sørstatene, nærmere bestemt Mississippi, og året er 1963. Starla er en hvit, 9-årig jente som bor sammen med bestemoren Marnie etter at moren stakk av for å forfølge drømmen om å bli sangstjerne. Den strenge bestemoren straffer alltid Starla, og når hun får husarrest på sin favorittdag 4. juli og blir tatt for det, blir Starla så redd og sint at hun rømmer. 

Til fots begynner hun den lange turen i retning moren, som visstnok befinner seg i Nashville. Hun blir både sliten, tørst og retningsvill. Så når Eula, en mørkhudet kvinne stopper og tilbyr henne vann og haik, takker hun skeptisk ja - hun har jo lært at hun ikke skal snakke med de mørkhudede. Og hva gjør den hvite babyen i bilen til kvinnen? Og hvorfor er mannen hennes så ubehagelig aggressiv? 

Ei ung jente sitter på en koffert ved en vei. Hun ser mot et tivoli med sirkustelt og parisrhjul i det fjerne. Hun har kort kjole og hatt på hodet. Bokomslag.

Det blir en lang og farefull ferd for Starla. Hun får virkelig erfare hva rasediskriminering og ondskap er - at verden slettes ikke er så søt som hun hadde drømt om. Dette er en handlingsmettet roman som jeg syns var både spennende, bevegende og opprivende.

Anbefales av Kine

Flere bøker om slaveri og menneskehandel

Til toppen