Boktips: Smuglere av Arthur Omre

Innhold

Bli med smuglerne på jobb i klassikeren til Arthur Omre. En tid for brennevinsforbud og harde kår.

Smuglere

Bakgrunn for boken

I 1914 ble det i Norge innført et brennevinsforbud. Det ble forbudt å brygge øl og å lage brennevin av korn og poteter. Innførsel, tilvirking og omsetting var forbudt frem til 1927. Samtidig foregikk det både hjemmebrenning og smugling, også her i distriktet.

Onsdag 27. mai 1925 kunne man i Østlandsposten lese om Larvik Toldbod sin nye smuglerjager - T 8. En stor, moderne båt med lyskaster som skulle settes inn i kampen mot smuglerbåtene og gjøre det vanskelig for dem. 

Om Smuglere

Ti år etter dette ga Arthur Omre ut romanen Smuglerne. Handlingen er lagt til 1920 årene. Den arbeidsløse jeg –fortelleren i midten av 30-årene sliter med dårlig økonomi. Han må til og med selge unna møblene sine for å betale regningene sine.

Det er dem som er verre stilt. Jeg har et hundre og tyve kroner i lommeboken, dessuten har jeg to nokså brukelige dresser, en gammel sportsdress, regnkappe og vinterfrakk. Bare jeg kunne få en jobb

Gyldendal, 1950. Side 9

Det er harde tider og ikke lett å få jobb. Brennevinsforbudet har gjort det til god butikk å smugle. Og veien over til denne lysskye virksomheten blir for hovedpersonen ganske kort. Sammen med kompanjongene sine driver med storstilt smuglervirksomhet, først med bil deretter med båt. Omre skriver med god driv og forteller i et kort og konsist språk, om hvordan livet som smugler arter seg. 

Har du lyst til å lese mer om Arthur Omre, har vi biografien Ingen vei hjem : Arthur Omre : en biografi skrevet av
Espen Søbye

Arthur Omre, født Ole Arthur Antonisen, brukte egen erfaringer da han skrev boken Smuglere. Hos Nasjonalbiblioteket kan du i denne artikkelen lese om natten i mars 1923 da det store Spritslaget på Bygdøy sto. 

Andre aktuelle bøker om spritforbudet og slaget på Bygdøy

Til toppen